Psihologia stabilirii de obiective motivante și satisfăcătoare

Psihologia stabilirii de obiective motivante și satisfăcătoare

Motivația este un concept complex și multifacetic, esențial pentru dezvoltarea și creșterea umană. Este forța care ne împinge să ne urmărim obiectivele, să luăm măsuri și să depășim obstacolele și provocările. Fie că este vorba de a ne ridica din pat dimineața, de a merge la serviciu sau de a lucra pentru un obiectiv pe termen lung, motivația este motorul care ne împinge înainte.

 

În acest articol, vom explora psihologia motivației și a stabilirii obiectivelor și modul în care aceste concepte pot fi folosite pentru a ne ajuta să ne îndeplinim visele și aspirațiile.

Abordăm originile, manifestările și tipurile de obiective, precum și diferiții factori care influențează motivația în urmărirea obiectivelor. Abordăm în continuare conflictul de obiective și, în special, exercitarea autocontrolului în protejarea obiectivelor pe termen lung de tentațiile de moment.

 

Psihologia motivației este un domeniu complex al proceselor psihologice care este influențat de o serie de factori interni și externi. Acești factori includ nevoile, dorințele, valorile noastre, experiențele, emoțiile și relațiile noastre. Nivelurile noastre de motivație se pot schimba și sunt modelate de percepțiile noastre despre lumea din jurul nostru.

La începutul fiecărui an, mulți oameni își stabilesc rezoluții sau obiective pe care, adesea, nu reușesc să le îndeplinească: economisirea banilor, trezitul mai devreme, mersul mai des la sală.

 

Chiar dacă realizăm cât de mult ne-ar îmbunătăți viața atingerea acestor obiective, adesea avem dificultăți în a le respecta. Dar ce s-ar întâmpla dacă am reuși să ne atingem cu adevărat fiecare obiectiv pe care ni-l propunem? În fiecare zi, numeroasele noastre mici obiective ne ghidează deciziile și comportamentul. Chiar și cu obiective "comune", cum ar fi spălatul hainelor sau ajungerea la timp la serviciu, adesea implementăm aceleași procese psihologice implicate în realizarea unor vise mai înalte. Pentru a înțelege cum ne putem atinge mai bine obiectivele, să începem cu a defini ce este un scop și ce stă la baza acestuia, din punct de vedere psihologic.

 

Un obiectiv reprezintă o reprezentare cognitivă a unei stări dorite sau, cu alte cuvinte, ideea noastră mentală despre cum ne-am dori să iasă lucrurile (Fishbach & Ferguson, 2007; Kruglanski, 1996). Această stare finală dorită a unui obiectiv poate fi clar definită, cum ar fi pășirea pe suprafața lui Marte, sau poate fi mai abstractă și poate reprezenta o stare care nu este niciodată complet finalizată, cum ar fi adoptarea unui stil de viață sănătos. Totuși, la baza tuturor acestor obiective se află motivația sau forța motrice psihologică care permite acțiunea în urmărirea acelui scop (Lewin, 1935).

 

Motivația poate proveni din două locuri. În primul rând, poate proveni din beneficiile asociate cu procesul de urmărire a unui scop (motivație intrinsecă). În al doilea rând, motivația poate veni și din beneficiile asociate cu atingerea unui scop (motivație extrinsecă).

O modalitate ușoară de a lua în considerare motivația intrinsecă și extrinsecă este prin ochii unui student. Elevul lucrează din greu la teme pentru că actul de învățare este plăcut (motivație intrinsecă). Sau elevul muncește din greu pentru a obține note bune, ceea ce va ajuta la obținerea unui loc de muncă bun (motivație extrinsecă).

