Agresivitatea - adaptare sau distrugere

agresivitatea adaptare sau distrugere NLP Romania INLPSI NLP Craiova NLP Brasov

 

Agresivitatea poate lua mai multe forme, dar este definită ca orice acțiune care are ca scop provocarea fie a durerii fizice și/sau psihologice, fie a distrugerii obiectelor din mediu. Expresia agresivității poate apărea în mai multe moduri, verbal, psiho-emoțional, mental, contextual și fizic.
Cu toate acestea, fenomenul este mai complex decât atât, deoarece reprezintă atât o reacție emoțională menită să dăuneze, cât și un mijloc de menținere a ordinii sociale. În mod similar, tinerii în special luptă pentru respect, resurse și în cele din urmă pentru a fi aleși de către parteneri/partenere. Urmăresc aceste obiective cu manifestări de laudă, etalare și încercări de umilire a ”concurenței”. Există o serie de teorii și modele psihologice care au fost avansate pentru a explica agresivitatea.

Tipuri de agresivitate

  1. Agresivitatea ostilă: acesta este un comportament agresiv determinat de excitare, impulsivitate și este imediat la provocarea situațională.
  2. Agresivitatea de protecție: poate fi mai aproape de tipurile de agresiune identificate de teoriile instinctului și ar include o mamă care își protejează copilul sau un bărbat care își protejează teritoriul său.
  3. Agresivitatea instrumentală: este un răspuns învățat în care agresivitatea este mai degrabă un mecanism pentru atingerea anumitor obiective decât pentru căutarea răzbunării.
  4. Furia: este un tip special de agresiune necontrolată și extremă.


Agresiunea poate fi, de asemenea, direcționată spre interior (către propria persoană) sau către exterior (către altă persoană), sau poate lua forma violenței de grup către indivizi sau națiuni. Poate fi un răspuns la orice număr de factori, ca de exemplu: frica, nedreptatea, durerea, amenințarea, invazia, lipsa controlului, inadecvarea sau frustrarea.

 

Ipoteza lui Freud despre agresiune
Freud a susținut că toate comportamentele umane sunt motivate de impulsuri sexuale și instinctive cunoscute sub numele de „libidou” - energie derivată din Eros sau instinctul de viață. El vorbește despre ceea ce se întâmplă atunci când agresivitatea sexuală a bărbatului (așa cum este exprimată într-un discurs excitant sexual) se confruntă cu un obstacol și, prin urmare, își modifică caracterul: „Devine pozitiv ostil și crud și, prin urmare, convoacă în ajutorul său împotriva obstacolului componentele sadice ale instinctului sexual”.
El a susținut că reprimarea acestor impulsuri instinctive este cea care duce la agresiune și acest lucru, susține el, este demonstrat de complexele oedipale masculine și feminine. Acolo unde aceste conflicte din copilărie au fost rezolvate cu succes, agresivitatea este eliminată. În majoritatea cazurilor, acest lucru a fost realizat până când individul ajunge la vârsta adultă.
Freud a dezvoltat, de asemenea, conceptul unui alt instinct primitiv și înnăscut - cel de „Thanatos”, sau forța morții. Potrivit lui Freud, energia din Thanatos încurajează distrugerea și moartea și, în conflictul dintre Eros și Thanatos, energia negativă este produsă și direcționată către ceilalți ca o agresiune pentru a preveni acumularea excesului și autodistrugerea individului. Acesta este „catharsis” sau filtrul care controlează sau modifică agresivitatea prin ușurarea sau eliberarea tensiunii.

 

Ipoteza lui Konrad Lorenz: “agresiunea instinctivă este un produs al evoluției “

Konrad Lorenz poate fi identificat ca tatăl etologiei, studiind peste 40 de specii de animale pentru a înțelege rădăcinile biologice ale agresiunii. Ca urmare, în ciuda faptului că provenea dintr-un cadru total diferit, Lorenz a propus și existența unui impuls înnăscut, agresiv la oameni. Cu toate acestea, definiția sa despre agresiune este ceva foarte diferit de principiul distructiv pe care Freud l-a definit ca “Thanatos”, care a fost definit și ca instinct. Lorenz, ca și Freud, afirmă totuși că această agresiune nu este neapărat rezultatul unei reacții la impulsul exterior, ci o explozie de energie acumulată care apare chiar fără a fi necesar un stimul extern.

Cu alte cuvinte, agresivitatea este rezultatul unui instinct susținut printr-o energie care curge mereu, care se acumulează continuu, fără nicio sursă de disipare. În propriile sale cuvinte, „agresivitatea nu este în primul rând o reacție la stimuli din afară, ci o excitație interioară încorporată care caută să se elibereze ... indiferent de cât de stimul exterior există…''.

Konrad Lorenz este considerat astăzi ca unul dintre cofondatorii biologiei comportamentului și ca cel mai important teoretician al acesteia dinainte de război. Konrad Lorenz consideră că natura mecanismelor de agresivitate este proiectată de selecția naturală. Obiectivul este acela de a descrie diferite definiții și cauze ale agresivității la oameni.

