NLP în TRAINING COMPANII

training companii nlp inlpsi NLP Romania excelenta succes business

 

Dacă v-ați dorit vreodată să aveți o echipă mai eficientă, să obțineți o comunicare mai bună între membrii personalului și departamente, să dezvoltați o capacitate mai puternică de a produce vânzări, de a negocia și de a convinge, de a face prezentări mai bune, de a motiva și împărtăși viziunea în timp ce depășiți obiecțiile și obstacolele, atunci este timpul să vă gândiți la Programarea Neuro-Lingvistică (NLP) pentru a vă îmbunătăți afacerea.

Diversitatea companiilor care încorporează NLP în practica de zi cu zi este o dovadă că tehnicile și abordarea inerente NLP pot fi utilizate de către cei din orice industrie:

 1. mici afaceri;
 2. organizații multinaționale;
 3. sector privat;
 4. sector public;
 5. persoane care desfășoară activități independente.

NLP oferă un nivel mai înalt de satisfacție al clienților și angajaților, permițând companiilor să furnizeze nivelurile de servicii dorite de aceștia.

 

Deci, cum ne poate stimula NLP afacerea?

Înainte de a continua să explorăm numeroasele beneficii, adoptarea NLP conferă relații de afaceri și interpersonale, merită să descoperim modul în care a fost conceput NLP.

Povestea NLP începe la începutul anilor 1970 cu un singur om, Richard Bandler. A fost programator de computere absolvent de la Universitatea din California, care a fost fascinat de numeroasele școli de psihoterapie prevalente la acea vreme. Având în vedere experiența sa practică în programarea computerelor, el s-a uitat atent la psihoterapie și a tras concluzia că, pentru a face schimbări predictibile la oameni, majoritatea psihoterapiilor de atunci pur și simplu nu funcționau.

Cu toate acestea, el a observat că doi terapeuți au făcut în mod fiabil schimbări la oameni: Virginia Satir și Fritz Perls. Richard a început să studieze mai atent munca lor. Nu a fost o sarcină ușoară. Prima problemă pe care a întâmpinat-o Richard a fost că nici Perls, nici Satir nu puteau explica succesele lor, susținând că se bazau pe intuiția lor pentru a-i îndruma. Dorind să înțeleagă principiile de funcționare și rezultatele atinse, Richard a început un studiu minuțios al metodelor lor și, după multe ore lungi, a început să observe similitudini în metodele de comunicare și în limbajul corpului pe care l-au folosit. În urma acestor studii, Richard Bandler a realizat că intuiția are o structură definită, identificabilă. El i-a prezentat observațiile colaboratorului său, John Grinder, expert în lingvistică, și împreună au elaborat structurile și metodele decomunicare și limbajul corpului, care i-au ajutat pe oameni să schimbe modul în care gândeau, simțeau acționau în anumite situații.

Atunci când Richard Bandler a studiat opera principalului hipnotizator medical Milton H. Erickson și a combinat utilizarea limbajului de către Erickson cu cea a lui Satir și Perls, s-a născut un instrument extrem de eficient pentru schimbarea personală. Acest instrument mental dezvoltat de Richard Bandler a fost denumit programare neuro-lingvistică sau NLP.

Numele de programare neuro-lingvistică vine exact din ceea ce face: prin utilizarea metodelor de comunicare (cuvinte) și a limbajului corpului, permite practicienilor să schimbe gândurile și sentimentele lor și ale celor din jur într-un mod previzibil. Permite o comunicare mai eficientă a unui mesaj, asigurându-se că „muzica de dispoziție” este corectă, adică permite oamenilor să fie aduși la stări emoționale receptive, precum și să transmită datele brute ale mesajului.

Un practicant NLP este capabil să studieze ceea ce face un individ atât la nivel conștient, cât și la nivel inconștient, și apoi:

 1. înlocuiește comportamentele inutile cu altele benefice, în sensul atingerii obiectivelor propuse;
 2. „instalează” comportamente utile în ceilalți și în ei înșiși.

Ceea ce Richard Bandler a conceput, a fost un instrument mental incredibil de puternic, care putea aduce schimbări și îmbunătățiri la alții într-un ritm fără precedent în comunitatea terapiei. Ramificațiile descoperirilor sale urmau să influențeze zeci de mii de oameni, în întreaga lume.

