Cele 14 tipuri de percepție inconștientă

 
bariere in comunicare tipuri de perceptie inconstiente impact psihologic NLP Romania NLP Craiova NLP Brasov NLP online LAB Language and Behavior
 
 
 
Comunicarea este trimiterea, primirea și schimbul de idei și informații, exprimate verbal și nonverbal.

Comunicarea poate fi întreruptă atunci când mesajul intenționat de expeditor este neclar sau receptorul îl percepe diferit decât intenționează expeditorul.

Filtrele de perceție sau obstacolele în calea comunicării eficiente pot fi fizice, comportamentale/emoționale, lingvistice și culturale.

Filtrele inconștiente de percepție pot duce la confuzie, neînțelegeri, informații false și convingeri false, ceea ce duce la o comunicare slabă.

Filtre perceptuale

Cu toții vedem lumea diferit. Cu toții avem propriile preferințe, valori, atitudini, origini și experiențe de viață care acționează ca „filtre” asupra experiențelor noastre despre oameni, evenimente și informații.

Vederea lucrurilor prin prisma propriilor noastre experiențe de viață unice sau „condiționare” poate duce la presupuneri, stereotipuri și neînțelegeri ale altora ale căror experiențe diferă de ale noastre.

Filtrele sunt gânduri și idei care ne influențează judecata, comportamentele și decizia în fiecare zi.

Tipuri de filtre:

- Ipoteze – îți faci o idee fără a cunoaște faptele

- Atitudini – care sunt ideile tale ferm stabilite care provin din experiența ta de viață?

- Credințe – ce puncte de vedere ai în funcție de viața ta de familie. Religie, cultură etc.

- Așteptări – ce crezi că se va întâmpla sau ce vrei să se întâmple

- Prejudecăți – ce prejudecăți ai, care provin din mediul familial, religie, rasă și cadru cultural.

- Valori – ce principii puternice susțineți, care derivă din credința ta, din mediul înconjurător fizic, mediul familial sau experiența negativă.

- Reacții emoționale – auzi emoțional în loc de logic

- Ostilitate – mesaje distorsionate pentru că auzi cu furie

- Agendă ascunsă – să auzi doar ceea ce vrei să auzi sau te aștepți să auzi.

- Defensivă – reacționând ca și cum ai fi fost criticat

- Frica – anticiparea unei reacții; frica de a fi sincer sau direct cu ceilalți.

- Jargon și semantică – folosirea cuvintelor care au sens doar pentru cineva dintr-o anumită industrie, domeniu, ocupație; fraze care înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni.

- Status – cădere mai puțin puternică sau influentă (sau mai puternică și influentă) decât oamenii cu care comunicăm.

 

Relații

Diferențele noastre pot face mai dificil să ne înțelegem unul pe altul și să găsim un teren comun pentru o experiență comună, care poate ajuta la construirea unui sentiment de familie, prietenie sau comunitate.

Comunicarea eficientă în relații - fie la locul de muncă, fie în viața noastră personală - este cheia cultivării calităților de încredere, respect și înțelegere reciprocă, care sunt fundamentale pentru relații puternice.

Chiar dacă sentimentele, atitudinile și viziunile noastre asupra lumii diferă, atunci când comunicarea are succes, diferențele noastre nu ne despart, ci ne unesc și ne pot îmbogăți relațiile și interacțiunile.

Declanșatoare și indicii

Folosim mai mult decât cuvinte atunci când comunicăm. Ceea ce spunem este, de asemenea, afectat de modul în care îl spunem (tonul, volumul) și de indiciile noastre nonverbale, cum ar fi limbajul corpului și gesturile faciale. De exemplu, puteți percepe o situație diferit dacă persoana cu care vorbiți zâmbește sau se încruntă, are miros corporal și stă prea aproape sau nu vă oferă contact vizual direct.

La rândul său, acest individ îți evaluează simultan indiciile verbale și nonverbale.

O „citire” negativă poate declanșa adesea răspunsuri emoționale neproductive sau disfuncționale, cum ar fi furia sau suprasensibilitatea, afectând astfel fluxul și rezultatul comunicării.

Obstacole către succes

Oamenii care nu reușesc să treacă peste filtrele perceptuale în calea comunicării sunt susceptibili să se confrunte cu obstacole atât în viața lor profesională, cât și în viața personală. Neînțelegerile apar atunci când părțile nu sunt dispuse să vadă diferențele din trecut sau să-și ia timp pentru a înțelege perspectivele celeilalte. Ignoranța, judecățile, stereotipurile și neînțelegerile nu pot fi baza pentru afaceri sau intimitate.