Konrad Lorenz a combinat ipoteza lui Freud cu teoria selecției naturale a lui Darwin și a propus că agresiunea instinctivă este un produs al evoluției. În această teorie, agresivitatea este benefică și permite succesul și supraviețuirea populațiilor de specii agresive, deoarece cele mai puternice ar elimina pe cele mai slabe pe parcursul evoluției. În cartea sa din 1966 „Despre agresiune”, Lorenz a susținut că, deși comportamentul agresiv al animalelor și al oamenilor a fost motivat de supraviețuire, comportamentul agresiv la om nu este modelat și modificat în mod corespunzător. Lorenz a avut o viziune destul de sumbră asupra rasei umane și a spus că gradul de violență pe care oamenii îl îndreaptă spre propriul tip este de neegalat chiar și de cel mai înverșunat animal. El vorbește despre faptul că oamenii au dezvoltat capacitatea de a se ucide reciproc de la distanță și că acest lucru înseamnă că factori inhibitori, cum ar fi empatia pentru victimă, nu sunt activați.

Din studiul său despre comportamentul animalelor, Lorenz a dezvoltat, de asemenea, un model, similar cu al lui Freud, în care forțele agresive se acumulează ca apa într-un baraj și aceste forțe trebuie eliberate și deversate în agresiune. Acesta se numește model hidraulic, deoarece consideră motivația ca un lichid, iar acumularea și descărcarea acestuia influențează comportamentul. De asemenea, au existat și vor continua să existe, experimente științifice și medicale care să indice o relație chimică sau biologică între serotonină, testosteron, lobul frontal, chimia creierului și nivelurile de agresivitate la animale și oameni. Aceasta este o continuare a dezbaterii naturii versus creșterea aplicată în acest caz agresiunii.
În aceste teorii, împreună cu explicațiile biologice sau genetice ale agresivității, rolul factorilor externi sau al mediului este redus la minimum și agresivitatea este descrisă în esență ca un comportament instinctiv, automat sau neînvățat. Acest lucru permite ca actele agresive să fie descrise și, uneori, respinse ca fiind rele, ceva care doar „este” - nu comportamentul a fost învățat și, prin urmare, este de netratat. Cu toate acestea, simpla numire de agresiune ca instinct nu prea ne explică și nu ne ajută să înțelegem variația comportamentelor și cum să ajutăm indivizii mai agresivi să se adapteze mai bine cu și la mediul lor.

Lorenz s-a diferențiat de Freud în termini ce privesc acceptarea unei relații subtile între comportamentul înnăscut și învățarea în mediu. Atât Freud, cât și Lorenz sunt de acord că eșecul exprimării agresiunii în acțiune este nesănătos.

 

Diseminarea agresivității ca nevoie umană de bază

Deși căutarea de soluții în comportamentele umane pentru a obține explicații pentru comportamentele animalelor pare irelevantă la început, unii psihologi comportamentali au crezut că identificarea asemănărilor de bază și a diferențelor complexe care sunt introduse de etologi pot fi de ajutor pentru a evita explicațiile simplificate ale omului și comportamentelor sale. În ultimele decenii, una dintre ramurile cele mai avansate ale științelor biologice a fost etologia („studiul științific al speciei specifice ș ial tiparelor comportamentale mediate genetic de animale și [indivizi]”), studiul comportamentului animalelor în toate aspectele sale, “cu un accent deosebit pe cele patru comportamente animale de bază: reproducere, foame, frică și agresiune”.

În tratarea omologiilor comportamentale și filogenii, etologii au ajuns să recunoască necesitatea observării tiparelor comportamentale, în cadrul mediului specific în care au evoluat diferite comportamente''.

Lorenz aproape consideră diseminarea agresivității ca o nevoie umană de bază, și, în loc să fie privită negativ, dacă este privită în termeni de utilizare a acestei energii pentru transformare pozitivă, poate fi privită și ca o forță motrică pentru a produce schimbări sociale (în termeni freudieni, aceasta ar fi sublimare). În notă paralelă, una dintre cele mai interesante părți ale ideologiei lui Lorenz pentru psihologie și copil, dezvoltarea este legătura care se formează între animale (de exp. gâștele) ca reacție la amenințările din afară, împotriva grupului.

Lorenz, insistând asupra faptului că agresiunea la om este un instinct, crede că armamentul a modificat echilibrul dintre puterea fizică a omului și impulsul său agresiv și că această modificare înseamnă distrugerea speciei, cu excepția cazului în care se iau anumite măsuri.

Agresiunea este un comportament emoțional larg răspândit animalelor, inclusiv speciilor umane. Deoarece nu este un concept unitar, ci are un surplus de semnificații, Konrad Lorenz a încercat să ofere o imagine de ansamblu asupra diferitelor tipuri de agresiune a animalelor, distinse pe baza unei varietăți de factori. Situațiile de stimul care provoacă agresiune și tiparele de comportament sunt atât de diverse încât par să implice și o varietate de substraturi biologice, deși există, fără îndoială, o suprapunere considerabilă între diferitele tipuri de comportament și mecanismele lor neuroendocrine subiacente.
Diferitele aspecte ale repertoriului agresiv reprezintă o secvență gradată de instrumente biologice disponibile pentru atingerea diferitelor obiective. Înțelegerea din partea noastră a interacțiunilor dintre aceste clase de agresiune ar trebui îmbunătățită, deoarece înțelegând detaliile bazelor lor neuronale, chimice și endocrine, putem echilibra factorii în avantajul nostru.
Nu trebuie să uităm că factorii de mediu pot juca, de asemenea, un rol important în dezvoltarea agresiunii la ființele umane.

Există discuții între psihanaliști, sociobiologi și comportamentaliști cum că agresivitatea are o tendință de adaptare. Dezbaterea între diferite perspective se referă la ideea că “tendința adaptativă în agresivitate este naturală (primară) sau este dobândită”. Unii cercetători susțin că agresivitatea este o cheie importantă pentru oameni, în procesul evoluției umane.

 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.