 

NLP a fost descris ca ”arta și știința excelenței” sau excelența asigurată.

NLP oferă metodologii și tehnici ce pot fi reproduse. Astfel, prin utilizarea NLP putem reproduce excelența în orice domeniu. Acesta este rezultatul final al unui master practicant NLP; putem lua orice domeniu pentru a afla ce face ca oamenii să devină excelenți în acest domeniu și apoi să facem acest lucru singuri (evident, pentru abilități complexe, acest lucru poate dura timpul minim necesar).
Replicarea excelenței este o abilitate denumită în NLP “modelare” și folosește o combinație a tuturor celorlalte abilități intermediare pe care le putem învăța.

NLP a fost conceput inițial pentru a ajuta în terapie, motiv pentru care este utilizat în mod regulat pentru a vindeca fobiile, a reduce anxietatea, a reduce stresul și a depăși nevrozele. Cu toate acestea, abilitatea de a identifica modurile în care gândesc și simt oamenii și de a face modificări etice, îl face, de asemenea, ideal pentru afaceri.

Imaginați-vă cât de eficientă ar putea fi organizația dvs. dacă ați lua cele mai bune părți ale fiecărui angajat și le-ați pune laolaltă pentru a forma un fel de ”super angajat”. Aceasta este premisa despre care vorbim. Aflați ce anume îi face pe unii angajați să fie excelenți și instruiți-i pe alții să facă la fel. De asemenea, puteți eficientiza chiar poziția dvs. de lider către un ”super lider”.

 

Folosirea limbajului pentru a produce rezultate remarcabile

Utilizarea limbajului în programarea neuro-lingvistică joacă un rol important. NLP înseamnă descoperirea modului în care putem înțelege limbajul minții pentru a produce rezultate remarcabile și pentru a descoperi unde putem avea obstacole. Multe dintre comportamentele noastre sunt inconștiente pentru noi, ceea ce înseamnă că, dacă întrebi pe cineva cum face ceva foarte bine, de multe ori nu îți poate oferi un răspuns specific: ”nu știu!”, deoarece acea persoană pur și simplu face instinctual ceea ce simte că o ajută să-ți atingă obiectivele. Acest ”pur și simplu face instinctual” are însă în spate un mod specific de gândire care, la rândul lui, are în spate un mod specific de utilizare a cuvintelor, astfel încât acestea au devenit programe de acțiune eficientă.

 1. NLP ne oferă procese care ne permit să decodăm comportamente și gânduri, astfel încât să putem deveni conștienți de ceea ce se întâmplă în fundal;
 2. NLP oferă beneficii duble: beneficii personale și beneficii profesionale, atât in plan individual, cât și în lucrul cu echipe, grupuri;
 3. NLP se concentrează pe rezultate și ne oferă procese pentru a ne asigura că putem ajunge la aceste rezultate în mod eficient;
 4. NLP ne ajută să înțelegem cu ne va afecta atitudinea rezultatele;
 5. NLP promovează o atitudine de entuziasm și curiozitate și oferă modele care să ne ajute să înțelegem în ce domenii ale vieții suntem proactivi și în care tindem să fim reactivi;
 6. NLP abordează comunicarea pe mai multe niveluri. Angajatorii din întreaga lume văd deja avantajul dezvoltării abilităților interpersonale prin formarea inteligenței emoționale, inclusiv principii care recunosc și utilizează modele lingvistice puternice pentru a ne face mai puternici și mai încrezători. De asemenea, include instruire pentru a profita la maximum de laturile non-verbale ale comunicării - cum să ne reglăm simțurile, modul de gândire și percepție, pentru a obține rezultate notabile.

Unul dintre cadrele cheie pe care le folosește NLP-ul pentru a ajuta oamenii să comunice cu ceilalți mai eficient este modelul de comunicare NLP. Acest lucru ne ilustrează modul în care gândurile interioare, concentrarea și comportamentele noastre nu rezultă din ceea ce se întâmplă în jurul nostru, ci din modul în care interpretăm aceste lucruri pe plan intern.

În prezent, formarea în NLP este considerată o investiție valoroasă care poate îmbunătăți în mod eficient moralul și angajamentul angajaților. Înțeles, moralul ridicat și angajamentul bun îi pot ajuta pe angajați să obțină performanțe mai bune în domeniile lor. Cunoașterea tehnicilor NLP poate ajuta, de asemenea, membrii echipei să atingă niveluri ridicate de performanță, deoarece poate ajuta la depășirea anumitor bariere cu care s-ar putea lupta.

