Prosperitatea si Inteligenta corporala (BQ)

 Prosperitatea si Inteligenta corporala BQ

 

I. Ce inseamna prosperitatea?

Primul impuls, atunci cand ne gandim la prosperitate, este sa consideram ca vorbim despre partea financiara. Da, este si despre acest aspect. Insa, prosperitatea in sine se refera la a trai bine, cu implinire, multumire si liniste interioara pe toate cele 3 mari planuri ale existentei: sanatate, relatii, bani.

 

II. Ce inseamna pe scurt Inteligenta corporala (BQ)?

1. Capacitatea corpului de a inmagazina si de a-si “aminti” emotiile puternice traite in timpul experientelor de viata.
2. Somatizarea = capacitatea corpului de a ne transmite prin intermediul neplacerilor/bolilor s.a. suferinte fizice, in ce “loc” nepotrivit sta prea mult mintea noastra cu atentia.

 

III. Cele 4 parti ale corpului nostru care ne pot asigura esecul sau succesul: Capul, Stomacul, Rinichii si Picioarele

1. Capul - partea din corpul nostru care are legătură cu individualitatea noastră, cu "știu că sunt", "vreau să fiu", "aleg să cred despre viață", cu ceea ce ne este specific nouă și ne diferențiază de restul oamenilor, are legatură cu valorile personale, credințele despre viață și principiile pe care ne propunem să le respectăm.

Emoții și comportamente nepotrivite: ne simtim "atacată" individualitatea, manifestăm rezistență la schimbare, neiertare, rezistentă la perspective diferite de ale noastre.

Emoții potrivite: sinceritatea fata de sine, liniste, relaxare, acceptare, odihnă fizică și mentală, iertare, flexibilitate

Comportamente recomandate: schimbarea modului de gândire deficitar, luarea in considerare a altor perspective, lucrul cu corpul fizic pentru a elibera din ”amintirea” acestuia emoțiile nepotrivite care au fost stocate.

Convingeri de întărit: ”tot ce se intampla in jurul meu este spre binele meu, ma ajuta sa invat, sa evoluez, sa fiu cea mai buna varianta a mea”, “ dau voie vietii si oamenilor sa-mi faca daruri fara sa pun conditii de data, timp, forma etc”.

 

2. Stomacul: influenteaza starea de sanatate a sistemului muscular

Stomacul reprezinta centrul energetic al vointei, al puterii personale si al imaginii de sine. Deoarece este organul primar al digestiei, coordonand procesul de digestie a alimentelor, din punct de vedere metaforic, psihicul nostru il asociaza cu “digestia” persoanelor, situatiilor, contextelor.

Emotii si comportamente nepotrivite: ingrijorare, rationalizare excesiva, invinuirea altora, rusine, dependenta de munca, agresivitate, dominare, control, incapatanare, hiperactivitate, ambitie excesiva si competitivitate, gandire dogmatica, obsesiva, inflexibila sau lipsa de energie, vointa slaba, apreciere scazuta fata de propria persoana.

Emotii potrivite: capacitate de adaptare, transformare, sustinere, daruire, respect pentru natura si sentimental unitatii cu intreaga umanitate, asumarea responsabilitatii, liniste interioara, acceptarea de sine, spontaneitate, optimism, definire a sinelui.

Comportamente recomandate: capacitatea de a simti bine in orice context, asumarea riscurilor, mentinerea atentiei pe “aici si acum”, relaxare profunda, intarirea vointei, a actiona, a fi individual si original, renuntarea la a tine cont excesiv de parerea altora.

Convingeri de intarit: “Eu pot, stiu, reusesc, cred in mine”, “imi indeplinesc orice obiectiv cu usurinta si placere”, “imi revendic forta interioara si o onorez”, “stiu cine sunt, care este rolul meu in lume si cum imi doresc sa traiesc.”

 

3. Picioarele - partea din corpul nostru care ne poartă într-acolo unde este direcționată și atenția noastră. Ne vorbesc despre direcția noastră în viață, despre capacitatea de a avansa în viață, de a învăța lucruri noi și de a trăi experiențe noi, despre a produce o schimbare în general, ne vorbesc despre stabilitate, siguranță, atenție la prezent, centrare pe solutii și acțiune.

Emotii si comportamente nepotrivite: “nu pot”, ”nu știu” sau ”nu este potrivit” sa fac o schimbare (în gândire sau comportament), sa învat ceva nou, refuzul de a lasa trecutul in urma, frica de o suferinta posibila, dezechilibru între dorința si acțiune.