Comunicare atentă

Dacă alegem să comunicăm în mod conștient, atunci diferențele noastre nu trebuie să devină obstacole. De fapt, ele ne pot îmbogăți enorm interacțiunile. Începe prin a-i asculta pe ceilalți, clarifică dacă există confuzie, stai calm și fii pozitiv.

O atitudine de bună-voință și toleranță față de ceilalți merge mult – chiar dacă comunicați greșit sau nu vă plac cuvintele sau acțiunile altuia, este mai probabil să acceptați un răspuns care nu dăunează, făcând mai ușor să apreciați și să învățați unii de la ceilalți.

Filtrele de comunicare au existat în afaceri de zeci de ani și depășirea lor ar trebui să fie o prioritate pentru orice organizație, în special în lumea actuală bazată pe tehnologie.

Pandemia a provocat, de asemenea, o schimbare semnificativă pentru multe companii, dintre care majoritatea nu erau pregătite și s-au confruntat cu noi provocări atunci când a fost vorba de a avea un plan de comunicare pentru angajații la distanță la nivel mondial.

Cu toate acestea, filtrele de comunicare existau chiar înainte de pandemie.

De fapt, 74% dintre angajați simt că ratează informațiile și știrile companiei. În același studiu, 85% dintre angajați au spus că sunt cei mai motivați atunci când conducerea oferă actualizări regulate despre situația companiei.

Deci, cum identifică o organizație modernă barierele de comunicare și le depășește?

Care sunt barierele de comunicare sau filtre inconștiente de percepție?

Barierele de comunicare sunt orice lucruri în cadrul organizației dvs. care împiedică oamenii să primească sau să înțeleagă mesaje, idei și informații. Aceste bariere pot împiedica, de asemenea, trimiterea eficientă a mesajelor, provocând o deconectare în cadrul companiei.

Atunci când nu există un plan identificabil (și o soluție!) pentru abordarea acestor bariere, începe să aibă un impact negativ pe mai multe zone ale afacerii. Începe de la directori până la manageri și de la manageri până la echipele lor.

Comunicarea greșită poate crea rapid probleme, ducând la un impact negativ asupra moralului, productivității, angajării angajaților, încrederii și veniturilor.

Un sondaj efectuat pe 400 de companii cu 100.000 de angajați fiecare a menționat o pierdere medie per companie de 62,4 milioane euro pe an din cauza comunicării inadecvate cu și între angajați.

14 tipuri de filtre de percepție

Există o mulțime de filtre de percepție, însă vom aborda 15 dintre ele, extrem de comune.

Acestea s-ar putea să vă fie deja familiare, dar sunt foarte importante și trebuie înțelese pe deplin.

1. Emoționale

Emoțiile pot crea bariere în comunicarea generală. Angajații procesează lucrurile diferit și pot avea o teamă sau anxietate socială legată de împărtășire sau conectare.

2. Lingvistice

Acestea reprezintă atât comunicare verbală, cât și nonverbală și pot declanșa bariere interne și globale.

3. Fizice

Cât de accesibili sunt alți angajați și liderii companiei poate crea bariere de comunicare. Gândiți-vă la lucrul de la distanță, la angajați fără birou, la diferite birouri etc.

4. Abilitățile de comunicare

Toți angajații au abilități și abordări diferite cu privire la modul în care comunică. Acest lucru poate cauza probleme în modul în care informațiile sunt primite sau transmise pe baza abilităților unui individ.

Provocarea aici este că majoritatea organizațiilor nu acordă prioritate comunicării de la un nivel cultural sau la un nivel de evaluare a performanței.

5. Lucrul hibrid

Deși munca la distanță a crescut în popularitate, pandemia a schimbat modul în care multe companii își desfășoară activitatea în acest moment.

Unele afaceri au optat pentru lucrul la distanță pe termen nelimitat. Alții fac acum muncă hibridă: în unele zile lucrează la birou, iar alte zile lucrează de unde doresc.

6. Psihologic

Un alt filtru de percepție comun care poate crea bariere în calea comunicării este cel psihologic, care poate afecta nu numai modul în care oamenii comunică, ci și modul în care procesează informațiile. Diferiți factori pot contribui la aceste bariere, cum ar fi stresul, anxietatea socială, furia și stima de sine.

Toate acestea joacă diferite roluri în modul în care angajații sunt dispuși și deschiși să împărtășească sau în modul în care primesc știri sau feedback specifice.

7. Dezangajare

Implicarea angajaților poate suna ca un cuvânt la modă în industrie, dar se vorbește atât de mult despre el din cauza impactului pe care îl are în organizații.

Ea afectează cât de bine sunt trimise și primite comunicațiile. Dacă o parte este dezactivată – sau chiar ambele – comunicarea va fi afectată negativ.