 

Psihologii sociali recunosc că urmărirea unui scop și motivațiile care stau la baza acestuia nu depind doar de personalitatea unui individ, ci sunt produse ale caracteristicilor personale și a factorilor situaționali. Indiciile din mediul imediat al unei persoane, cum ar fi imagini, cuvinte, sunete și prezența altor persoane, pot activa sau determina un obiectiv. Această activare poate fi conștientă, astfel încât persoana să fie conștientă de indiciile de mediu care îi influențează urmărirea unui scop. Cu toate acestea, această activare poate avea loc și în afara conștientizării unei persoane și poate duce la urmărirea scopului inconștient. În acest caz, persoana nu este conștientă de ce urmărește un scop și poate nici măcar să nu realizeze că îl urmărește.

În acest articol, vom examina aspectele cheie ale obiectivelor și motivației. În primul rând, vom discuta despre originile și manifestarea scopurilor. Apoi, vom analiza factorii care influențează motivația indivizilor în cursul urmăririi unui scop (autocontrol). În cele din urmă, vom discuta despre ce îi motivează pe indivizi să-și continue obiectivele atunci când se confruntă cu alte dorințe conflictuale, cum ar fi tentația de a socializa pe Facebook în timpul studiului pentru un examen.

 

 

ORIGINEA ȘI MANIFESTAREA OBIECTIVELOR

 Adoptarea unui obiectiv

Ce ne determină să ne angajăm într-un obiectiv? Cercetătorii sunt de acord că angajamentul provine din percepția că un obiectiv este valoros și realizabil, și că adoptăm obiective care sunt susceptibile să aducă rezultate pozitive (adică, angajamentul cuiva = valoarea obiectivului × speranța de a fi atins) (Fishbein & Ajzen, 1974; Liberman & Förster, 2008).

Acest proces de angajare către un obiectiv poate avea loc fără prea multă deliberare conștientă. De exemplu, oamenii pot deduce valoarea și capacitatea de atingere a obiectivelor și își vor determina în mod inconștient angajamentul pe baza acestor factori, precum și a rezultatelor obiectivelor trecute. Într-adevăr, oamenii învață adesea despre ei înșiși în același mod în care învață despre ceilalți oameni - observându-și comportamentele (în acest caz, pe ale lor) și trăgând concluzii despre preferințele lor. De exemplu, după ce ați luat un curs de kickboxing, ați putea deduce din eforturile dvs. că sunteți hotărât să vă mențineți în formă fizică (Fishbach, Zhang și Koo, 2009).

 

Consecințele activării obiectivelor

Activarea unui scop și creșterea însoțitoare a motivației pot influența multe aspecte ale comportamentului și judecății, inclusiv modul în care oamenii percep, evaluează și simt despre lumea din jurul lor. Într-adevăr, stările motivaționale pot chiar modifica ceva la fel de fundamental precum percepția vizuală. De exemplu, Balcetis și Dunning (2006) au arătat participanților o cifră ambiguă (de exemplu, „I3”) și i-au întrebat dacă au văzut litera B sau numărul 13. Cercetătorii au descoperit că atunci când participanții aveau scopul de a vedea o scrisoare (de exemplu, pentru că văzând un număr cerea participanților să bea un suc cu gust grosolan), ei au văzut de fapt un B. Nici participanții nu mințeau pur și simplu; scopul lor a schimbat literalmente modul în care ei au perceput lumea!

Obiectivele pot exercita, de asemenea, o influență puternică asupra modului în care oamenii evaluează obiectele (și oamenii) din jurul lor. Atunci când urmăresc un scop, cum ar fi potolirea setei, oamenii evaluează obiectele relevante pentru obiectiv (de exemplu, un pahar) mai pozitiv decât obiectele care nu sunt relevante pentru obiectiv (de exemplu, un creion). Mai mult, cei cu scopul de a-și potoli setea apreciază paharul mai pozitiv decât cei care nu urmăresc obiectivul (Ferguson & Bargh, 2004).

 

Auto-reglementare în urmărirea obiectivelor

Multe dintre acțiunile în care ne implicăm sunt în conflict cu obiectivele noastre.

