ȘTIINȚA CURIOZITĂȚII

curiozitate sanatate crestere succes psiholog Craiova psihoterapie NLP INLPSI vindecare somatica

 

„Nu am niciun talent deosebit, sunt doar extraordinar de curios”, zicea Albert Einstein

Sunt multe de spus despre citatul destul de modest al lui Einstein. Dorința lui de descoperire nu a fost motivată decât de dorința de a învăța. De fapt, curiozitatea a fost cea care a dus la unele dintre cele mai importante descoperiri din lume...

De ce sunt oamenii curioși? Cum funcționează curiozitatea și cum a modelat aceasta omenirea? Să descoperim cum creierul nostru ne răsplătește pentru că suntem curioși!

 

Tipuri de curiozitate
Curiozitatea este un lucru complex. Ea motivează inovația, progresul și învățarea. Există mulți factori diferiți care ne țin curioși și care ne fac devoratori naturali de informație. Iată cele două tipuri principale de curiozitate:

  • Curiozitatea perceptivă - acesta este tipul de curiozitate pe care îl simțim atunci când trebuie să ne liniștim mințile. Când suntem curioși să aflăm cine ce a făcut sau a zis, cum se face un anumit lucru, cum se termină un film, cine este autorul unei crime dintr-un roman - aceasta este curiozitatea perceptivă. Nu oferă nicio recompensă palpabilă, ci este legată de rezolvarea problemelor și eradicarea lacunelor de cunoștințe. Este strâns legată de anxietate și tensiune.
  • Curiozitatea epistemică - curiozitatea epistemică vine dintr-un loc al dorinței, spre deosebire de un loc al nevoii. Acesta este tipul de curiozitate care a determinat și continuă să-i determine pe inventatori, pe oamenii de știință să facă? o muncă genială. Este adesea asociată cu anticiparea recompensei, ceea ce nu înseamnă neapărat câștig financiar. Căutarea senzațiilor tari este, de asemenea, un tip de curiozitate epistemică. Ești dependent de adrenalină? Atunci s-ar putea să fii condus de curiozitatea epistemică!

Știința din spatele curiozității
Ce se întâmplă în creierul nostru când suntem curioși? De ce mințile noastre iscoditoare au o nevoie insuportabilă de a afla lucruri noi? Să aruncăm o privire la neuroștiința din spatele curiozității...

Curiozitatea este un instinct uman natural care este declanșat din ziua în care ne naștem. Până la vârsta de aproximativ trei ani, majoritatea copiilor au intrat în faza de a pune întrebări precum: „De ce este cerul albastru?” sau clasicul „Cum sunt făcuți bebelușii?”. Curiozitatea este un element fundamental al funcționării noastre cognitive, chiar dacă provoacă uneori conversații incomode!

De ce suntem curioși? Cum „funcționează” curiozitatea în creier? Dacă există un lucru care ne stimulează cel mai mult curiozitatea, acesta este un subiect complex învăluit în mister...deocamdată!

O modalitate de a începe explorarea curiozității este să înțelegem „căutarea de informații”. Acest comportament este observabil în întregul regnul animal - de la maimuțe și delfini până la crabi și viermi.
„Căutarea de informații” înseamnă că fiecare animal caută informații despre mediul său. Asta pentru ca să știe cum să supraviețuiască (de bază sau calitativ). De fapt, de aceea există organele senzoriale – pentru a furniza creierului informații care ne ajută să ne cunoaștem, să ne înțelegem mediul și să facem alegeri mai bune.

Dar când căutarea de informații se califică drept curiozitate? Diferența este în motivație. Dacă suntem în căutare de cunoștințe din cauza unei motivații externe, cum ar fi facultatea sau locul de muncă, atunci nu se califică drept curiozitate. Dar dacă suntem în căutare de cunoștințe pentru că suntem motivați intern – pentru că vrem doar să știm răspunsul – aceasta este curiozitate.

Când ceva ne stârnește curiozitatea – un fapt interesant sau un zgomot neașteptat – creierul nostru intră în ceea ce se numește „starea de curiozitate”. Anumite părți ale creierului care sunt sensibile la condiții neplăcute se luminează. Acest lucru arată că ne simțim ușor inconfortabil, deoarece recunoaștem că ne lipsesc anumite cunoștințe. Apoi, părțile creierului nostru responsabile de învățare și memorie trec pe modul viteză, astfel încât să putem învăța și să ne amintim mai eficient ceea ce am învățat.

În acest moment suntem pregătiți să începem căutarea răspunsurilor. Și, atunci când începem să învățăm fapte noi în starea noastră de curiozitate, se întâmplă ceva și mai interesant decât memoria intensificată: începe circuitul nostru de recompensă.

