Ce metafore aleg pentru a explica ce este NLP unui copil si unui adult

Ce metafore aleg pentru a explica ce este NLP unui copil si unui adult?
Îmi doresc cu ardoare ca viitorului meu copil să îi implementez NLP-ul încă din primele sale luni “de formare”, ca atunci când va veni pe lume și va începe să crească să aibă sănătate emoțională. Cum aș putea să îi vorbesc încă de la o vârstă fragedă despre acest lucru? Aș începe așa: “ Draga mea, îți doresc viață! Viața este un roman extraordinar la care vei adăuga zi de zi câte o pagină sau un capitol. Aș vrea să știi că cel mai mult m-aș mândri să văd că ești TU însăți!  Aș vrea să înțelegi că perfecțiunea NU există, că NU există TREBUIE, ci VREAU/ÎMI DORESC, NU te epuiza pentru lucruri inexistente! Îți doresc să fii fericită, să faci ceea ce îți dorești! Ce-ți doresc mai mult și mai mult? Credința în tine, draga mea!” 

    
Cum aș putea să îi vorbesc mamei mele despre NLP? Ce este acesta? 

“Așa cum dragostea de mamă este cel mai elastic lucru de pe pământ –s e poate întinde până la infinit, așa și noi va trebui să înțelegem că persoana cea mai flexibilă controlează întreg sistemul. O persoană flexibilă este o persoană fericită și implinită ce oferă o înțelege nemărginită! Vreau să știi ce este viața. Nu artă. Nu literatura. Nu știință. Toate sunt interesante. Merită să te ocupi de ele. Dar fundamental, fundamental, e vorba de credința ta în tine. Lasă-te liberă. FII TU! Iar noi vom fi tare fericiți simțindu-te cu adevărat așa! Insist să fii tu însăți și nu o extensie a lumii.” 
Bianca Patrut, avocat   
 

Cum explic unui adult ce este NLP-ul?

Metafora (din greacă: metapherin) este o figură de stil prin care se trece de la sensul obișnuit al unui cuvânt la alt sens, prin intermediul unei comparații subînțelese. Procesul de realizare a metaforei constă în "punerea semnului identității între două obiecte diferite (lucruri, ființe, persoane) prin numele lor, pe baza unei analogii”.  (Wikipedia).
Metafora si simbolul au fost folosite cu mii de ani in urma in procesele de vindecare.
In zilele noastre, chiar medici cu pregatire traditionala folosesc metafora si imaginatia in tratarea pacientilor suferinzi de cancer si alte diverse boli grave.
Metafora este o modalitate naturala de descriere a bolii si a starii de sanatate, si poate juca un rol vital in procesul de vindecare.
Prin prelucrarea metaforelor poate fi activat procesul individual de vindecare.
 
 
NLP sau Programare Neuro-Lingvistica este o metoda destinata imbunatatirii comunicarii cu cei din jurul nostru. Precum o modalitate "autentica" de folosire a creierului, NLP-ul de asemenea ajuta la cresterea increderii in sine, la dezvoltarea personala si la invatarea modurilor de rezolvare a conflictelor.
 
Tot ceea ce experimentăm în această viață este produsul modului nostru de a gandi, de  a conceptualiza, de a da formă și vibrație gândurilor, ganduri ce se vor propaga mai departe, se vor materializa, si astfel viata noastra este creata de modul nostru de a gandi.

Metafora: NLP-ul este ca o statie de emisie a undelor radio.
Noi suntem cei care manevram butoanele statiei de emisie, iar undele emise sunt gandurile nostre.
Singuri ne putem crea  butoanele gandurilor noastre, volumul si intensitatea cu care emitem, si, de asemenea, tot noi ne putem alege natura gandurilor, momentele si situatiile in care putem emite.
Astfel, vom prelua controlul asupra masinii noastre de ganduri,  vom putea emite ganduri si emotii pozitive, ceea ce se va materializa în viata noastra sub forma de întâmplări, oameni și relații pe care ni le dorim.  

Cum explic unui copil ce este NLP-ul? 
 
