Rolul educatiei in dezvoltarea personala

Educația este cea mai bună cale către o viață de succes și fericită, deoarece este propice pentru o mai bună înțelegere a vieții, iar toate cunoștințele dobândite pot fi folosite pentru a ne îndeplini ambițiile și scopurile. O persoană educată va percepe o problemă în mod corect și va oferi o soluție adecvată, folosind cunoștințele pe care le-a dobândit.

educatie

Cu toate acestea, copiii pun adesea la îndoială importanța educației în viață, întrebându-se care ar putea fi utilizarea tuturor acestor informații în viață. Ceea ce nu reușesc să înțeleagă este că educația și dezvoltarea personală nu se opresc la o anumită lecție... să spunem de biologie. Dimpotrivă, este doar o piesă din marele puzzle al educației, cu toate beneficiile sale. O mare parte din cunoștințele și abilitățile dobândite la școală sunt esențiale pentru o viață de succes și pentru realizarea tuturor obiectivelor personale.

Astăzi trăim în lumea economiei cunoașterii și pentru a prospera cu succes, educația este cel mai valoros instrument. Epoca modernă a fost posibilă datorită educației și învățării și este baza pentru gândirea rațională și logică. A adus beneficii uriașe pentru oamenii din fiecare colț al globului. Unele dintre ele sunt vizibile, iar altele nu, dar în general au contribuit enorm la dezvoltarea societății.

Pentru cei care se refugiază în educație, dorința de creștere nu are limite. Educația nu este o destinație, ci o călătorie de prețuit. Este o cale îmbogățitoare, nu numai în viețile indivizilor, ci și închiriază istoriile națiunilor și construiește baze solide ale dezvoltării.

Educația a oferit lumină de supraviețuire mai multor națiuni. Europa a putut merge spre dezvoltare abia după Renaștere. Indienii puteau pune la îndoială relele sistemului sati și al castelor doar atunci când reformatorii erau expuși ideilor din lumea occidentală. Mișcările pentru libertate au primit un impuls când s-au trezit ideile de libertate, egalitate și fraternitate din revoluțiile americane și franceze. Fiecare societate trebuie să reformeze sistemele pentru a răspunde unor nevoi specifice.

Dezvoltarea personală este unul dintre termenii cel mai des auziți în rândul celor care urmează studii superioare. Faptul că acest cuvânt este atât de larg folosit demonstrează semnificația lui. Dezvoltarea personală nu implică neapărat lărgirea orizontului cuiva, ci este uneori sinonimă cu succesul academic și este un proces complex care implică o varietate de factori. Dezvoltarea personală presupune să devii conștient de cine ești. Acesta cuprinde toate caracteristicile tale, precum și punctele forte și defectele tale.

Cunoașterea lor nu este suficientă; trebuie să le accepți și tu. Schimbă-le dacă nu ești pregătit să le accepți. Asigurarea de sine și optimismul sunt componente cheie ale dezvoltării personale. Prima și cea mai importantă caracteristică a dezvoltării personale este încrederea în sine. Cineva care dorește să aibă succes trebuie să aibă încredere în sine și trebuie să-și curețe mintea de orice negativitate. El trebuie să aibă o perspectivă pozitivă asupra vieții.

Educația este un proces general de creștere nu numai personală, ci și de creștere îmbogățitoare a societății și a națiunii. Este fundamentul dezvoltării oricărei națiuni. Tinerii educați au capacitatea de a gândi dincolo de viețile lor stagnante și de a contribui la dezvoltarea societăților lor. Educația înarmează indivizii cu cunoașterea drepturilor și îndatoririlor lor. Educația înseamnă indivizi informați care formează baza dezvoltării oricărei societăţi. Dacă oamenii sunt educați, pot contribui cu ușurință la economia națională, deoarece pot cunoaște mai bine principiile și regulile economice.

Pe lângă conducerea autosuficienței, educația oferă conștientizare. Această conștientizare a drepturilor creează cetățeni responsabili, iar cetățenii responsabili pot cere o guvernare responsabilă.

 

 

DE CE ESTE IMPORTANTĂ EDUCAȚIA ÎN DEZVOLTAREA PERSONALĂ ȘI CE BENEFICII ADUCE?