Când suntem curioși, eliberăm o substanță chimică din creier numită dopamină. Dopamina este medicamentul minune natural al creierului! Este un neurotransmițător care este eliberat ori de câte ori simțim ceva plăcut. Fie ca este vorba de sex, ciocolată sau senzații tari pe un rollercoaster, poți paria că intră în acțiune dopamina!

Cortizolul este o substanță chimică a creierului eliberată atunci când ne simțim stresați. Produce adrenalina de care avem nevoie pentru a depăși situațiile anxioase. Poate fi de ajutor în anumite situații ce prezintă pericol. Eliberarea unei cantități mici de cortizol poate stimula un comportament curios.

 

3 beneficii surprinzătoare ale curiozității
Se pare că majoritatea adulților își desfășoară viața fără niciun efort pentru a-și stimula curiozitatea. S-ar putea să vă gândiți că poate nu este un lucru atât de rău. Dar curiozitatea are proprietăți magice care au fost studiate pe larg de oamenii de știință:
• Curiozitatea te menține tânăr: cercetările arată că menținerea unui sentiment de curiozitate pe tot parcursul vieții, precum și un comportament care caută noutăți îi ajută pe oameni să rămână tineri. Un studiu care a cercetat persoanele în vârstă în timp ce le-a urmărit nivelul de curiozitate a constatat că cei care au arătat un nivel ridicat de curiozitate aveau mai multe șanse să fie în viață cinci ani mai târziu.
• Curiozitatea te ajută să înveți: există dovezi puternice că curiozitatea te ajută să-ți amintești mai bine informații noi. Cu cât ești mai curios despre un subiect, cu atât este mai probabil să ți-l amintești.
• Curiozitatea favorizează relații mai bune: a fi cu adevărat interesat de alți oameni ajută la construirea unor relații mai solide.

V-am convins că ar trebui să faceți mai mult pentru a vă cultiva curiozitatea?
Lucrul bun este că un nivel scăzut de curiozitate nu înseamnă că curiozitatea noastră pur și simplu a dispărut. La majoritatea adulților, este în mare parte suprimată. De fapt, de fiecare dată când te culci și începi să visezi, curiozitatea ta este liberă.

 

Cum să-ți cultivi curiozitatea
Există câteva activități simple care ne ajută să ne stimulăm curiozitatea și, prin urmare, să ne creștem creativitatea:
• Pune întrebări: întreabă-te la întâmplare „din ce motiv? și „cum?” când citești ceva sau stai de vorbă cu prietenii. Poți chiar să scrii câteva dintre aceste întrebări pentru a-ți face timp să găsești răspunsurile mai târziu.
• Citește în afara domeniului tău: alege un tip de carte pe care nu ai cumpăra-o niciodată. Este poezie clasică? Non-ficțiune? O carte de bucate? Ceva despre geologie? Citește-o doar de dragul de a o citi.
• Fii curios cu oamenii: alege pe cineva din anturajul tău pe care nu l-ai mai văzut de ceva vreme și invită-l la o cafea. Scopul tău este să înveți cât mai multe despre interesele lui. Urmează această abordare de fiecare dată când întâlnești o persoană nouă.
• Exersează să vorbești mai puțin: acesta este legat de cel precedent. Încearcă să vorbești mai puțin și să asculți mai mult.
• Aprofundează un subiect: selectează un subiect care ți se pare interesant și împinge-ți limitele curiozității. Aceasta înseamnă să citești o mulțime de articole, cărți și lucrări de cercetare, să ascultați podcasturi.
• Scrie: treci la nivelul următor scriind ceva exact despre acest subiect - curiozitatea.
• Păstrează o agendă de notițe: îți va fi mai ușor să îți amintești subiectele despre care ești curios și despre care dorești să cercetezi, fie să scrii mai târziu.
• Învață despre tine: curiozitatea nu trebuie să fie doar exterioară. Explorează-ți sentimentele, întreabă-te despre obiectivele și comportamentele tale sau chiar cercetează-ți istoria trecută și familială.
• Încetinește: productivitatea poate fi inamicul creativității. Fă-ți timp pentru a-ți lăsa mintea să rătăcească și lasă întrebări și idei noi să vină în minte.

În lumea de astăzi, dacă suntem curioși ne putem îmbogăți viața și cunoștințele. Dacă ne urmăm pasiunile este satisfăcător atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Fie că ne explorăm curiozitatea prin evenimente sociale sau prin studiul biologiei, filozofiei, psihologiei, mediul înconjurător etc., este necesar să ne amintim că abordările diferite se vor potrivi oamenilor diferiți.
Contează la fel de mult, nu doar descoperirea informațiilor noi, ci și ceea ce face fiecare dintre noi cu informațiile descoperite.

 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.