Semnalele corpului – gatul, bratele, spatele

somatizare imbratisare

Gâtul - Din punct de vedere al psihicului, problemele fiziologice apărute în zona gâtului se constituie într-o metaforă ce ne atrage atenția asupra flexibilității de a vedea situațiile, persoanele, soluțiile posibile din mai multe perspective. Această capacitate ne ajută să înțelegem care este abordarea cea mai potrivita atât situației cât și personalității noastre. Dacă rămânem "fixati" asupra unei singure perspective, asupra unui singur punct de vedere, atunci gâtul nostru are de suferit, manifestând dureri, "înțepeniri".

Manifestările fiziologice interioare de la nivelul gâtului au legătură cu limbajul verbal și nonverbal, cu capacitatea noastră de a spune ce ne doare, de a refuza, de a riposta atunci când suntem abuzați, cu capacitatea de a ne exprima nevoile, de a cere, cu capacitatea de a ne exprima verbal emoțiile si cu creativitatea de a găsi cea mai utilă modalitate de comunicare. Noi comunicam atât când rostim cuvinte, cât și când tăcem, deci nu se pune problema existenței unei stopări a comunicării, ci este vorba despre a menține un echilibru între comunicarea verbală și cea nonverbală (prin care transmitem oricum oparte mult mai mare din mesaj).

Dacă în zona capului iau naștere credințele noastre despre sine, despre viață, se conturează visurile noastre, sunt analizate și puse în aplicare deciziile și pașii necesari obiectivelor noastre, gâtul este expresia capacității și deschiderii noastre mentale către a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu ceidin jur în vederea înțelegerii tuturor factorilor, de a cere ajutorul atunci cand este necesar.

Umerii – sunt în stransă legătură cu capacitatea noastră de a purta responsabilitatea dezvoltării și atingerii obiectivelor de viață. Atunci când umerii sunt afectați în vreun fel sau au o postura ”căzută”, arată că ne simțim împovărați de responsabilități, că avem tendința să preluam și din responsabilitățiile altora sau că pur și simplu ne încărcăm singuri cu prea multe sarcini de făcut.

Brațele - au legătură cu capacitatea noastră interioară de a primi/îmbrățisa oamenii și situațiile, provocările, schimbările, în sensul de acceptare prin și cu iubire. Totodată brațele simbolizează metaforic ”aripile” noastre, adică ne arată câtă dorință de ”zbor”, respectiv de creștere, de evoluție personală, învățare și schimbare avem, câtă forță, echilibru și libertate interioare simțim și ne acordăm pentru a înainta în viață.

Coatele – reprezintă o parte fiziologică care flexibilizează brațul, deci arată si flexibilitatea noastră interioară de a schimba în viață, atunci când este necesar, direcțiile, credințele, comportamentele, ”uneltele” (resursele interioare și exterioare) pe care le folosim.

Mâinile – ne vorbesc despre sentimentul nostru de utilitate legat de o situație, o persoană. Un sentiment de neputință legat de capacitatea de a duce la bun sfârsit ceva anume, de a ajuta, de a susține ceva sau pe cineva, se reflectă în zona mâinilor, prin dureri, tremurat, moleșeală - ”scăpăm lucrurile din maini” și la propiu și la figurat – sau alte aspect mai grave.

Degetele – ne amintesc de micile detalii cotidiene pe care avem tendința să le trecem cu vederea centrându-ne pe lucrurile mari. Doar că lucrurile mari sunt mai rare și viața este alcătuită din miliarde de momente mici care înseamnă fundația pe care se construiesc cele mari, de aceea este bine să ținem cont de ”lucurile mărunte” si să ne bucurăm de ele.

Spatele – este în legătură cu trecutul, cu a ”căra în spate” greutățile vieții (reale sau interpretate ca fiind greutăți), cu sentimentul de a fi ”atacați pe la spate” și cu nevoile noastre de susținere emoțională și de securitate. Neplăceri în partea de sus a spatelui ne indică existența unor așteptări exagerate ca ceilalți să ne susțină din punct de vedere afectiv și acumularea unor stări de furie reprimată atunci când aceste așteptări nu ne sunt împlinite. Zona lombară ne vorbeste despre refuzul de a ne detașa emoțional sau faptic de trecut. Partea de jos a spatelui ne arată o frică prezentă sau de viitor legată de insecuritatea financiară și, în general, de tot ce ține de latura materială a vieții.


Sursa: https://www.lauramariacojocaru.ro/articole-nlp/semnalele-corpului-gatul-bra-ele-spatele.html

 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.