Trauma ca mijloc de vindecare și creștere

Creșterea posttraumatică trauma ca mijloc de vindecare și creștere NLP Romania NLP Craiova NLP Brasov INLPSI NLP somato integrativ

 

Trauma psihologică apare ca rezultat al unui eveniment extraordinar de stresant care ne diminuează sau distruge sentimentul de siguranță și implică o amenințare la adresa vieții sau a siguranței.
Experiențele traumatice depășesc capacitatea noastră de a face față și capacitatea de a integra emoțiile implicate în experiență. Traumele psihologice ne pot face să ne simțim neajutorați și ne pot face să ne luptăm cu emoții, amintiri și anxietăți supărătoare.
De asemenea, ne poate face să ne simțim amorțiți, deconectați și incapabili să avem încredere în alții. Orice situație care te lasă să te simți copleșit și speriat poate fi traumatică, chiar dacă nu implică rău fizic. Nu faptele obiective determină dacă un eveniment este traumatic, ci mai degrabă experiența emoțională subiectivă a evenimentului. O situație poate fi considerată extrem de traumatică de către o persoană și doar moderat de deranjantă pentru o altă persoană. Cu cât te simți mai înspăimântat și mai neajutorat, cu atât vei avea mai multe șanse să fii traumatizat.

Atunci când ni se întâmplă lucruri neplăcute, poate dura ceva timp să trecem peste durere și să ne simți din nou în siguranță. Însă, vestea bună este că, indiferent dacă trauma s-a întâmplat cu ani în urmă sau ieri, PUTEM să facem schimbări de vindecare și să mergem mai departe cu viața noastră.

În anii 1980, doi psihologi, Richard Tedeschi și Lawrence Calhoun, de la Universitatea din Carolina de Nord, Charlotte, au descoperit că trauma schimbă oamenii în moduri fundamentale. Unele dintre aceste schimbări au fost negative, dar spre surprinderea lor, majoritatea supraviețuitorilor de traume intervievați au raportat că viața lor s-a schimbat în bine. Supraviețuitorii de tot felul - au contactat mai mult de 600 de persoane - au spus că au o forță interioară mult mai mare decât au crezut vreodată, că sunt mai aproape de prieteni și membrii familiei, că viața are mai mult sens sau că își reorientează viața spre scopuri mai satisfăcătoare.
Acest lucru a reflectat ceea ce au aflat de la pacienții lor, dintre care mulți au experimentat moartea copiilor sau au suferit de cancer sau au supraviețuit unor accidente teribile care le-au modificat viața.
Suferința care a rezultat din aceste experiențe oribile nu a fost un scop final. În schimb, a acționat ca un catalizator, împingându-i pe acești oameni să se schimbe în bine, să evolueze. Într-o lucrare din 1996, Tedeschi și Calhoun au inventat termenul de creștere post-traumatică pentru a descrie ceea ce găsiseră.

În cea mai simplă descriere, în creșterea posttraumatică, există o schimbare pozitivă care se poate întâmpla pentru o persoană după ce a suferit traume sau o criză majoră în viață. Procesul poate fi diferit în funcție de tipul de traume suferit de o persoană, de ce tipuri de terapie beneficiază persoana respectivă și de nivelurile de sprijin de care pot depinde pe tot parcursul tratamentului. Ca invers al stresului posttraumatic, creșterea posttraumatică poate fi caracterizată prin semnele prin care depășești efectele dăunătoare ale traumei.

Unii terapeuți au descris creșterea posttraumatică ca fiind sinonimă cu rezistența. Dar, în timp ce rezistența implică abilitatea de a reveni după traume, creșterea posttraumatică recunoaște eforturile continue, uneori pe tot parcursul vieții, ale unei persoane de a trece dincolo de traume și de efectele PTSD. Punerea accentului pe creșterea posttraumatică poate ajuta la concentrarea procesului terapeutic nu doar asupra supraviețuirii cuiva după traume, ci și a capacității lor de a prospera.

Experiențele de pierdere și traume fac parte din viață. Creșterea post-traumatică (PTG) înseamnă că mulți care suferă de traume pot deveni mai puternici. Adică, pot găsi un „nou normal”, care diferă într-un mod pozitiv.
Am aflat că experiențele negative pot stimula schimbări pozitive, inclusiv o recunoaștere a forței personale, explorarea de noi posibilități, relații îmbunătățite, o apreciere mai mare pentru viață și creștere spirituală. Vedem acest lucru la oamenii care au suportat războiul, dezastrele naturale, abuzurile fizice și psihice, doliul, pierderea locurilor de muncă și stresul economic, boli grave și răni.

Deși creșterea posttraumatică se întâmplă adesea în mod natural, fără psihoterapie sau altă intervenție formală, aceasta poate fi facilitată în cinci moduri: prin educație, reglare emoțională, dezvăluire, dezvoltare narativă și serviciu. Poți ieși mai puternic singur. Și poți servi drept ceea ce numim un companion expert pentru alții, încurajând introspecția și curiozitatea, ascultând activ și oferind feedback compasiv.

