Cum invatam eficient?

nlp inlpsi invatare


Invatarea este asimilarea sistematica de cunostinte si deprinderi intr-un anumit domeniu, cu scopul dobandirii unei experiente care sa ne duca mai sigur la atingerea obiectivelor dorite. In acelasi timp, invatarea reprezinta procesul prin care se naste o actiune noua sau se modifica in mod favorabil una mai veche ca raspuns la o situatie sau informatie date.
Pe scurt, invatarea este un proces care ne permite sa crestem, sa evoluam, sa traim viata pe care ne-o dorim.


Exista 2 mari modalitati prin care oamenii aleg instinctiv sau intentionat sa invete: prin studiu individual sau prin intermediul studiului de grup.

I. Avantajele studiului individual:

1. Iti alegi singur ce, cat si cum inveti.
2. Poti intrerupe oricand procesul invatarii fara sa intervi in procesul de invatare al altcuiva.
3. Este foarte bun atunci cand te afli la etapa de exersare cu scopul stabilizarii informatiei si deprinderilor nou invatate.

II. Factori favorizanti ai invatarii in grupuri:

 1. Inveti din experienta altora deoarece, una dintre formele cele mai obisnuite si eficiente de invatare, este observarea actiunii celorlalti in gasirea solutiilor si rezolvarea problemelor.
  2. Iti este stimulata aparitia unor idei noi ca rezultat al interactiunii cumulative, deoarece fiecare membru are oportunitatea de a dezvolta ideile celuilalt.
  3. Intelegi mai repede si mai usor unde poti aduce imbunatatiri informatiei si abilitatilor tale deoarece ne este mai usor sa observam unde au ceilalti ceva de imbunatatit decat unde avem noi, deci ne putem ajuta/sustine unii pe altii.
  4. Realizarea sarcinilor este stimulata si imbunatatita in prezenta celorlalti, creste motivatia de a te tine de ceea ce ti-ai propus.
  5. Resursele grupului (de informatie, memorie, sintetizare, stocare, atentie, experienta, prioritizare, planificare, strategii etc.) sunt mai bogate decat in caz individual.
  6. Cresc sansele ca printre membrii grupului sa gasesca cineva o solutie/idee care sa ti se potriveasca.
  7. Indiferent cine ce si cat face in grup, rezultatul general al grupului va fi mai precis decat al individului si pot beneficia de el toti membrii grupului.

III. Varianta ideala?

Imbinarea in mod echilibrat in procesul de invatare a celor 2 modalitati: individuala si de grup. Acest echilibru asigura o mai buna informare, un acces mai rapid la resurse, o capacitate mai mare de aplicabilitate, o viziune mai ampla asupra oportunitatilor. Astfel, avem sanse crescute de a avea o viata prospera pe cele 3 mari planuri ale vietii: sanatate, relatii, finante.

 

 

Tags: ,

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

 • Presedinte: 0725.161.169
 • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.