Neuro Programarea Lingvistică

Neuro Programarea Lingvistică

Ce studiază Neuro Programarea Lingvistică?
Programarea Neuro-Lingvistică (NLP) este un domeniu de sine stătător fondat în anul 1976 de Richard Bandler, specialist în tehnologia informației și matematică si John Grinder, lingvist.


aspecte nlpProgramarea neuro-lingvistică (neurolinguistic programming - NLP), are în vedere 3 aspecte:


1. Neurologia se referă la functionarea sistemului nervos și la modul în care ne reprezentăm informațiile care vin spre noi. Pe această reprezentare se bazează întreaga funcționare a psihicului și corpului uman. Alcătuit din miliarde de celule nervoase (neuroni) interconectate, sistemul nervos constituie baza fiziologică a perceperii, gândirii, simțirii și funcționării sistemului uman. Principalele modalități de a experimenta lumea sunt cele 5 simțuri: văzul, auzul, kinestezicul (mirosul, gustul, simțul tactil).

2. Lingvistica se referă la mijloacele de comunicare utilizate (comportamentul nostru verbal și nonverbal), respectiv la limbajul pe care-l folosim în descriere atunci când ne amintim o experiență trecută, când trăim o experiență prezentă sau când ne imaginăm o experiență viitoare.

3. Programarea se referă la aptitudinea fiecăruia de a "produce" și "transpune" în practică o gamă variată și complexă de programe comportamentale. Concret, înseamnă obiceiurile, strategiile pe care le folosim în viață și care au devenit programe de funcționaliate (pattern-uri). De unele putem fi conștienti, pe altele le putem observa dacă ni le scoate cineva sau ceva în evidență, de altele este posibil să nu fim conștienti vreodată. Aceste programe ne influentează felul în care trăim, în care acționăm și reacționăm.

 

Când și cum a luat naștere NLP-ul?


Programarea neuro-lingvistică (NLP), a fost creată în jurul anului 1976 de Richard Bandler (matematician și student în Terapia Gestalt) și John Grinder (lingvist).
Ei și-au propus să descopere structura excelenței umane. Cei doi s-au cunoscut la Universitatea din Santa Cruz, California, iar interesele lor relativ apropiate și dorința de a schimba lumea prin intermediul științei, i-au determinat să demareze o cercetare asupra oamenilor de succes. Studiile lor s-au bazat pe activitatea unor terapeuți extrem de cunoscuți în acea perioadă și promotorii respectivelor abordări terapeutice care sunt utilizate și astăzi în psihoterapie: Frederik Perls - tatăl legitim al psihoterapiei Gestalt, Virginia Satir – psihoterapeut sistemic, specialist în relații de familie, Milton Erickson - hipnoterapeut, Gregory Bateson - antropolog. Acest proces al lor de cercetare a depășit cu mult scopurile propuse inițial, luând forma concretă a unei științe și totodată a unei complexe și eficiente abordări terapeutice.


La începutul anilor 1980, NLP-ul era considerat un progres important în psihoterapie și consiliere, atrăgând astfel interesul cercetătorilor din aceste domenii.


Richard Bandler și John Grinder au pus astfel bazele acestei abordări plecând de la propunerea de a descoperi structura excelenței umane. Ei schimbă direcția studiilor vremii prin faptul că, în loc să se îndrepte către aspectele repetitive urmărite în orice studiu statistic, ei hotărăsc să se concentreze asupra elementelor individuale, particulare și excepționale. În urma cercetării făcute, ei ajung la concluzia că modelele structurilor lingvistice și comportamentale ale persoanelor de succes și cu abilități deosebite, sunt repetitive și pot fi învățate de oricine este interesat să-și dezvolte aceste abilități mai rapid. Cei doi inițiatori și grupul de persoane care au contribuit la dezvoltarea ulterioară a NLP-ului, au preluat și sintetizat o serie de concepte din cibernetică și teoria sistemelor, ai căror reprezentanți au fost Gregory Bateson, Virginia Satir și Milton Erickson.


Programarea Neuro-Lingvistică propune o viziune sistemică, iar ca modalitate de acțiune utilizează abordarea cibernetică. Una dintre primele aplicații NLP a fost studierea unor personalități care au obtinut rezultate remarcabile în diverse domenii. Au fost decriptate astfel mecanismele prin care se pot obiectiva și dezvolta resurse și abilități complexe cu scopul creșterii la cote remarcabile a eficacității atât în viața profesională, cât și în cea particulară.


Demersurile lui Richard Bandler și John Grinder a fost îndreptate către găsirea răspunsurilor la întrebarea “cum” functionează oamenii și mai puțin către întrebarea “din ce cauză” se comportă oamenii într-un anumit fel (răspunsul la această întrebare fiind privit în special ca o accesare de resurse încă neutilizate la capacitatea lor maximă!). Astfel, orientarea acestei metode este centrată pe soluție si pe proces.

 

Ce spun despre NLP chiar fondatorii lui?


“Capacitatea de a-ți controla stările interioare prin dirijarea propriului creier.”, Richard Bandler
“Studiul excelenței și al modalităților prin care poate fi reprodusă.”, John Grinder
“O strategie de învățare accelerată vizând detectarea și utilizarea structuriilor lumii înconjurătoare.”, John Grinder
“Studiul experienței subiective”, John Grinder și Richard Bandler
“Modalitatea în care folosim limbajul minții pentru a atinge obiectivele specifice pe care ni le-am fixat.”, Steve și Connirae Andreas

 

Axiomele (principiile) NLP:


1. Harta nu este teritoriul.
2. Nu exista eșec, există doar feedback.
3. Suntem creatorii propriilor experiențe.
4. Pentru fiecare problemă există cel puțin o soluție.
5. Dacă o persoană poate învăța ceva, atunci oricine poate.
6. Oamenii au abilitatea de a învața ceva dintr-o singură experiență.
7. Avem în noi resursele necesare pentru a produce schimbarea.
8. Într-un anumit context, orice comportament are valoare.
9. Oamenii nu sunt una cu comportamentul lor.
10. În spatele fiecărui comportament există o intenție pozitivă.
11. Oamenii funcționează perfect.
12. Atunci când facem o alegere, facem cea mai bună alegere pentru noi din acel moment.
13. Modul în care percepem o situație, determină acțiunile și comportamentele noastre.
14. Este imposibil să nu comunicăm.
15. Semnificația comunicării este dată de răspunsul primit.
16. Rezistența receptorului spune ceva despre comunicator.
17. Mintea și corpul sunt părți ale aceluiași sistem.
18. Dacă ceva nu funcționează, fă altfel!
19. Persoana cea mai flexibilă influențează întreg sistemul.

 

Cui se adresează NLP ulCui se adresează NLP-ul?
Tuturor persoanelor care au ca prioritate în viață propriul succes și dezvoltare personală și succesul grupurilor/organizațiilor din care fac parte.

 

Domeniile în care poate fi aplicat NLP-ul:

NLP-ul are aplicații în modificarea și eficientizarea vieții personale, organizaționale, a structurilor de masă, a comportamentelor și a comunicării la nivel profund:

- Psihologie
- Psihoterapie
- Terapii transpersonale
- Sănătate
- Dezvoltare personală
- Dezvoltare organizațională
- Business
- Leadership
- Drept
- Medierea conflictelor
- Educație
- Management
- Relații interorganizaționale
- Comunicare avansată
- Media & Advertising
- Marketing
- Tehnologia informației
- Relații interpersonale  

  autor: INLPSI

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.