Dacă compania dvs. dorește să devină un loc de muncă modern, atunci veți avea nevoie de un plan de acțiune eficient pentru implicarea angajaților .

8. Structura organizatorica

Comunicarea și schimbul de informații pot fi întrerupte din cauza structurii organizaționale a companiei dumneavoastră. Aceasta este adesea o barieră pentru companiile mai mari, deoarece există multe ierarhii de manageri și directori, plus sisteme de comunicare învechite sau confuze.

Informațiile se pierd sau sunt comunicate greșit, provocând frustrări și nealiniere cu obiectivele sau munca care trebuie finalizată.

9. Lipsa de încredere

Potrivit unor studii recente, aproape două treimi (64%) dintre angajați spun că încrederea are un impact direct asupra sentimentului lor de apartenență la locul de muncă. Cu toate acestea, multe organizații au probleme de încredere de ambele părți ale afacerii.

Angajații vor să fie la curent și să simtă că sunt permise discuții deschise, altfel pot provoca speculații și zvonuri care favorizează dezinformarea în rândul echipelor.

10. Supraîncărcare de informații

S-ar putea să credeți că mai multe informații care sunt partajate cu o frecvență crescută este cheia pentru a vă ajuta în depășirea filtrelelor de percepție și a barierelor de comunicare. Din păcate, acest lucru nu poate decât să creeze și mai multe probleme.

Supraîncărcarea de informații se produce cu ușurință și creează o barieră, deoarece angajații se enervează și încep să renunțe la informații. În plus, prea multă comunicare poate deveni o distragere a atenției și poate bloca productivitatea.

11. Lipsa unei locații centrale de unificare a canalelor de comunicare

Oamenii consumă și comunică diferit, ceea ce înseamnă că comunicările pot începe să se complice. Este posibil să aveți mai multe canale de comunicare sau să aveți oameni care preferă unele diferite, ceea ce poate fi confuz și consuma mult timp pentru compania dvs.

Dacă compania dvs. se concentrează prea mult pe un singur canal, informațiile importante ar putea fi pierdute de la cei care sunt activi în altă parte. Este inevitabil să aveți câteva canale, dar există modalități de a eficientiza asta dintr-o locație centrală, unde informațiile pot ajunge apoi pe majoritatea canalelor.

12. Diferențele culturale

La fel cum oamenii preferă canale diferite, fiecare are experiențe și opinii culturale diferite care afectează modul în care le place să comunice.

În calitate de comunicator sau lider de companie, dacă nu sunteți conștient de mediile demografice și culturale, vor apărea rapid filtre de percepție care vor duce automat la bariere de comunicare.

Va trebui să vă adaptați și să găsiți un punct comun în cadrul organizației pentru a vă asigura că informațiile comunicate ajung la toată lumea, cât mai adecvat posibil. Sună greu de realizat, dar a fi un comunicator eficient nu este întotdeauna atât de ușor pe cât se crede!

13. Partajare selectivă

Un alt filtru de percepție care poate duce la o barieră potențială de comunicare care se poate întâmpla este partajarea selectivă, adică atunci când angajații sau liderii nu comunică imaginea completă.

Dacă primiți doar o parte din informații sau mesaje, se distruge capacitatea de a lucra în mod corespunzător sau de a distribui acele informații importante altora. Din nou, acest lucru provoacă o comunicare greșită și neîncredere la locul de muncă.

14. Lipsa personalizării în comunicăre

Prea des, toate comunicările sunt trimise într-un format prea larg. De exemplu, ar putea fi ceva legat de echipele de vânzări, care este trimis și echipelor de inginerie și de produs.

Pentru ultimele două grupuri, nu are deloc legătură cu ele. Așa că, în timp, pot începe să ignore sau să respingă toate comunicările care nu au legătură cu ei.

Un tipar începe să apară, motiv pentru care personalizarea comunicării și segmentarea vor crea o experiență mai bună.

Modalități de a depăși filtrele de percepție și barierele de comunicare la locul de muncă

Pentru a fi un lider eficient și o companie bine adaptată, comunicarea și distribuirea informațiilor joacă un rol major în succesul pe termen lung al organizației dumneavoastră.

Există câteva moduri prin care puteți depăși barierele de comunicare pe care le-ați identificat.

Dar amintiți-vă, nu veți putea niciodată să depășiți toate filtrele de percepție și barierele din cadrul comunicării.

Fiecare angajat este unic, are perspective diferite și interacționează diferit cu ceilalți, așa că este o aproape imposibil să rezolvi orice provocare de comunicare.

