Somatizarile la nivelul pielii

 somatizari ale pielii


Pielea, cel mai mare organ a fiintei umane, cu o suprafata de aproximativ 2 mp si o greutate aproximativa de 5 kg, reprezinta invelisul care protejeaza restul organelor impotriva agresiunilor fizice, chimice sau biologice care pot veni din afara. De asemenea, la nivel metaforic si emotional, pielea ne protejeaza de orice agresiune perceputa intr-un mediu ostil (chiar daca ostilitatea este reala sau interpretata/imaginara).
Pielea reprezinta individualitatea noastra, prelungirea sentimentelor noastre, legatura intre interior si exterior si echilibrul dintre aceste doua aspecte. Atunci cand, ceea ce este in interiorul nostru la nivel de dorinta, siguranta, implinire este sustinut de exterior si invers, avem un bun echilibru emotional, deci si o piele sanatoasa.


Pe langa functia senzitiva, pielea indeplineste si următoarele roluri:
1. Termoreglare, prin secretia produsa de glandele sudoripare
2. Rol important in metabolizarea vitaminei D, aceasta producandu-se la nivelul pielii prin expunerea la lumina solara
3. Intervine in echilibrul acido-bazic, prin eliminarea acidului lactic
4. Rol in absorbtia unor vitamine liposolubile (A, E, K) si chiar a unor medicamente pe bază de corticosteroizi, de asemenea, liposolubili
5. Sinteza keratinei si melaninei, substante necesare pentru sanatatea si frumusetea parului, pielii, ochilor.

Orice dezechilibru emotional legat de perceptia noastra fata de mediul exterior, de cat de in siguranta ne simtim si in ce masura simtim ca putem avea incredere in cei din jur, poate afecta in mod direct pielea si bunul mers al acestor roluri ale ei.
Ca un alt aspect, sangele corpului nostru simbolizeaza bucuria de a trai, setea de viata. Astfel, o piele palida sau extremitati reci pot arata o neincredere in mediul inconjurator si un sentiment de insecuritate, deci o dorinta mai mica de a face parte din acele aspecte de viata.


Pielea este formata din epiderma, derma și hipoderma. Epiderma este mereu in atentia noastra, pe ea o vedem in oglinda, ea este cea care face riduri cand imbatranim, ea ne infrumuseteaza daca o ingrijm, ne ustura cand suntem iritati si ne doare cand suntem raniti. Pielea este ambalajul cu care ne prezentam in lume si cei din jur tind sa-si faca o prima parere despre noi dupa cum arata pielea. Din punctul de vedere al somatizarii, in functie de cum percepem parerea celorlalti despre noi si cat de prietenos sau ostil percepem un anumit context, pielea corpului nostru ne poate avertiza printr-o serie de afectiuni mai mult sau mai putin grave sau neplacute ca: psoriazis, eczeme, acnee, diverse alergii, diverse rani, infectii, chiar cancer al pielii.
Fiecare celula a pielii este alcatuita din nucleu si citoplasma. In fiecare nucleu se afla cromozomii purtatori ai mesajului genetic, adapostiti intr-o molecula, numita ADN. Acesta este creierul celulei si conduce destinul acesteia. Epiderma este stratul cornos si dur de la suprafata, ale carui celule traiesc circa 20 de zile, dupa care cad si sunt inlocuite de altele. Urmand astfel constient acest aspect specific si schimband modul nostru de interpretare a realitatii inconjuratoare, putem aduce informatie noua si sanatoasa in noile celule.


Pentru a realiza acest lucru sunt importanti 2 factori:
1. Sa ramanem atenti la somatizari, respectiv la mesajele corpului fizic de la nivelul pielii, pentru a realiza intr-un timp optim nevoia de schimbare
2. Sa ne schimbam perspectiva asupra mediului inconjurator din a-l percepe ostil, iritant, presant, indiferent sau chiar periculos, in a-l percepe linistit, sigur, protector sau macar neutru.

 

Recomandari:

4 convingeri si comportamente recomandate pentru restabilirea echilibrului emotional, respectiv a unei bune sanatati a pielii:

- dezvoltarea capacitatatii de ascultare activa si empatica
- studiul abilitatilor de comunicare si interactiune sociala
- dezvoltarea capacitatatii de acceptare, iertare, asertivitate
- orientarea catre sine prin diferite forme creative de exprimare a sinelui

 

3 afirmatii, respectiv moduri utile de gandire:

-“eu comunic, impartasesc si-mi exprim cu usurinta, incredere si empatie cele mai profunde sentimente si emotii”
- “eu sunt in deplina siguranta si am capacitatea sa schimb ceea ce nu-mi place”
- “mediul in care traiesc ma ajuta sa invat, sa cresc, sa-mi imbunatatesc abilitatiile si resursele interioare”

 

 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.