Terapeuții folosesc diverse instrumente de evaluare pentru a măsura modalitățile prin care o persoană a atins creșterea după traume.
O metodă dezvoltată de Tedeschi și Calhoun se numește Inventarul de creștere posttraumatică(PTGI). În acest model, profesioniștii din domeniul sănătății mintale utilizează cinci domenii pentru a evalua schimbările pozitive:
• Aprecierea vieții
• Relațiile cu ceilalți
• Noi posibilități în viață
• Putere personală
• Schimbare spirituală

Acest șablon pentru creșterea posttraumatică nu este universal și există multe moduri în care s-ar putea schimba în funcție de individ. De exemplu, Tedeschi și Calhoun continuă să ajusteze indicatorul schimbării spirituale, dat fiind că acest factor nu joacă întotdeauna un rol în călătoriile de recuperare a oamenilor și ar putea arăta diferit în funcție de mediul cultural al cuiva.

În loc să se bazeze pe propriile interpretări ale creșterii cuiva prin procesul de tratament, profesioniștii din sănătatea mintală folosesc auto-rapoartele de la persoanele în terapie pentru a măsura realizările și succesele în vindecare. În plus, acești markeri de îmbunătățire pot oferi obiective mai specifice pentru persoana în terapie - o șansă de a se concentra pe domeniile individuale ale vieții, mai degrabă decât o idee nebuloasă despre ceea ce înseamnă schimbarea pozitivă.

 

Ce contribuie la creșterea posttraumatică?

Participarea continuă și fiabilă a unui psihoterapeut ajută de obicei la procesul de creștere posttraumatică. Terapeuții nu numai că pot evalua în mod cuprinzător modul în care traumele au afectat o persoană și ce aspecte se pot confrunta, dar pot ghida procesul de recuperare într-un mod care oferă speranță și încurajare. A merge la un terapeut după o traumă necesită o anumită responsabilitate și rezolvare - ambele elemente integrante ale creșterii posttraumatice.

Important!
Recuperarea după traume este un proces individual și va și arăta diferit pentru fiecare persoană în parte. Abilitatea noastră unică de a ne vindeca de traume depinde de mulți factori, inclusiv convingerile și percepțiile noastre, nivelul nostru de a face față și reziliența, legătura noastră cu ceilalți de susținere și chiar funcționarea noastră psihologică înainte de eveniment. Recuperarea după traume implică abilitatea de a trăi cu succes în prezent fără a fi copleșit de gândurile și sentimentele din trecut. Recuperarea nu constituie o absență completă a amintirilor sau sentimentelor asociate evenimentului traumatic, ci mai degrabă implică plasarea evenimentului în urma noastră și trăirea cu bucurie, astfel încât evenimentul să nu mai stăpânească emoțiile sau viața noastră. Recuperarea traumei ar trebui considerată a fi un proces care se desfășoară în timp și în etape intenționate.

În plus față de terapie, Calhoun și Tedeschi citează o rețea strânsă de sprijin personal, optimism și grupuri comunitare ca factori care pot ajuta pe cineva să se îndrepte spre creștere posttraumatică. Unii factori pot face o persoană mai predispusă la creșterea posttraumatică. Acestea includ genul (femeile sunt, din punct de vedere statistic, mai susceptibile de a experimenta o creștere posttraumatică), absența mai multor episoade traumatice în trecutul cuiva și, în unele cazuri, statutul socio-economic ridicat.
Cu toate acestea, cercetătorii susțin că este posibilă creșterea posttraumatică pentru oricine. Uneori, chiar și influențele externe care ar părea a fi bariere în calea vindecării s-au dovedit eficiente. De exemplu, o persoană în recuperare traumatică ar putea suferi o pierdere care o determină să preia mai mult control asupra vieții sale și să se simtă și mai puternică. Și supraviețuitorii mai în vârstă ai traumei ar putea fi mai predispuși să-și ia timp pentru a întări legăturile familiale sau relațiile intime, mai degrabă decât să împingă înainte să-și redirecționeze viețile.

 

Efectele benefice ale creșterii posttraumatice

Trauma poate avea un efect negativ de anvergură asupra aproape oricărui aspect al vieții. Starea de bine fizică, psihologică și emoțională este expusă riscului atunci când cineva se confruntă cu o criză de viață, violență, abuz sau revoltă emoțională. Vindecarea de la aceste experiențe, sub orice formă ar fi, va avea un impact pozitiv asupra tuturor aspectelor vieții unui individ.

Creșterea posttraumatică poate reduce dramatic simptomele, cum ar fi halucinații, coșmaruri, flashback-uri, anxietate și depresie. De asemenea, poate ajuta la abordarea aspectelor fizice ale stresului posttraumatic, deoarece acesta a fost legat de boli cardiovasculare, oboseală cronică, diabet, probleme gastrointestinale și multe altele.
Deoarece traumele și problemele de sănătate mintală care apar simultan, cum ar fi abuzul de substanțe și depresia, pot avea toate un efect negativ semnificativ asupra bunăstării, orice progres către contracararea acestora este probabil să fie benefic. Creșterea posttraumatică poate contribui doar la îmbunătățirea stării de sănătate emoțională, a bunăstării psihologice și a stării de sănătate fizică după traume.

 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.