De exemplu, cineva care se pregătește pentru un maraton ar putea dori, totuși, să petreacă până târziu și să consume alcool în ziua nunții surorii sale. Autoreglementarea se referă la procesul prin care indivizii își schimbă percepțiile, sentimentele și acțiunile pentru a atinge un scop. De exemplu, recunoașterea faptului că poți avea o experiență plăcută la o nuntă fără alcool ar putea influența deciziile unei persoane. În următoarea secțiune, vom examina principalele teorii și descoperiri legate de autoreglementare.

 

De la deliberare la implementare

Autoreglementarea implică două etape de bază, fiecare având propria sa mentalitate distinctă. În primul rând, o persoană trebuie să decidă care dintre multele obiective potențiale să urmărească la un anumit moment în timp (faza deliberativă). În această fază, o persoană are adesea o mentalitate care favorizează o evaluare eficientă a obiectivelor. Cu alte cuvinte, cineva tinde să fie deschis la minte și realist în ceea ce privește obiectivele disponibile pentru urmărire. Cu toate acestea, această examinare a alegerilor poate uneori împiedica acțiunea. De exemplu, în timp ce deliberăm cum să ne petrecem timpul, am putea lua în considerare îmbunătățirea sănătății, performanța academică sau dezvoltarea unui hobby. În același timp, această deliberare implică și luarea în considerare a obstacolelor realiste, cum ar fi un program încărcat, care poate descuraja persoana să creadă că obiectivele pot fi atinse (și, prin urmare, să nu acționeze în niciuna dintre direcții).

După ce s-a decis ce obiectiv să urmeze, a doua etapă implică planificarea acțiunilor specifice legate de obiectiv (faza de implementare). În această fază, o persoană tinde să aibă o mentalitate care să conducă la implementarea eficientă a unui obiectiv prin acțiune imediată. Cu toate acestea, această mentalitate poate duce adesea la o minte închisă și la așteptări nerealiste pozitive cu privire la obiectivul ales. De exemplu, pentru a urmări un obiectiv de sănătate, o persoană s-ar putea înregistra pentru un abonament la sală și poate începe să facă mișcare. Făcând acest lucru, el/ea presupune că acesta este tot ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivul (închidere la minte) și, după câteva săptămâni, ar trebui să fie îndeplinit (așteptări nerealiste).

 

Reglementarea necesităților și idealurilor-scopurilor

Pe lângă cele două etape în atingerea unui scop, cercetarea distinge, de asemenea, între două orientări distincte de autoreglare (sau percepții ale eficienței) în atingerea unui scop: prevenirea și promovarea. Un accent pe prevenire pune accent pe siguranță, responsabilitate și nevoile de securitate și consideră obiectivele ca fiind "trebunțe". Astfel, cei orientați spre prevenire văd un scop ca ceva ce ar trebui să facă și tind să se concentreze pe evitarea potențialelor probleme (de exemplu, exercițiile fizice pentru a evita amenințările pentru sănătate). Această focalizare a autoreglării conduce la o strategie vigilentă care vizează evitarea pierderilor (prezența negativelor) și abordarea non-pierderilor (absența negativelor).

Pe de altă parte, un focus de promovare vede obiectivele ca "ideale" și subliniază speranțele, realizările și nevoile de avansare. Aici, oamenii își văd obiectivele ca pe ceva ce doresc să facă, care le va aduce plăcere suplimentară (de exemplu, alpinism pentru că este plăcut să fii în natură și să simți un sentiment de împlinire). Acest tip de orientare duce la adoptarea unei strategii dornice preocupate de abordarea câștigurilor (prezența pozitivelor) și evitarea non-câștigurilor (absența pozitivelor).

Pentru a compara aceste două strategii, luați în considerare obiectivul de a economisi bani. Oamenii axați pe prevenție vor economisi bani pentru că cred că este ceea ce ar trebui să facă (un ar trebui) și pentru că sunt îngrijorați că nu au bani (evitarea unui rău). Oamenii axați pe promovare, pe de altă parte, vor economisi bani pentru că vor să aibă fonduri suplimentare (o dorință) pentru a putea face activități noi și distractive (obținând un avans). Deși aceste două strategii au ca rezultat comportamente foarte asemănătoare, accentuarea pierderilor potențiale va motiva persoanele cu un accent pe prevenire, în timp ce accentuarea câștigurilor potențiale va motiva indivizii cu un accent pe promovare. Și aceste orientări – răspunzând mai bine fie la un accent pe prevenire, fie la promovare – diferă în funcție de indivizi (accent regulator cronic) și situații (accent de reglementare momentan; Higgins, 1997).