 

NLP ajută la schimbarea comportamentelor nedorite

Unul dintre obiectivele principale ale programării neuro-lingvistice este inversarea obiceiurilor și comportamentelor negative/ineficiente. În majoritatea cazurilor, interpretarea de către un angajat a locului de muncă nu are prea mult de-a face cu mediul de lucru real și mai mult cu programarea lui interioară. Acestea fiind spuse, angajații pot avea experiențe de lucru diferite, chiar dacă lucrează în același mediu.
NLP-ul îi poate ajuta pe angajați să vadă că de multe ori problemele cu care se confruntă la locul de muncă pot fi produse de conflicte interne și nu de cauze externe. Când angajații sunt conștienți cu ce se confruntă de fapt, este mai ușor pentru ei să se adapteze noilor obiceiuri, atitudini și comportamente, care le pot aduce beneficii lor și companiei.

Învățând cum să ne folosim propriul limbaj interior, cuvintele și frazele potrivite pentru a ne transmite mesajul cel mai eficient și a obține cele mai bune reacții și rezultate de la noi și din interacțiunea cu ceilalți. Aceste noi structuri verbale creează motivație, convingere și eficiență.

 

NLP ajută la îmbunătățirea prezenței și a încrederii

Multe tehnici NLP nu numai că ajută la maximizarea capacității angajaților de a comunica mai eficient, ci pot ajuta și la îmbunătățirea prezenței și a încrederii lor în sine și în capacitatea de a face față onorabil provocărilor profesionale. Programarea neuro-lingvistică oferă angajaților o prezență mai bună și încredere, care oferă un impuls major, deoarece:
● Devin stăpâni pe emoțiile lor. Acest lucru îi poate ajuta să colecteze informații relevante chiar și sub presiune.
● Vor fi capabili să rămână concentrați și calmi tot timpul.
● Vor fi capabili să își maximizeze prezența în situații de afaceri importante. Cu alte cuvinte, vor rămâne calmi, concentrați și conectați, chiar și în timpul negocierilor critice.
● Vor putea utiliza comunicarea cu o precizie mai bună. Vor putea crea argumente convingătoare și vor puteți să își articuleze mai bine gândurile, punctele de vedere și ideile.
● Vor fi capabili să schimbe în mod eficient comportamentele nedorite în ei înșiși și în ceilalți. Dacă sunt lideri, se pot antrena să gestioneze echipele mai eficient, să inspire și să motiveze oamenii cu care lucrează, în mod consecvent.

 

Public speaking

NLP poate fi utilizat pentru a oferi instruire internă și în cazul prezentărilor in fața grupurilor mai mici sau mai mari de oameni. De exemplu, un aspect al NLP-ului este că ne va învăța cum să reducem nivelul de stres atunci când vorbim în public. Teama de a vorbi în public este cea mai comună fobie din lume, iar persoanele cu talente masive și multe și utile informații de oferit, consideră că vorbitul în public este un obstacol.

Cu toate acestea, odată ce ne simțim confortabil în fața celorlalți, acesta este doar începutul modului în care NLP poate fi utilizat. Deoarece persoanele cu instruire NLP sunt conștiente de modul în care starea emoțională a instructorului afectează și influențează starea publicului, instructorul este învățat cum să-și aducă propria stare la un nivel optim și, prin urmare, să producă același efect și asupra publicului.

Utilizarea specifică a metodelor de comunicare și a limbajului corpului se combină pentru a produce un efect mult mai puternic asupra audienței, eliminând experiența „moartea prin powerpoint”, care este mult prea răspândită în sala de ședințe și a devenit deja o modalitate care mai mult îndepărtează interesul, decât să-l atragă.


Încrederea și starea de “formă maximă”.

Ancorarea este, de exemplu, unul dintre elementele cheie în NLP și este foarte utilizată în crearea stărilor de spirit motivante, a încrederii, în eliminarea gândurilor negative și atingerea stării de “formă maximă”, chiar atunci când vrei să fii cel mai bun (de exemplu, în prezentări).