Copiii adoră să ştie că părinţii lor sunt bine, sunt fericiţi şi cel mai important că nu se schimbă prea brusc.
Copii nu sunt familiari cu schimbările bruşte, de aceea o schimbare in viata lor, un conflict, o situatie nedorita îi poate poate zdruncina si marca pentru tot restul vietii.
Punând accent pe sentimentele puternice, pozitive sau negative, alăturând mesajul pe care dorim sa-l transmitem copilului, face ca încercarea să fie un succes de necontestat. Riscuri sunt căci e posibil ca uneori, copilul să rămână fixat în detalii, adică dacă este deja prea emotiv să nu mai audă mesajul ci să rămână cu mintea în drama situatiei, a conflictului sau a schimbarii survenite.
 
NLP sau Programare Neuro-Lingvistica este o metoda destinata imbunatatirii comunicarii cu cei din jurul nostru. Precum o modalitate "autentica" de folosire a creierului, NLP-ul de asemenea ajuta la cresterea increderii in sine, la dezvoltarea personala si la invatarea modurilor de rezolvare a conflictelor sau a situatiilor nedorite.
 
Gândurile pe care le vom cultiva, pe care le vom îngriji și le vom „hrăni” cu energia noastră, acelea vor rodi, vor produce efecte în planul acestei dimensiuni sub forma experiențelor de viață pe care le traversăm în fiecare zi. Tot ceea ce experimentăm în această viață este produsul modului nostru de a conceptualiza, de a da formă și vibrație gândurilor noastre.

Astfel gandurile noastre se vor materializa în emotii, actiuni, întâmplările,copii și relații ce apar  în viața noastră.
Metafora: NLP-ul este ca o „Masina care separa semintele”, pe cele bune, sanatoase de cele mai putin bune si nesanatoase.
Noi suntem „grădinarii”, mintea noastră este „grădina” unde ne plantăm semințele- adică gândurile. Cu ajutorul „Masinii de separat seminte”, noi putem planta in gradina noastra semintele bune si sanatoase. 
 
Georgiana Ceausila, consilier dezvoltare personala  
 
 

Buna draga copilule,
Aceste cuvinte vor fi indreptate exclusiv catre tine. Atat copilului in sensul clasic, cel la care ne gandim cu totii cand auzim aceasta notiune, cat si copilului ascuns in hainele adultului. Am incredere ca este acolo si ma va auzi.
    Sa gasesc o metafora care sa descrie povestea NLP. Hm, frumoasa tema!
Haide sa ne privim inauntrul fiecaruia, gaseste cheia catre subconstientul tau. Cum cine este subconstientul?  Stii bine cine este,  aminteste-ti de cel mai bun prieten, partea din tine care iti ofera indicii, te ajuta cand esti indecis, iti da sfaturi, cel ce iti depoziteaza cu grija toate amintirile, locul intuitiei. Te invit sa-ti imaginezi subcontientul ca pe panoul de control al vietii tale. Prin NLP vei putea descoperii ce inseamna fiecare buton, functia sa si cum toate functiile panoului sunt interconectate. Vei afla ca panoul tau este in relatie cu panoul familiei tale prin intermediul unor cabluri ce sunt indestructibile, cum uneori vei intalni persoane ce vor avea butoanele panoului subcontient asezate la fel  ca ale tale si va veti conecta din primul moment, altor oameni din contra, oricat vei vrea sa le intelegi butoanele nu vei putea si vei rade cand vei descoperi ca si butoanele tale uneori n-au sens. Dar mai amuzant va fi cand o sa iti poti schimba butoanele asa cum iti doresti.
Sunt curioasa ce ai tu sa-mi povestesti despre experienta ta proprie NLP.
Cu drag, Ioana Stanculescu, medic rezident
 

Pentru Copil - NLP este ca o bagheta magica care te transforma intr-o zana buna si te ajuta sa obtii ceea ce iti doresti rapid!
- tot ceea ce  faci, devine un joc !
- NLP- ul este un upgrade a unui joc pe calculator, o varianta imbunatatita pentru tine!
 