După cum am explicat mai sus, sunt nenumărate beneficii pe care le aduce educația, în primul rând în ceea ce privește calitatea vieții unui individ și ușurința în îndeplinirea ambițiilor personale. Pentru a ajunge la acest nivel, trebuie să investim mult efort, care va da roade.

Să aruncăm o privire la câteva dintre efectele importante pe care educația le aduce tuturor celor care decid să se educe și să se avanseze:

 

Un individ educat are o mai bună înțelegere a societății

Educația adecvată îmbunătățește înțelegerea de către oameni a lumii din jurul lor, făcându-i mai puțin susceptibili la influența celorlalți. Interpretarea corectă a informațiilor necesită educație, deoarece îmbunătățește cunoștințele. O persoană educată își înțelege mai bine scopul propriu și al altora în societate și drepturile lor. Acest lucru duce la o mai bună înțelegere a oamenilor, mai puține conflicte și mai multă toleranță față de diferențe.

Persoanele educate sunt mai greu de manipulat, ceea ce conduce la dezvoltarea unei societăți mai responsabile, cu mai puține conflicte.

Toate acestea creează un mediu în care justiția socială poate prospera, ceea ce presupune:

  • Drepturi egale
  • Oportunitate egală
  • Tratament egal

Educația în societate îi ajută pe oameni să fie mai activi în lupta lor pentru o mai bună calitate a vieții. Pe măsură ce înțelegerea oamenilor asupra lumii din jurul lor crește, întreaga societate se străduiește spre soluții mai eficiente la probleme și spre avansarea vieții de zi cu zi. Aceasta este o misiune importantă pentru întreaga omenire și este esențial ca fiecare individ să aibă oportunități de progres personal și de a-și aduce propria contribuție.

 

Studiul din greu duce la o carieră de succes

Când vine vorba de dezvoltarea personală și avansarea în carieră, lucrurile sunt destul de clare – mai multe cunoștințe garantează un loc de muncă bun. Persoanele educate pentru posturi care necesită un nivel ridicat de expertiză sunt la mare căutare pe piața muncii. Experții din domeniile lor sunt foarte apreciați, deoarece aduc cunoștințe specifice, pe care nu mulți oameni le posedă. În astfel de condiții, oamenii își avansează mai repede statutul social, contribuie mult la societate și câștigă mai mulți bani.

Investiția în cunoștințe ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă, astfel încât, după absolvire, studentul să poată avea o experiență bogată de învățare și depășirea tuturor obstacolelor pe drumul spre succes. Este foarte important, deoarece persoanele educate sunt bine pregătite pentru toate provocările profesionale și de viață ale secolului XXI. Desigur, acest lucru nu garantează că găsirea unui loc de muncă va fi destul de ușoară – investiția în cunoștințele și abilitățile unei persoane ar trebui să fie continuă. În acest sens, educația poate cuprinde un angajament pe tot parcursul vieții prin cursuri, seminarii și alte forme de dezvoltare personală.

Cunoașterea șterge, de asemenea, diferențele dintre oameni, făcând trecutul cuiva și circumstanțele financiare mai puțin relevante. Cunoașterea este cea mai importantă resursă, recunoscută la nivel mondial, oferind fiecărui individ o oportunitate de a reuși.

 

Educația îmbunătățește încrederea în sine

O persoană educată cunoaște lumea; poate interpreta în mod competent fenomenele culturale și societatea în general. Un nivel ridicat de înțelegere înseamnă o încredere mai mare în munca de zi cu zi și comunicarea cu alte persoane. Când cineva este sigur de sine, este mai ușor să ia deciziile corecte și să deschidă multe uși.

Încrederea în sine este ceea ce îi permite experilor talentați să-și părăsească zona de confort și, de exemplu, să renunțe la un loc de muncă bine plătit pentru a se concentra pe munca vieții lor. Deși acest tip de decizie poate părea ciudat pentru unii oameni, siguranța expertului asupra propriilor abilități îl va conduce către obiectiv. Momente ca acesta schimbă nu numai viața individuală, ci și societatea însăși. Unde am fi noi dacă Thomas Edison sau Nicola Tesla ar fi fost nesiguri de cunoștințele lor?

