Fereastra Johari sau cum suntem influențați de ceea ce credem despre ceilalți și invers

fereastra Johari autocunoastere crestere dezvoltare potential psiholog psihoterapeut Laura Maria Cojocaru Craiova NLP sanatate

 

Relaționarea cu oamenii din jurul nostru se face prin comunicare, iar aceasta reprezintă un proces de înțelegere și împărtășire a unei idei. Comunicarea poate avea diverse forme - scrisă, orală sau gestuală – și, dacă vrem să ne asigurăm ceea ce transmitem noi este înțeles corect de către ceilalți, trebuie să fim foarte atenți la modul în care o facem. Asta presupune o bună autocunoaștere și, totodată, o percepție corectă asupra publicului, fie că este în mediul profesional, fie în cel personal.
A fi incapabil să comunicăm poate însemna în multe feluri chiar pierderea unei părți din noi, de aceea capacitatea noastră de a comunica este esențială pentru conceptul de sine.
Comunicarea este o abilitate ne permite să împărtășim sentimente și să înțelegem motivele comportamentului altora. Aceasta extinde cunoștințele și percepția noastră despre realitate, înțelegând că nu există un singur adevăr sau un singur punct de vedere.

Metoda ferestrei Johari
Conceptul a fost creat de psihologii Joseph Luft și Harry Inghamîn 1955 (denumirea provenind de la autorii lui: Joseph & Harry = Johari) și a fost gândit ca un instrument psihologic care să ajute la înțelegerea felului în care dăm și primim informații.
Este unul dintre puținele instrumente existente care pune accent pe abilitățile soft, cum ar fi comportamentul, empatia, cooperarea, dezvoltarea inter-grupurilor și dezvoltarea interpersonală. Este un model foarte apreciat datorită simplității sale și este foarte util pentru că poate fi aplicat într-o varietate de situații și medii.
Când faci parte dintr-o echipă la locul de muncă, ori dintr-un grup în viața personală, apar inevitabil situații în care te poți întreba în ce fel este influențat comportamentul tău. În acest caz, există doi factori care lucrează în fereastra Johari: primul este ceea ce știi despre tine, iar al doilea se referă la ceea ce știu ceilalți despre tine.

Modelul funcționează folosind patru cadrane.
• Orice știi despre tine și ești dispus să împărtășești face parte din spațiul tău deschis. Astfel poți construi încrederea în relații dezvăluind informații și învățând despre ceilalți din informațiile pe care le dezvăluie despre ei înșiși.
• Orice aspect pe care nu îl cunoști despre tine, dar de care au devenit conștienți alții din cadrul grupului se află în zona ta oarbă. Cu ajutorul feedback-ului altora, poți deveni conștient de unele dintre trăsăturile tale pozitive și negative, așa cum sunt percepute de ei și poți depăși problemele care pot inhiba dinamica în cadrul echipei sau grupului.
• Există, de asemenea, aspecte despre tine de care ești conștient, dar s-ar putea să nu vrei să le cunoască alții. Acest cadran este zona ta ascunsă și informațiile de aici pot fi cunoscute doar de tine.
• Ultimul cadran cuprinde tot ceea ce nu știi nici tu și nu este accesibil nici celor din jurul tău – este zona necunoscută.
Echilibrul dintre cele patru cadrane se poate schimba în funcție de situație și context. S-ar putea să vrei să spui cuiva un aspect al vieții tale pe care anterior l-ai ținut ascuns. De exemplu, poate nu te simți confortabil să contribui cu idei în grupuri mari, însă dacă ai depăși acest blocaj, ar crește zona deschisă și s-ar reduce zona ascunsă. De asemenea, este posibil să vă mărești zona deschisă cerând feedback de la ceilalți. Când feedback-ul este oferit cu onestitate, acesta poate reduce dimensiunea zonei tale oarbe.
Lucrând cu alții, puteți descoperi aspecte din viața voastră pe care nici unul dintre voi nu le-ați apreciat vreodată. De exemplu, într-un cadru educațional, contactul unui elev cu un tutore îl poate ajuta să înțeleagă modul în care experiențele din școală și din afara școlii le pot influența învățarea. Această descoperire despre el însuși ar reduce dimensiunea zonei necunoscute.

Cum aplici modelul ferestrei Johari
• Primul pas:
Începe cu zona deschisă, notează câteva aspecte despre tine. Care sunt punctele tale tari și slăbiciunile tale? Cu ce te simți confortabil și dorești să împărtășești cu ceilalți? Încearcă să fii sincer și clar cu privire la ceea ce știi deja despre tine.
• Pasul doi:
Implică-i pe cei din grupul tău, cere feedback despre tine și fii pregătit să primești ce au ei de spui. Asta nu înseamnă că trebuie să faci tot ce ti se sugerează, dar e important să asculți și să te gândești la asta. În funcție de încrederea care există deja între voi, puteți face acest pas deschis în grup sau restrâns, unu la unu. Amintește-ți că oferirea de feedback eficient este o abilitate și unii oameni pot fi mai buni la asta decât alții. Când îți este oferit, fii respectuos, ascultă și reflectează la ceea ce ți s-a spus. Este posibil să-ți dorești să explorați mai departe informațiile auzite, ceea ce poate duce la propriile descoperiri despre sine.

Există multe modalități de a folosi modelul Johari în învățare și dezvoltare. Depinde de ceea ce vrei să obții în activitățile tale de formare sau dezvoltare. Fereastra Johari este un model foarte elegant și puternic pentru înțelegerea și antrenamentul conștientizării de sine, pentru dezvoltarea personală, pentru îmbunătățirea comunicării, relațiilor interpersonale, dinamicii de grup, dezvoltarea echipei și relațiile inter-grup.

 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.