Neuro-linguistic programming (Programare neurolingvistică)

I NLP SI somato terapie psihoterapie
 
 

Richard Bandler este co-fondator și cocreator al NLP (Neurolinguistic Programming – Programare Neuro-lingvistică). Din punctul său de vedere, NLP este studiul comportamentului de succes, și nu doar comportamentul exterior, ci și cel interior. Mai exact, vorbim despre tiparele de gândire care generează succesul respectiv. În loc să identificăm ceea ce este patologic și ceea ce nu este patologic și ce anume a declanșat ceva din punct de vedere istoric, așa cum o face un psiholog, noi pătrundem la interior și creăm modele. Este vorba doar de o descriere a modului în care o persoană gândește și acționează, care produce un rezultat de succes. Și luăm de la o persoană pentru a învăța o altă persoană să procedeze astfel. Spre deosebire de psihologi, care studiază oamenii care, de exemplu, au anumite frici (sau fobii) și îi strâng în grupuri de susținere și în care fiecare vorbește, să zicem, despre frica de șerpi și despre cât de teribili sunt șerpii, în NLP, se găsesc acei oameni care au depășit anumite tipuri de probleme fără niciun fel de terapie sau fără să vorbească despre acest aspect și se descoperă ce fac în mod natural acei oameni, ceea ce duce la o tranziție rapidă și naturală, se află ce anume s-a întâmplat în acel moment și se creează modele, pentru a îi învăța și pe alții să gândească în acel mod.

John Grinder - lingvist american - este co-creator al NLP, alături de Richard Bandler. Din punctul său de vedere, exisă oameni care excelează în tot ceea ce fac, iar NLP-ul este puntea dintre a fi invidios pe acei oameni sau a-i admira și, mai exact, oferă un set specific de strategii pentru a asimila în mod inconștient și cu exactitate diferențele dintre un „geniu” și o persoană mediocră. Este o strategie de învățare accelerată, este un program care ne permite să explorăm un comportament uman extrem, și mai exact, excelența. Acesta afirmă că încă trăim în era emisferei stângi a creierului. În scopul echilibrării celor două emisfere ale creierului, sunt benefice unele seturi de strategii – iar NLP este un exemplu din acest set de strategii – care ajută să restabilească recunoașterea și desfășurarea activă a proceselor inconștiente, fiind un ingredient esențial al procesului de învățare, care servește foarte bine pentru restabilirea unui oarecare echilibru, deoarece în acest moment suntem într-o epocă a dezechilibrului.

Bandler și Grinder afirmă că metodologia poate codifica structura inerentă „magiei” terapeutice, așa cum o practică în terapie Perls, Satir și Erickson și este într-adevăr inerentă oricărei activități umane complexe și apoi, din acea codificare, structura și activitatea acesteia pot fi învățate și de alții. Cartea acestora din anul 1975, „The Structure of Magic I: A Book about Language and Therapy”, se dorește a fi o codificare a tehnicilor terapeutice ale lui Perls și Satir.
NLP-ul cuprinde o metodologie cunoscută sub denumirea de modelare, plus un set de tehnici care au derivat din aplicările inițiale. Multe dintre astfel de metode considerate fundamentale au rezultat din lucrările specialiștilor Virginia Satir, Milton Erickson și Fritz Perls.

Richard Bandler și John Grinder spun că au aplicat propriul proces de modelare pentru a modela stilul Virginiei Satir, astfel încât să poată produce ceea ce ei au denumit Meta-modelul, care este un model de colectare a informațiilor și de provocare a limbajului unui client și a gândirii din spatele acestuia. Derivate tot din Virginia Satir au fost ancorarea, future pacing și sistemele de reprezentare.

În schimb, Modelul Milton – un model al limbajului hipnotic al lui Milton Erickson – a fost descris de Bandler și Grinder ca fiind vag și metaforic în mod artistic, totodată extrem de util. Modelul Milton este folosit împreună cu Meta-Modelul ca instrument de relaxare, pentru a induce starea de transă și pentru a oferi o sugestie terapeutică.

Friedrich (Frederick) Salomon Perls, cunoscut mai bine sub numele Fritz Perls, a fost un psihiatru, psihoanalist și psihoterapeut german, care a inventat termenul de Terapie Gestalt pentru a identifica forma de psihoterapie pe care a dezvoltat-o împreună cu soția sa, Laura Perls în anii ’40 și ’50. Perls s-a asociat cu Institutul Esalen în anul 1964 și a locuit acolo până în anul 1969. Abordarea sa față de psihoterapie are legătură cu psihologia Gestalt, dar nu este identică cu aceasta și diferă de psihoterapia teoretică Gestalt.
Esența Terapiei Gestalt constă în conștientizarea accentuată a senzațiilor, percepțiilor, sentimentelor corporale, emoțiilor și a comportamentelor în momentul prezent. Relația este amplificată odată cu contactul dintre sine, mediu și ceilalți.
 
Virginia Satir, autoare și terapeută din SUA, cunoscută în special pentru abordarea sa față de terapia familiei și activitatea sa inovatoare în domeniul terapiei de reconstrucție a familiei. Aceasta este unanim considerată „Mother of Family Therapy” (Mama Terapiei Familiei), cele mai cunoscute cărți ale sale fiind Conjoint Family Therapy, 1964, Peoplemaking, 1972 și The New Peoplemaking, 1988.
De asemenea, este cunoscută și pentru crearea unui Model al Procesului de Schimbare, un model psihologic dezvoltat prin studii clinice.
În anii ’70, lucrarea sa a fost studiată intens de co-fondatorii NLP, care au folosit-o ca unul dintre cele trei modele fundamentale ale NLP. De asemenea, Bandler și Grinder au colaborat cu Virginia Satir pentru a scrie cartea Changing With Families, cu subtitlul „A Book About Further Education for Being Human”.

Milton Erickson a fost un psihiatru și psiholog american, specializat în hipnoza medicală și terapia familiei. A fost președinte fondator al Societății Americane pentru Hipnoza Clinică și membru fondator al Asociației Americane de Psihiatrie, al Asociației Psihologilor Americani și al Asociației Americane a Psihopatologilor. Se remarcă pentru abordarea sa față de mintea inconștientă, ca formă creativă și generatoare de soluții.

Erickson este cel mai bine cunoscut ca hipnoterapeut, dar cercetarea și experiența sa bogate în ceea ce privește hipnoza l-au determinat să dezvolte o tehnică terapeutică eficientă. Multe dintre aceste tehnici nu sunt legate de hipnoză în mod explicit, ci sunt extensii ale strategiilor de hipnoză și ale tiparelor lingvistice. Erickson a observat că rezistența pe care o are o persoană față de transă seamănă cu rezistența pe care aceasta o are și față de schimbare și și-a elaborat astfel abordarea terapeutică ținând cont de această observare.

Erickson a fost modelat de Richard Bandler și John Grinder, co-fondatorii NLP și, ca urmare a succesului cercetării lor, Erickson a contribuit la cuvântul înainte al cărții lor Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H. Erickson, M.D.
În sfera coaching-ului și a trainingului comercial, acesta a influențat metodele pe care companiile de formare a comportamentelor în comunicarea cu clienții și participanții la astfel de cursuri de formare.

În concluzie, NLP-ul este un instrument foarte variat și productiv și, deși tehnicile inițiale de bază au avut scop terapeutic, natura lor generică le-a permis să fie aplicate și în alte domenii: vânzări, negocieri, training de management, sport, învățământ, coaching, team building și public speaking.
 
 
Realizare articol: Elvira Tănăsescu, Trainer INLPSI
 
 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.