 

Un proces cibernetic de autoreglare

Autoreglementarea depinde de sentimentele care apar din compararea progresului real cu progresul așteptat. Pe parcursul urmăririi scopului, indivizii evaluează discrepanța dintre starea lor actuală (adică, toate acțiunile legate de obiectiv finalizate până acum) și starea finală dorită (adică ceea ce ei consideră ca "atingerea scopului"). După ce au determinat această diferență, persoana acționează pentru a reduce acel decalaj (Miller, Galanter și Pribram, 1960; Powers, 1973).

În acest proces cibernetic de autoreglare (sau, sistemul intern care direcționează modul în care o persoană ar trebui să controleze comportamentul), o rată mai mare decât cea așteptată de închidere a discrepanței creează un semnal sub formă de sentimente pozitive. De exemplu, dacă sunteți aproape de finalizarea unui proiect școlar, vă simțiți bine cu voi înșivă.

Cu toate acestea, aceste sentimente pozitive tind să-i facă pe indivizi să-și reducă eforturile asupra obiectivului focal și să-și mute atenția către alte obiective. În schimb, o rată mai mică decât cea așteptată de reducere a decalajului provoacă sentimente negative, ceea ce duce la o investiție mai mare de efort asupra obiectivului focal (Carver & Scheier, 1998).

Dacă este cu o zi înainte de scadența unui proiect și cu greu l-ați început, probabil vă veți simți anxios și veți opri toate celelalte activități pentru a progresa în proiectul dvs.

 

Evidențierea unui obiectiv sau echilibrarea între obiective

După ce am finalizat pașii către atingerea obiectivului nostru, reflectarea asupra comportamentelor sau acțiunilor care ne-au ajutat să facem progrese poate influența comportamentele și acțiunile viitoare (a se vedea cadrul dinamicii autoreglementării; Fishbach și colab., 2009).

Angajamentul rezultă din valoarea percepută și atingerea unui obiectiv, în timp ce progresul descrie percepția unei discrepanțe reduse între starea curentă și starea finală dorită (adică procesul cibernetic).

După atingerea unui scop, atunci când oamenii interpretează acțiunile lor anterioare ca un semn de angajament față de acesta, ei tind să evidențieze urmărirea acelui scop, acordându-i prioritate și depunând mai mult efort pentru el. Cu toate acestea, atunci când oamenii interpretează acțiunile lor anterioare ca un semn de progres, ei tind să echilibreze între obiectiv și alte obiective, depunând mai puțin efort în scopul focal. De exemplu, dacă cumpărarea unui produs la reducere vă întărește angajamentul față de obiectivul de a economisi bani, veți continua să vă comportați responsabil din punct de vedere financiar.

Cu toate acestea, dacă percepi aceeași acțiune (cumpărarea articolului de vânzare) ca o dovadă a progresului către obiectivul de a economisi bani, s-ar putea să simți că poți „face o pauză” de la obiectivul tău, justificând o achiziție ulterioară.

Mai mulți factori pot influența semnificațiile pe care oamenii le atribuie acțiunilor anterioare ale scopului. De exemplu, cu cât o persoană este mai încrezătoare în ceea ce privește un angajament față de un scop, cu atât este mai probabil ca ea să deducă progrese mai degrabă decât angajamentul din acțiunile sale (Koo & Fishbach, 2008).

 

Obiective conflictuale și autocontrol

În urmărirea obiectivelor noastre obișnuite și extraordinare (cum ar fi începerea unei afaceri, mutarea în străinătate, adoptarea unui copil), inevitabil întâlnim alte obiective (cum ar fi învățarea contabilității, învățarea unei limbi străine, învățarea despre dezvoltarea copilului) care ar putea să devină parte a căii către ambițiile noastre înalte. În astfel de situații, trebuie să ne exercităm autocontrolul pentru a rămâne pe curs.