 

Încrederea în sine care provine din cunoaștere le permite oamenilor să-și exprime opiniile, deoarece le permite să le explice și, dacă este necesar, le dă putere să le apere. Chiar dacă mediul ar trebui să se dovedească nereceptiv, o persoană încrezătoare în sine nu va lăsa o judecată momentană a mediului să le afecteze rezoluția, pentru că o astfel de persoană știe să arate tuturor care a avut dreptate tot timpul. Atingerea acestui nivel necesită multe cunoștințe, abilități de comunicare și experiență în relația cu alte persoane.

 

Educația ajută la dezvoltarea gândirii critice

Educația ajută la perceperea diferitelor fenomene ale vieții și la formarea unei opinii despre acestea. Cunoștințele acumulate conduc astfel la dezvoltarea gândirii critice. Aceasta înseamnă că lucrurile nu sunt luate „de la sine înțeles”, iar deciziile sunt luate în conformitate cu cunoștințele decidentului. Aceste modele de comportament sunt învățate la toate școlile mai bune, pentru a se asigura că elevii devin oameni înțelepți care gândesc singuri.

Gândirea critică nu se termină cu interpretarea informațiilor externe, ci se extinde la abordarea adecvată a rezolvării problemelor. Un elev învață cum să găsească cea mai bună soluție pentru o problemă. În educație, profesorii vor încuraja întotdeauna copiii să verifice informațiile și să încerce să găsească cea mai bună soluție posibilă. Pentru a reuși în acest sens, este nevoie de anumite cunoștințe, precum și de experiență în rezolvarea provocărilor. Această abordare duce la cele mai bune soluții posibile – uneori chiar revoluționare.

 

Educația conduce la o viață mai bogată

Contribuția educației în viață este evidentă atunci când ne gândim la impactul său direct asupra calității vieții. Aceasta nu include doar succesul în carieră  și statutul economic, ci și modurile în care cineva își petrece timpul liber. Oamenii educați posedă o serie de abilități care le permit să se bucure din plin de viață. Aceasta include activități în care factorul crucial nu sunt banii, ci o combinație de dorință, cunoștințe și ambiție. Poate cineva vrea să învețe să cânte la chitară, să picteze sau să danseze? Totul este posibil cu educație și puțin efort.

Chiar și cele mai obișnuite lucruri sunt mai interesante cu o educație bună. Vizionarea unei emisiuni TV sau a unui film este mult mai interesantă dacă spectatorul are cunoștințe de bază despre perioada, romanul pe care se bazează sau stilul specific al regizorului. Toate acestea îmbogățesc și comunicarea cu familia, prietenii și alții.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că rolul educației este și de a facilita înțelegerea situațiilor de viață. O persoană educată va avea mai multă grijă de sănătatea sa, conștientă de riscuri. A avea grijă de sine duce la un stil de viață sănătos, care garantează o calitate mai bună a vieții și longevitate prelungită.

 

Educația – însoțitorul de viață al fiecărei persoane de succes

Nu există o investiție mai bună decât o investiție în cunoaștere. Societatea modernă este conștientă de acest lucru; de aceea educația și școlarizarea corectă a copiilor se numără printre prioritățile de astăzi. De la o vârstă fragedă, copiii se pregătesc să devină membri cu drepturi depline ai societății. Calitatea educației este unul dintre principalele motive pentru care orice țară ar trebui să ofere cele mai bogate posibilități de dezvoltare personală.

Cea mai bună șansă de succes este rezervată celor care nu sunt niciodată mulțumiți de cunoștințele lor actuale; cei care se străduiesc mereu să-și progreseze abilitățile și să devină și mai buni și mai de succes. Acesta este motivul pentru care educația pe tot parcursul vieții este importantă ca mijloc de a investi în sine.

Educația este indispensabila pentru dezvoltarea personală și are un rol important în ceea ce privește contribuția la societate. Poate să ne ajute să ne descoperim potențialul și să valorificăm cunoștințele, abilitățile și valorile noastre, să avem o mai bună înțelegere a lumii și să contribuim mai eficient la societate prin intermediul acțiunilor noastre. Educația poate să ne transforme în persoane mai bune și la rândul ei, să aducă un aport major la societatea în care trăim.

Orice persoană de succes poate confirma că acest lucru este adevărat și că este dedicată dobândirii de noi cunoștințe.

Acesta este rolul cheie pe care îl joacă educația în societate – împuternicirea oricărei persoane care încearcă să fie o ființă umană mai bună.

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.