Emotii potrivite: liniște, relaxare, curiozitate, acceptare

Comportamente recomandate: menținerea unui echilibru emoțional, atenție îndreptată cât de cât egal către toate aspectele vieții, exersarea capacității de a lua ceea ce este bun, util, plăcut, frumos de la viață, de a ne opri un timp pentru a ne bucura de realizari.

Convingeri de intarit: ”ma pot descurca bine cu orice noua provocare in viata mea pentru ca am resurse si stiu sa gasesc solutii si modalitati de adaptare a.i. sa-mi fie cel putin la fel de bine ca acum sau si mai bine”, “mentin in viata mea ce este cu adevarat important, las in urma ce este perimat si ma pregatesc cu bucurie si curiozitate pentru persoane noi, pentru aspecte noi, utile, placute si care ma apropie din ce in ce mai mult de viata pe care mi-o doresc.”

 

4. Rinichii: influenteaza starea de sanatate a sistemului osos si a parului capilar

Rinichii reprezinta centrul stabilitatii, sigurantei, ancorarii in present si al legaturii cu pamantul, traditiile, apartenenta, sanatatea fizica si, in mod foarte direct cu prosperitatea.

Cauze de inlaturat/vindecat: “bagaj” parental stocat, trauma la nastere sau alte traume, abandon, abuzuri de orice tip, saracie.

Emotii si comportamente nepotrivite: frica existentiala, nerabdare, dezorganizare, dependenta de securitate de orice tip, atasamente de orice tip, tendinta excesiva de acumulare.

Emotii potrivite: flexibilitate, adaptare, perspective multiple, liniste, relaxare, calm, siguranta, stabilitate, asumarea dreptului de a fi, de a avea, asumarea dreptului de a trai in bucurie si placere, cresterea inteligentei emotionale (EQ), deschidere, gentilete, intelepciune.

Comportamente recomandate: organizare, prioritizare, miscare fizica, joc, timp petrecut in natura, ingrijire fizica.

Convingeri de intarit: “sunt in siguranta, traiesc in prosperitate pe toate planurile, merit sa traiesc placerile vietii, imi iubesc corpul si am incredere in intelepciunea lui.”

 

IV. Ce legatura au toate acestea cu Prosperitatea?


Incepem prin a ne asculta ideile care cresc in mintea noastra si alegem una mai evidenta. Stabilim astfel faptul ca ne dorim sa atingem un obiectiv. Pana aici e totul bine. In functie de ce vom gandi in continuare despre obiectivul nostru, vom actiona si vom avea si genul de rezultat specifiv. Insa, daca suntem atenti la semnalele corpului, putem schimba la timp drumul de la esec la reusita.


Astfel, dupa stabilirea obiectivului, pot interveni in continuare vechi obisnuinte si moduri de gandire, o inflexibilitate in a vrea sa invatam ceva nou, sa facem lucrurile diferit sau sa fim flexibili in a lua in considerare si parerea altor persoane mai experimentate (acolo unde este cazul). Astlef de sentimente ne dau dureri de cap, la propriu s.a. somatizari in aceasta zona.
Sa presupunem ca, legat de acesta zona, gandurile si starea noastra emotionala sunt echilibrate. Pot insa sa apara ganduri de genul: “va fi greu”, “ nu ma descurc”, “ma fac de ras”, “nu ma ajuta nimeni” etc, si ,in acest caz va fi afectata increderea in sine si in exterior, deci stomacul.


Sau, sunt dispus sa fac o schimbare, am incredere, dar aleg sa nu actionez. Conflictul dintre “vreau” si “nu actionez” creeaza frustrare si afecteaza picioarele.


Mai departe, observam ca nu ne-am atins obiectivul si incepem sa ne temem ca nu stim, nu putem, nu-l vom atinge niciodata si ca viata noastra va fi din ce in ce mai urata sau chiar ca ne pasc tot felul de pericole. Frica afecteaza rinichii.


V. Ce putem face?


Observam ce semnale ne da corpul nostru, retinem urmatoarea schema si o aplicam:

Capul: "Vreau si permit" (si altfel decat stiu pana acum)
Stomacul: "Am cu ce" (am toata puterea interioara si resursele necesare si toata sustinerea vietii si a celor din jur)

Picioarele: "Actionez" (imi asum riscuri si-mi dau sansa sa ma apropii de obiectiv)

Rinichii: "Renunt la control si permit" (permit sa inlocuiesc frica cu surpriza si curiozitatea pentru a beneficia de oportunitati)

 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.