Autocontrolul este capacitatea de a controla impulsurile, emoțiile, dorințele și acțiunile pentru a rezista unei tentații (cum ar fi a merge la cumpărături) și a proteja un obiectiv valoros (cum ar fi a rămâne solid din punct de vedere financiar). Ca atare, autocontrolul este un proces de autoreglare în contexte care implică un compromis clar între interesele pe termen lung și o formă de gratificare imediată (Fishbach & Converse, 2010; Rachlin, 2000; Read, Loewenstein, & Rabin, 1999; Thaler & Shefrin, 1981). De exemplu, în timp ce citirea fiecărei pagini a unui manual necesită auto-reglementare, a face acest lucru în timp ce rezistați sunetelor tentante ale prietenilor care socializează în camera alăturată necesită autocontrol.

Și deși s-ar putea să credeți că autocontrolul este doar o caracteristică personală care variază de la o persoană la alta, este ca un mușchi, în sensul că devine drenat prin folosire, dar este și întărit în acest proces.

 

Autocontrolul ca abilitate înnăscută

Mischel, Shoda și Rodriguez (1989) au identificat diferențe individuale durabile în autocontrol și au descoperit că capacitatea persistentă de a amâna gratificarea imediată în favoarea intereselor pe termen lung conduce la o mai mare competență cognitivă și socială pe parcursul vieții. Într-o serie faimoasă de experimente de laborator (realizată pentru prima dată de Mischel & Baker, 1975), preșcolarii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani au fost puși în situația de a alege între a primi imediat un tratament mai mic (de exemplu, o singură bezea) sau de a aștepta 15 minute pentru a primi unul mai mare (de exemplu, două bezele).

Unii copii au fost mai capabili să-și exercite autocontrolul decât alții, rezistând tentației de a lua tratamentul disponibil și așteptând unul mai bun.

Urmărind acești preșcolari zece ani mai târziu, cercetătorii au descoperit că cei care au putut aștepta mai mult în experiment pentru a doua bezea (comparativ cu cei care au mâncat mai repede o singură bezea) au avut performanțe academice și sociale mai bune și au prezentat mai multe abilități de adaptare în adolescență.

 

Autocontrolul ca resursă limitată

Pe lângă trăsăturile personale, capacitatea de a-ți controla comportamentul poate varia în funcție de situație. În special, folosirea anterioară a autocontrolului (cum ar fi rezistența la tentația de a cheltui bani pe un computer nou) epuizează resursele fizice și psihologice limitate ale unei persoane necesare pentru a-și urmări scopurile (cum ar fi rezistența la o altă tentație mai târziu în zi, cum ar fi cumpărarea unui alt lucru). Epuizarea ego-ului se referă la această epuizare a resurselor din a rezista la o tentație.

Cu alte cuvinte, la fel cum mersul pe bicicletă timp de două ore ar epuiza pe cineva înainte de un meci de baschet, exercitarea autocontrolului reduce capacitatea unei persoane de a-și controla comportamentul într-o altă situație ulterioară - fie că este în același domeniu (cum ar fi rezistența la o altă tentație și apoi să continui să te menții sănătos) sau într-un domeniu diferit (cum ar fi rezistența la o altă tentație și apoi să continui să fii responsabil financiar; Baumeister, Bratslavsky, Muraven și Tice, 1998; Vohs & Heatherton, 2000). De exemplu, într-un studiu realizat de Baumeister și colegii săi (1998), participanții care s-au forțat să mănânce ridichi în loc de ciocolată tentantă au fost ulterior mai puțin perseverenți (adică, au renunțat mai devreme) la rezolvarea unui puzzle în comparație cu participanții care nu și-au exercitat autocontrolul pentru a rezista ciocolatei.