Pentru Adult - termenul de NLP l-am explicat celor dragi prin asocierea tehnilor si rezultatelor obtinute prin cunoasterea lui cu o activitate pe care acesta o face excelent!
 
Pentru Mama - NLP-ul te invata sa obtii lucrurile la fel de rapid cum faci 5 feluri de mancare in acelasi timp!

Pentru Tata - NLP-ul este ca o schema electronica a unui aparat electric. Prin asocierea mai multor piese rezultatul este cel dorit si usor de obtinut de cate ori ai nevoie de el.

Prieten - NLP este o noua copilarie! Obtii tot ceea ce iti doresti cu aceeasi lejeritate si bucurie ca in copilarie!
 
Oana Buzatu, economist 
 
 
 
Pentru copil:
-    Desenează cum arată un pom toamna pe o foaie … acum șterge-l! Desenează din nou cum arată un pom primăvara! Pomul este creierul tău, tu ești NLP-ul. NLP-ul a adus primăvara în creierul tău, l-a îmbogățit!-    
NLP-ul este precum apa cu care uzi o floare, o dată ce ai încetat să uzi floarea, aceasta moare!    
 
Pentru adult:
    NLP-ul folosește tehnici prin care își propune să îmbunătățească calitatea vieții tale. Învățând să folosim cuvintele, chiar și ordinea în care le folosim într-o propoziție, reușim să modificăm reacția, gândul pe care acestea ni-l aduce o dată cu ele. O dată cu schimbarea gândului, schimbăm emoția și astfel se schimbă reacția noastră la tot ce ne înconjoară, de la natură la cum reacționăm în relațiile cu oamenii. 
Ranim Salame, medic  
 

NLP-ul a fost pentru mine ca un binoclu prin care sa-mi vad stelele si o lupa prin care sa imi vad roua de pe picioarele mele, o scoala cate te invata sa fii intelept inainte sa imbatranesti, sansa de a simti pacea si impacarea de la 80 de ani dar cu speranta si fericirea de la 20 de ani.
Daca as putea sa ii spun mamei mele ce este NLP-ul (ea nu mai este printre noi dar imi imaginez ca i-ar placea sa ma auda povestind despre noile mele experiente),  imi vine in minte felul in care facea ea cozonacii. Daca odata nu iese cozonacul bun incerci sa vezi din ce cauza (faina, drojdia, laptele, temperatura) si schimbi ingredientul care nu te ajuta cu unul mai bun pana ajungi la cozonacul perfect, iar daca odata ce a iesit cozonacul minunat, te gandesti ce ai folosit de data asta, tii minte reteta si faci la fel si data viitoare ca sa iasa cozonacul bun. Acesta este NLP-ul – faci la fel si cu retetele vietii.
Sotului meu ii spun ca NLP este atunci cand inchizi ochii si iti aduci aminte de toate momentele frumoase iar cand ii deschizi ramai cu acea stare de buna dispozitie.
Copilului meu ii spun: “tii minte atunci cand erai mic si te-ai speriat ca ai ramas singur in camera si era intuneric? Eu ti-am spus povestea cu Pestisorul de aur si te-ai linistit! NLP-ul inseamna sa spui povestea potrivita pentru eliminarea fricii pe care o simti. 
Rodica Brinzan, economist
 
 
 
 
Cum explic unui copil ce este NLP-ul:
- este motorasul care face   ca masina sa mearga
- este ca atunci cand stelutele lumineaza negrul cerului
- este ca o bucata de plastilina pe care, daca o modelezi poti face un ursulet
- este ca atunci cand apa indeparteaza murdaria de pe manute
 Cum explic unui adult ce este NLP-ul:
- este ca rasaritul soarelui care transforma noaptea in zi
- este asul din maneca
- este puntea care te ajuta sa treci peste frica si sa ajungi in poiana inverzita
- este ca atunci cand din faina, daca adaugi apa si drojdie, obtii painea gustoasa
- este ca atunci cand dupa ce iesi din tunel vezi campia insorita
Mariana Barbu, economist
 
 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.