A Vorbi versus a Asculta

 nlp inlpsi somato

 

Cand suntem intr-o interactiune umana, avem uneori tendinta sa ne ducem in extreme in ceea ce priveste comunicarea.

Uneori ne dorim, constient sau instinctiv, sa ne varsam “of-ul”, sa ne descarcam emotiile, sa cautam sfaturi sau aprobare de la ceilalti, fapt care ne face sa vorbim mai mult decat sa ascultam. Alteori, din varii motive (neincredere, teama, rusine, indiferenta etc), alegem sa-i lasam pe ceilalti sa vorbeasca prea mult si noi sa fim doar “spectatori.”

Niciuna dintre aceste extreme nu ne aduce beneficii. Idealul este, asa cum banuiti, echilibrul!

 

Cateva recomandari pentru a “prinde” cele mai potrivite momente pentru Ascultare si cele mai potrivite pentru Exprimare:

 

I. Daca mai mult vorbesti tu, vorbesti din ceea ce stii deja. Ceea ce stii deja te duce repetitiv in ceea ce traiesti, cu rezultatele de acum. => Daca iti doresti o schimbare in bine sau in si mai bine, propune-ti pentru inceput sa asculti mai mult decat sa vorbesti (alege persoane de la care ai ceva de invatat!), pentru a afla noi informatii, perspective, strategii, pentru a-ti slefui resursele interioare.

 

II. Continua sa asculti in timp ce aplici ceea ce ai primit ca informatie, unelte, ghidaj. Ceea ce asculti este menit acum sa verifice si valideze ce, cum si cat ai inteles in beneficiul tau si calitatea rezultatelor obtinute pentru a face modificarile necesare si/sau pentru a completa informatia.

 

III. Dupa ce ai acumulat informatii si ai exersat suficient cat sa incepi sa vezi rezultate, acum este timpul ca tu sa vorbesti mai mult: despre rezultate, despre starea ta de implinire interioara, despre cum iti mentii tonusul si motivatia, despre cum te-ai imprietenit cu timpul tau, cu organizarea, cu noile convingeri si strategii.

Din ce motiv ce sa faci asta?

1. Pentru a constientiza pasii facuti catre transformarea ta, aspect ce te ajuta sa-ti mentii motivatia, energia si increderea in tine, in metoda ta, in obiectivul tau.

2. Pentru ca, impartasind, daruind si invatand si pe altii, vei pune semintele pentru un bine ce se va intoarce la tine cel putin dublu s.a. vei intari si rapidiza procesul tau personal.

 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.