 

O condiție prealabilă pentru autocontrol: Identificarea

Chiar dacă resursele și trăsăturile personale contribuie la capacitatea de a-ți controla comportamentul, este crucial să identifici conflictele de autocontrol specifice unei anumite situații. De exemplu, dacă îți propui să dormi mai bine pe termen lung, dar nu realizezi că stai treaz până târziu într-o noapte de vineri este în contradicție cu acest obiectiv, nu vei avea un conflict de autocontrol. Pentru a-ți atinge cu succes obiectivele în fața tentațiilor, trebuie mai întâi să recunoști impulsurile care necesită control. Cu toate acestea, oamenii nu reușesc adesea să identifice conflictele de autocontrol, deoarece multe tentații zilnice par să aibă consecințe negative minime: de exemplu, o achiziție frivolă poate părea puțin probabil să distrugă economiile unei persoane la facultate, dar ce se întâmplă cu 200 de achiziții frivole în câteva luni?

Oamenii sunt mai predispuși să identifice conflictele de autocontrol și să-și exercite autocontrolul atunci când privesc o alegere ca parte a unui model mai larg de comportament repetat, în loc să o vadă ca o alegere izolată. De exemplu, în loc să vadă întârzierea cuiva la curs ca pe o decizie izolată, ar trebui să recunoască că aceasta poate face parte dintr-un obicei continuu de a sta întins în pat și de a derula cu telefonul înainte de curs. De fapt, atunci când se iau în considerare modele de decizie mai largi, tentațiile constante devin mai problematice pentru interesele pe termen lung (Rachlin, 2000; Read, Loewenstein și Kalyanaraman, 1999). În plus, identificarea conflictelor este mai probabilă atunci când oamenii văd alegerile lor actuale ca fiind similare cu alegerile lor viitoare.

 

Procese de autocontrol: contracararea tentației

Protejarea unui obiectiv valoros implică utilizarea mai multor strategii cognitive și comportamentale care au ca scop să "neutralizeze" atracția tentațiilor și să împingă spre alternative legate de obiective (Fishbach & Trope, 2007).

Un astfel de proces cognitiv implică reducerea valorii ispitelor și creșterea valorii obiectivelor sau acțiunilor consistente cu scopul. De exemplu, o persoană care își premiază performanța academică ar putea spune că verificarea TikTok este mai puțin atrăgătoare decât învățarea despre modul în care funcționează economia.

Alte strategii comportamentale includ angajamentul prealabil de a urmări obiectivele și de a renunța la tentații (de exemplu, lăsarea cardului de credit acasă înainte de a merge la mall), stabilirea de recompense pentru atingerea obiectivelor și penalizări pentru cedarea la ispite sau abordarea fizică a obiectivelor și distanțarea de tentații (de exemplu, evitarea descărcării de jocuri care consumă timp pe telefon). Aceste procese de autocontrol pot aduce beneficii intereselor pe termen lung ale indivizilor, fie conștient, fie fără conștientizare.

Astfel, uneori, indivizii activează automat gândurile legate de obiective ca răspuns la tentație și inhibă gândurile legate de tentație în prezența indicațiilor de obiectiv (Fishbach, Friedman și Kruglanski, 2003).

Mulți oameni își formulează rezoluțiile pentru noul an cu ideea că atingerea obiectivelor este simplă: "Trebuie doar să aleg să mănânc mai sănătos, nu?"

Cu toate acestea, după ce explorăm această temă și învățăm despre abordarea social-cognitivă a principalelor teorii și constatări privind obiectivele și motivația, realizăm că chiar și cele mai simple decizii sunt influențate de un cadru mental mult mai amplu și mai complex.

Privind înapoi la eșecurile anterioare în atingerea obiectivelor, poate părea imposibil să ne îndeplinim unele dintre dorințe.

Cu toate acestea, înțelegând propria noastră reprezentare mentală a obiectivelor noastre (adică, valorile și așteptările din spatele lor), ne putem ajuta să ne modificăm comportamentul în mod cognitiv pentru a ne îndeplini visele.

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.