Dans-Terapia si sanatatea

Dans terapia nlp inlpsi somato integrativ
 
 
Ce este Dans-Terapia?
 
Facand parte odinioara din practicile traditionale de vindecare, unele dintre acestea regasindu-se in ritualurile shamanice, dansul trece in anul 1940, ca urmare a unei fuziuni intre dans si psihoterapie, la terapia prin dans si miscare. In acest an se remarca pionierului acestei tehnici, Marian Chance. Psihiatrii din Washington D.C. au descoperit ca pacientii lor prezentau o evidenta imbunatatire fizica si psihica, dupa ce urmau cursul de dans al lui Chance. Astfel, M. Chance a fost rugat sa lucreze la spitalul St. Elizabeths, cu pacientii considerati prea agitati pentru a urma o sedinta obisnuita de terapie.

Aceasta forma de terapie se bazeaza pe premisa ca postura si miscarea influenteaza starea psihica si modul in care functioneaza o persoana din punct de vedere psihologic. Ca forma de terapie, miscarea este o modalitate de exprimare de sine, de comunicare si de interventie terapeutica destinata dezvoltarii, integrarii si vindecarii personale.

Dans-terapia este fondata pe premisa conform careia corpul si mintea se afla intr-o permanenta legatura. Potrivit specialistilor din cadrul Asociatiei Americane de Dans Terapeutic, folosirea miscarii in scop psihoterapeutic este un proces prin care individul isi manifesta emotiile, gandurile si starea de spirit. Terapia prin dans este la fel de indicata atat pentru individul in sine, pentru o autodescoperire si eliberare, cat si pentru relatia de cuplu.

Prin dans-terapie se pot preveni si rezolva o multime de probleme fizice, psihice sau emotionale care se pot constientiza prin dans-terapie. Dans-terapia elibereaza conflictele din inconstient, conflicte care se manifesta corporal. Iar, tocmai aducerea conflictelor din inconstient in constient e primul pas catre vindecare.

In Romania, terapia prin dans reprezinta un concept relativ nou, bazat pe imbinarea dintre consilierea psihologica si dans, terapia avand drept scop conectarea cu sinele si eliberarea de tensiunile si blocajele inscrise in memoria corpului.
Dans-terapia ne arata cum simtim si cum re¬ac¬tionam in situatii diferite, ne da po¬sibilitatea sa exploram ipostaze pe care nu le-am incercat anterior, deci sa ne dezvoltam si sa ne imbogatim orizonturile.

Relatia terapeutica:
Terapia prin dans este definita de caracterul direct si imediat, avand ca model Terapia lui Jung sau Gestalt-Terapia. La fel ca toate abordarile psihoterapeutice si Dans-Terapia acorda importanta sedintelor regulate de terapie la ore si date fixe, precum si unei relatii terapeut-client bazate pe confidentialitate. Terapia prin dans poate fi individuala sau de grup.
 
Ce zice religia despre dans?
Va recomandam un foarte frumos interviu aici: https://sfintiiarhangheli.ro/dansul-capitol-din-cartea-unde-ti-este-bucuria-omul-lui-dumnezeu
 
Beneficiile dansului:
 
"Cand dansezi, scopul tau nu este sa obtii un anumit loc pe podea. Este sa te bucuri de fiecare pas al drumului parcurs.", Wayne Dyer

Inca din cele mai vechi timpuri, dansul a reprezentat o modalitate de exprimare a gandurilor si emotiilor, o forma de distractie si in acelasi timp o forma de eliberare a psihicului.

In ultimul secol diversi cercetatori si specialisti in domeniul dansului, psihologiei si medicinei, au aratat tot mai mult faptul ca dansul are un important rol terapeutic. In multe culturi ale lumii, dansul este folosit si ca modalitate de meditatie.
Dansul este un sport placut pentru ambele sexe, aducand beneficii corpului cat si psihicului nostru, la absolut orice varsta s-ar incepe acest lucru.
 
Beneficii fizice:
• previne si trateaza anumite boli, fiind de ajutor in diabetul zaharat, unele afectiuni cardiovasculare, afectiuni musculare, articulare si osoase, obezitate, tulburari psihice etc.
• ajuta la intarirea oaselor si previne osteoporoza la femei;
• ajuta la ameliorarea sau preventia unor afectiuni articulare sau musculare;
arde caloriile si este “adjuvant” in reglarea glicemiei;
• ajuta la o cunoastere mai buna a corpului si nevoilor lui;
• ajuta la incetinirea proceselor de imbatranire;
• “odihneste” in sensul de relaxare si energizare;
• ajuta la digestie, prin stimularea musculaturii trunchiului si crearea unui joc de presiuni care se transmit organelor digestive;
previne anemia prin stimularea crearii unei cantitati mai mari de sange in organism;
• reprezinta un mod placut de a invata si exersa tehnici de respiratie dar si de a efectua exercitii cardio;
• Intensifica reflexele si agilitatea mentala.

Beneficii psiho-emotionale:
• imbunatateste functia cognitiva si memoria la orice varsta;
• creste stima de sine;
elibereaza emotii negative ca: furie, teama, ura etc.;
• imbunatateste comunicarea interpersonala;
• reprezinta una dintre cele mai bune metode de combatere a stresului, prevenind astfel multiplele boli care au la baza stresul;
• reprezinta o terapie eficienta impotriva depresiei;
previne afectiunile psihiatrice.

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.