 

Vânzări, negociere și persuasiune

Majoritatea oamenilor nu recunosc sau nu știu că există o structură specială în modul în care funcționează negocierile pozitive. Schimbarea de perspectivă a clienților împotriva îndoielii, recadrarea obiecțiilor, împărtășirea unei viziuni, stabilirea unui curs pozitiv de acțiune și încurajarea oamenilor să urmeze un anumit drum benefic pentru toți cei implicați, sunt toate incluse în tehnicile predate în formarea NLP.

Toate acestea provin din posibilitatea de a recunoaște starea particulară în care se află în prezent clientul sau partenerul și de a-l aduce în starea dorită de acord și aprobare. Conștientizarea și utilizarea benefică a stărilor noastre și ale celorlalți este absolut esențială pentru încheierea unui acord.

 

Schimbarea organizațională - motivație și moralul angajaților

Studiile arată că majoritatea oamenilor părăsesc organizațiile pentru că nu se simt apreciați de angajatori și/sau liderii de echipă. Acest proces ne asigură că suntem capabili să lucrăm cu personalul nostru pentru a le permite să vadă modul în care rolul lor se încadrează în valoarea generală produsă de organizație și modul în care această valoare se potrivește și se completează cu propria lor structură de valori personale, acesta fiind un proces extrem de eficient și necesar.

 

Direcție și focalizare

Un bun instrument NLP, ce poate fi utilizat pentru a ajuta la crearea direcției și a unui bun focus personal și profesional, potrivit pentru a fi utilizat în interacțiunile directe într-un cadru de training în companii, este procesul de licitare a valorilor. Acest proces implică o prezentare generală a diferitelor domenii ale vieții și muncii pentru a stabili prioritățile și a identifica zonele de declin sau neglijare. Ne permite să convenim acțiuni și obiective măsurabile care au beneficii comune pentru individ și organizație.

 

NLP poate ajuta la dezvoltarea abilităților de “citire a minții”

A spune că programarea neuro-lingvistică ne poate permite să ”ghicim” oamenii, nu este prea departe de adevăr. Înțelegerea indicilor non-verbali, para-verbali, a mișcărilor involuntare ale ochilor și a sistemelor principale de reprezentare a realității, ne furnizează informații prețioase pentru înțelegerea modului în care un potențial client sau colaborator se simte cu privire la experiența de vânzare/negociere și ne facilitează finalizarea cu succes a unei vânzări, negocieri, interacțiuni de orice tip.

 

NLP-ul îmbunătățește abilitățile de negociere la toate nivelurile

O afacere de succes înseamnă, aproape tot timpul, negociere. Negociați zilnic cu angajații dvs., cu furnizorii, cu companiile concurente, cu specialiștii în marketing, cu firmele de publicitate, cu agenții de vânzări, și așa mai departe. Deoarece NLP vă ajută să înțelegeți și să coordonați mai bine orice tip de interacțiune umană, abilitățile de negociere ale tuturor celor din afacerea dvs. devin mai convingătoare și mai eficiente.NLP mărește moralul

Imaginați-vă că toată lumea din compania dvs., de la director și fondator până la ultimul angajat, știe cum să comunice eficient. Toți știu cum să se înțeleagă între ei, precum și să înțeleagă pe deplin un coleg sau un senior executiv atunci când comunică personal, video sau audio. Când toată lumea înțelege ce spun toți ceilalți, inclusiv indicii nonverbali pe care oamenii îi oferă, locul de muncă al companiei dvs. va deveni unul mai plăcut, mai relaxant și, evident, mai eficient.

 

NLP este instrumentul optim pentru companiile ce oferă servicii de suport pentru clienți

Indiferent dacă clienții vă contactează pentru a se plânge, pentru a vă lăuda sau pentru a oferi sugestii, programarea neuro-lingvistică vă permite să înțelegeți ce este cu adevărat în mintea lor. După cum probabil știți, de multe ori când un client se plânge de serviciile companiei dvs., acesta răspunde cu adevărat la alți stimuli. Au o zi proastă, tocmai și-au pierdut slujba, au probleme de relație sau sunt influențați de o altă situație negativă. Când echipa dvs. de asistență pentru clienți poate prelua indicii fizice vorbite și nerostite, vor ști mai bine cum să vă păstreze clienții.