În schimb, scopul dumneavoastră ar trebui să fie să minimizați provocările cât mai mult posibil, să faceți un efort clar și să găsiți modalități de a eficientiza comunicarea în cadrul companiei.

Depășirea filtrelor perceptuale și a barierelor de comunicare

La locul de muncă, este important să abordăm barierele perceptuale pentru a facilita o mai bună colaborare în echipă.

Iată câteva lucruri pe care le puteți face:

1. Provocați-vă propriile presupuneri

Cu toții ne formăm credințe unul despre celălalt și ar fi imposibil să ne plimbăm prin birou abordând fiecare persoană ca pe o tablă complet goală în fiecare zi. Cu toate acestea, nu ar trebui să lăsați niciodată acele convingeri și presupuneri necontrolate.

Încearcați să nu presupuneți că raționamentul dvs. pentru a simți într-un fel este corect (chiar dacă a fost înainte). În schimb, examineazați modul în care altcineva ar putea interpreta comportamentul și situațiile din jurul dvs. dintr-un alt punct de vedere.

2. Practicați limbajul corpului pozitiv

Aspectele nonverbale ale interacțiunilor dvs. cu ceilalți (cum ar fi postura, contactul vizual și poziția corpului) pot comunica mult despre cât de încrezător, interesat sau implicat sunteți într-o conversație sau într-un subiect.

Deoarece limbajul corpului poate fi influențat cu ușurință de stres sau oboseală, este important să fiți în ton cu modul în care comportamentele dvs. fizice ar putea fi interpretate greșit. Practicați un limbaj corporal pozitiv atunci când comunicați cu ceilalți, pentru a vă asigura că nu îi faceți să se simtă nerespectați în mod neintenționat pe cei din jur sau nu trimiteți un mesaj greșit.

3. Fiți sincer, transparent și plin de tact

Cât de des reacționați prost la o situație stresantă pentru că vă temeți să vă exprimați preocupările reale? Comportamentul defensiv este tipic atunci când cuiva se teme să nu pară slab, prost sau necunoscut. Evitați să atacați pe alții atunci când nu aveți răspunsurile.

Puneți întrebări pentru a clarifica lucrurile pe care nu le înțelegeți. Spuneți clar că nu criticați perspectiva celeilalte persoane și pur și simplu doriți mai multe informații. O tactică este să folosiți un limbaj care se concentrează pe percepția dvs, în loc de acțiunile celeilalte persoane. În loc să spuneți „Ce spui tu nu are sens”, luați în considerare ceva de genul: „Am probleme să obțin asta. Ar fi util dacă ai putea explica altfel.”

4. Identificați-vă barierele perceptuale

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a îmbunătăți comunicarea este să vă recunoașteți sursele de prejudecată. Faceți-vă timp să reflectați la neînțelegerile din trecut, astfel încât să vă puteți gândi ce să faceți diferit în viitor. Întreabați-vă dacă judecați greșit în mod constant anumite situații sau persoane în funcție de mediul sau valorile dvs. personale. Mergând înainte, țineți cont de aceste realizări atunci când vă confruntați cu un potențial declanșator.

Gânduri de încheiere

Ceva la fel de simplu precum volumul vocii cuiva, poziția corpului sau expresia feței poate schimba drastic modul în care alți oameni percep mesajul, indiferent de intenția comunicatorului. În mod similar, locul în care cineva a crescut sau modul în care a fost crescut poate schimba modul în care interpretează o glumă sau o generalizare, din nou, indiferent de intenție.

Când membrii echipei interacționează în mod regulat, este mai probabil să aibă o înțelegere clară a perspectivei altcuiva. Și în timp, ei vor deveni mai buni în interpretarea intențiilor adevărate (și adesea inofensive) din spatele indiciilor verbale și non-verbale.

O modalitate de a consolida comunicarea este să oferiți software de chat în echipă, indiferent dacă lucrați în persoană sau de la distanță.

Aplicațiile de chat pot găzdui diferite tipuri de comunicatori. Oamenii care preferă comunicările scrise, de exemplu, pot avea mai ușor să-și exprime gândurile. Iar membrii echipei care se bucură de interacțiunea frecventă pot rămâne conectați prin diverse subiecte de chat chiar și atunci când lucrează în diferite departamente sau locații geografice.

Mai presus de toate, este important să empatizăm unii cu alții, înțelegând modul în care alții ar putea vedea lucrurile diferit decât noi. Cu toții ne trăim zi de zi cu credințe și opinii care îi contrazic pe cei din jurul nostru.

Defalcând și punând la îndoială ipotezele noastre, putem reduce lacunele de comunicare care apar din cauza diferențelor noastre perceptuale.

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.