Diferența dintre personalitate si comportament

Personalitatea și comportamentul sunt două caracteristici diferite care ne ajută să ne definim. Aceste aspecte sunt măsurabile prin utilizarea testelor de personalitate și a evaluărilor comportamentale. Deși folosim adesea acești termeni în mod interschimbabil, există o diferență între personalitate și comportament. Clienții mei mă întreabă adesea despre diferența dintre un test de personalitate și evaluări comportamentale.

Să explorăm personalitatea și comportamentul, cum sunt diferite și cum sunt legate.

 

personalitate vs comportament

 

Ce este Personalitatea?

Asociația  Americană de Psihologie  definește personalitatea ca fiind „diferențele individuale în tiparele caracteristice de gândire, simțire și comportament”. Trăsăturile noastre de personalitate definesc tiparele noastre de comportament, gânduri și emoții și determină cum gândim și simțim și de ce. Trăsăturile noastre de personalitate rămân relativ stabile de-a lungul vieții noastre.

Psihologii, psihoterapeuții și consultanții folosesc adesea evaluările personalității pentru a ajuta oamenii să-și dezvolte conștientizarea despre ei înșiși și despre punctele lor forte, punctele slabe și preferințele lor. Unele teste de personalitate analizează locul în care oamenii se clasează în ceea ce privește trăsăturile specifice. De exemplu, dacă au un nivel ridicat de extroversie sau un alt atribut, cum ar fi conștiinciozitatea. Una dintre cele mai populare evaluări ale stilului de personalitate este modelul de personalitate cu cinci factori.

 

Ce este Comportamentul?

Conform  dicționarului Merriam Webster, comportamentul cuprinde modul în care reacționăm sau răspundem la stimuli externi din mediul nostru. Comportamentul determină ce facem pentru a face ceva să se întâmple pentru a împiedica lucrurile să se schimbe. Comportamentul nostru este răspunsul nostru la lucrurile care se întâmplă în interior, în gândurile și sentimentele noastre și în exterior, în mediul nostru actual. În comparație cu personalitatea, ne putem adapta și schimba comportamentul în funcție de situația noastră actuală.

Consultanții de resurse umane  și antrenorii de afaceri analizează de obicei comportamentul folosind o  evaluare a profilului DISC.

O evaluare DISC analizează punctele forte și domeniile de dezvoltare ale unui individ. De obicei, toți manifestăm o serie de trăsături comportamentale, iar unele consumă mai multă energie decât altele. O evaluare DISC ne spune care comportamente folosesc cea mai puțină energie și care folosesc cel mai mult. Ele indică modul în care o persoană preferă să răspundă la probleme, oameni, mediu de lucru și proceduri. Evaluările bazate pe DISC sunt practice atunci când sunt utilizate pentru dezvoltarea personală, coaching, team building și rezolvarea conflictelor interpersonale.

 

Teoria comportamentului DISC extins

Ne putem împărți comportamentele în diferite straturi. Cele mai proeminente sunt:

  • Comportament conștient
  • Comportament inconștient
  • Filtre de comportament
  • Mostenire culturală
 
 

1. Comportamentul conștient

Comportamentul conștient este comportamentul nostru învățat care are legătură directă cu o situație sau cu persoanele implicate. Combină cerințele percepute și motivația comportamentală interioară pentru a ne ajusta comportamentul într-o anumită situație sau la o anumită persoană. Este cea mai hotărâtă și cea mai bună abordare posibilă a stimulilor. La acest nivel, ne adaptăm în mod conștient comportamentul la diferite medii. Adaptarea comportamentului nostru necesită adesea o utilizare semnificativă a resurselor noastre energetice. Această ajustare ne poate determina uneori să funcționăm sub stres sau presiune extremă dacă ne comportăm departe de stilul nostru natural de comportament.

 

2. Comportament inconștient

Comportamentul inconștient este modul în care preferăm să răspundem la un stimul și modul în care ne exprimăm în mod natural. Comportamentul la acest nivel este cel mai natural pentru noi, este stilul pe care îl folosim cel mai mult și, de asemenea, necesită cea mai mică energie. Pe lângă faptul că este un stil comportamental pe care îl folosim cel mai des, este și stilul pe care îl folosim atunci când avem cel mai puțin control asupra noastră, ca sub presiune sau când trebuie să răspundem rapid.

 

3. Filtre comportamentale

Filtrele comportamentale sunt distinct individuale. Ele pot fi utilizate și modificate rapid. Cele mai semnificative filtre comportamentale sunt; atitudini, valori, aptitudini, cunoștințe, experiență, condiție fizică și condiție psihică.

 

4. Patrimoniul cultural

Patrimoniul cultural reprezintă tot ceea ce am adoptat în timpul vieții noastre. Include normele culturale, valorile, etica și morala culturii noastre pe care le-am învățat și experimentat. Este ceva din sinele nostru interior de care nici măcar nu suntem pe deplin conștienți. Este implicit din fire și nu o putem transfera nimănui altcuiva.

Majoritatea instrumentelor de personalitate DISC măsoară doar stilul comportamental adaptat sau comportamentul conștient al unei persoane. Acesta este adesea denumit stilul tău de rol sau stilul pe care simți că trebuie să-l subliniezi pentru a reuși. Stilul ajustat se schimbă pe măsură ce rolurile tale se schimbă.

Diferența dintre o  evaluare Extended DISC  și alte instrumente DISC este capacitatea sa de a raporta și despre stilul tău natural. Acest lucru permite evaluărilor să măsoare comportamentul la un nivel inconștient mai profund pentru a exclude impactul mediului. Stilul tău natural identifică stilul tău de comportament natural, luând cea mai mică cantitate de energie și efort. De asemenea, raportează stilul tău ajustat sau conștient, ceea ce demonstrează modul în care te adaptezi la mediul tău actual. Aceste două profiluri vă permit să vă recunoașteți adevăratele puncte forte și zonele de dezvoltare pentru a vă îmbunătăți performanța. De asemenea, vă permite să identificați dacă vă ajustați în mod major stilul, ceea ce duce la stres sau presiune.

Un cercetător a spus: „DISC măsoară cine apare la prima întâlnire și Extended DISC măsoară cine ești într-o relație cinci ani mai târziu”.

 

Care este diferența dintre personalitate și comportament

Personalitatea nu numai că influențează modul în care răspundem în mediul nostru, dar determină și modul în care acționăm și gândim în anumite moduri. Ne exprimăm personalitatea prin gândirea, emoțiile și comportamentul nostru.  Pe de altă parte, comportamentul este modul în care ne întâlnim cu ceilalți în acțiunile noastre. Ne exprimăm comportamentul prin acțiunile noastre. În esență, comportamentul este ceea ce facem, iar personalitatea este modul în care gândim și simțim.

Principala diferență dintre personalitate și comportament este că observăm personalitatea prin gândirea, tiparele emoționale și comportamentele unei persoane. Cu toate acestea, observăm comportamentul evaluând tiparele unei persoane în acțiunile și manierele sale.

O altă diferență semnificativă de personalitate și comportament este că personalitatea noastră rămâne relativ stabilă, în timp ce ne putem adapta comportamentul zilnic ca răspuns la mediul nostru. Personalitatea noastră se formează foarte devreme în viața noastră printr-o combinație de factori genetici și de mediu. În comparație, comportamentul nostru se schimbă pe măsură ce îmbătrânim, ne dezvoltăm și ca răspuns la mediul nostru actual.

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.