NLP a fost conceput ca un mijloc pentru deblocarea potențialului personal și îmbunătățirea performanței. Acesta realizează acest lucru prin eliminarea barierei psihologice - cum ar fi frica de eșec - care în mod normal ne-ar inhiba să ne testăm abilitățile în situații în afara zonelor noastre obișnuite de confort. Oferind încredere pentru a depăși convingerile care ne-ar limita în mod normal, NLP creează o „plasă de siguranță” care ne permite să performăm în afara zonelor noastre de confort percepute, realizând mai mult decât credeam anterior că suntem capabili.

Deoarece performanța personală a fiecărui angajat este piatra de temelie a productivității și succesului afacerii, aplicarea corectă a NLP poate îmbunătăți încrederea și moralul personalului, poate crește performanța și productivitatea echipei și, la rândul său, poate îmbunătăți satisfacția clienților.

 

Probabil vă întrebați dacă NLP ar putea fi de folos pentru dvs. și afacerea dvs.

În concluzie, vă prezentăm câteva moduri în care poate fi utilizat într-o afacere pentru a promova schimbarea pozitivă:

Cum gândim
Perspectiva pe care o companie o are de la nivel organizațional, de la conducere până la ultimul anajat din cadrul acesteia, poate avea un impact uriaș asupra performanței. NLP ne încurajează să folosim în mod activ o mentalitate pozitivă pentru a lucra în scopul nostru. Ne ajută să scăpăm de convingerile limitative care ne rețin să avansăm și reîncadrează lucrurile, astfel încât să vedem oportunitățile dintr-o situație, deoarece, în fiecare problemă se află o serie de soluții potențiale.
 
Cum acționăm
Având doar planuri mărețe fără programe concret eficiente, putem avea un impact limitat dacă nu schimbăm modul în care gândim despre noi, obiectiv, resurse, reușită, dacă nu schimbăm modul în care acționăm și reacționăm, dacă nu ne redefinim strategiile de succes. Tehnicile NLP ne permit să ne observăm mai profund și să identificăm ce anume ne ajută să ajungem acolo unde ne dorim sau ce ne ajută să ajungem mai repede și mai ușor (eficientizare!). Ne încurajeză și ne ajută să ieșim din vechile tipare și să lucrăm într-un mod care este adesea mai direcționat și ne aduce recompense mai mari.
 
Planul potrivit
NLP folosește strategii pentru a ne duce acolo unde vrem să fim. Se ia în considerare dacă strategiile pe care le-am folosit au condus către rezultatul dorit și ne ajută să ne modificăm strategia cu una care ne va ajuta să atingem succesul.
 
Flexibilitate
NLP-ul ne permite să operăm modificările necesare. Ne ”cere” să ne calibrăm în mod regulat comportamentul și efectele cu obiectivele noastre, asigurându-ne să rămânem agili și să ne adaptăm condițiilor în schimbare.
 
Modelare
La fel ca în cazul oricărui model de afaceri, observarea cu atenție a ceea ce funcționează deja din modelul persoanelor de succes, ne poate ajuta să ne modelăm planurile, strategiile, acțiunile și să ajungem acolo unde dorim. Testarea și modelarea comportamentelor persoanelor care au deja succes și observarea modului în care au gândit, acționat și operat ca să atingă succesul, ne va ajuta să obținem și noi ceea ce ne dorim.
 
Rezultat focalizat
NLP începe întotdeauna prin a identifica punctul în care dorim să ajungem și prin a ne asigura că obiectivul pe care îl avem ne va oferi efectiv beneficiile dorite. Dacă rezultatul personal al fiecărei persoane este aliniat cu cel al afacerii, lucrurile încep să funcționeze la un nivel mult mai înalt.
 
Rezultate rapide
Frumusețea abordării NLP este că, efectele benefice pot începe să fie văzute foarte repede. Odată ce nevoia de schimbare a fost identificată și acceptată, cu condiția ca schimbarea să fie de valoare, progresul începe aproape imediat.
NLP-ul în training pentru companii este un mod cu adevărat antrenant de a vă ajuta afacerea să ajungă acolo unde doriți, indiferent de punctul dvs. de plecare. Are beneficii personale și profesionale deosebite și pe termen lung pentru lideri, pentru angajați, precum și pentru companie în ansamblu.
 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

 • Presedinte: 0725.161.169
 • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.