Ce se întâmplă când ești nefericit la locul de muncă

Ce se întâmplă când ești nefericit la locul de muncă

De-a lungul carierei, pot exista momente în care te simțim mulțumit de jobul tău și alte momente când te gândești că e cazul să faci o schimbare. Iar la baza acestei dorințe stă, de obicei, o decizie inițială care nu este în concordanță cu calea ta adevărată.

Când te gândim la jobul tău, este important să ajungi la rădăcina a ceea ce te poate face să te simți nemulțumit.

De cele mai multe ori, prima întrebare poate să fie: cât de des te simți nefericit la locul de muncă? Dacă se întâmplă mai des să fii nefericit decât fericit, atunci e mai mult decât proasta dispoziție care este în joc, e chiar sănătatea ta care ar putea avea de suferit pe termen lung.

 

Impactul asupra vieții personale

A fi nefericit la locul de muncă poate avea un impact semnificativ asupra vieții personale. Acest lucru se datorează faptului că stresul și nemulțumirea care vin la pachet cu sentimentul de nefericire la locul de muncă pot influența și alte domenii ale vieții. În consecință, devine dificil să te relaxezi și să te bucuri de timpul din afara serviciului.

 • Unul dintre cele mai comune moduri prin care stare de nemulțumire la locul de muncă poate afecta viața personală este creșterea nivelului de stres.

Atunci când ești nefericit în timpul celor peste opt ore cât ești la serviciu, te poți trezi în mod constant îngrijorat, chiar și atunci când nu ești muncă. Acest lucru poate duce la sentimente de anxietate și depresie, ceea ce te poate împiedica să te bucuri de timpul petrecut cu prietenii și familia.

În plus, stresul poate provoca simptome fizice cum ar fi dureri de cap, oboseală și dificultăți de somn, influențând și mai mult bunăstarea generală.

 • Un alt mod prin care a fi nefericit la locul de muncă poate afecta viața personală este prin crearea unor sentimente de resentimente și nemulțumire.

Dacă starea negativă se întinde pe o perioadă lungă de timp, poți ajunge să ai chiar resentimente față de angajatorul tău, de colegi sau chiar de locul de muncă în sine. Preocupările constante care se nasc din aceste emoții îți afectează celelalte relații, din afara sferei de la job. 

 

Cum afectează nefericirea la locul de muncă sănătatea

Să ai un job, o activitate ca sursă de venit, îți poate aduce o doză de siguranță, de stabilitate financiară și socială. Cel puțin pe termen scurt și mediu. Poate chiar o doză de stabilitate ca emoție personală.

Dar ajungi să realizezi, în timp, tot mai des, că se infiltrează oboseala, frustrarea, frica, rușinea, vinovăția, neputința, până la furie. Toate aceste emoții au efecte asupra stării de sănătate.

 • Nu poți să dormi, să te concentrezi, să ai grijă de tine și de familia ta ți observi că apar comportamente dăunătoare și tot felul de mecanisme de adaptare nocive.
 • Apare o scădere a stimei de sine și a valorii de sine din cauza mediilor de lucru nepotrivite sau toxice sau unui loc de muncă cu sarcini care sunt sub abilitățile tale. Cu cât nivelul stimei de sine scade, cu atât crește riscul să apară unele probleme de sănătate mintală legate de muncă, cum ar fi atacuri de anxietate/panică, dificultăți de somn și chiar teamă de a merge la muncă​.
 • Acumularea stresului este inevitabilă, iar când ești stresat, te simți iritabil și asta dăunează atât în plan psihologic, cât și fizic. Stresul poate provoca probleme digestive, oboseală, probleme de concentrare etc.
 • Nefericirea la locul de muncă te face susceptibil la boală, pentru că emoțiile negative și stresul îți slăbesc sistemul imunitar. Când ajungi că îți urăști locul de muncă, riscul de boli de inimă, depresie și alte afecțiuni de sănătate mintală este semnificativ mai mare.

Odată ce îți dai seama de riscuri, când ești la un job care-ți creează astfel de stări, poate e timpul să vezi în ce altă direcție să te îndrepți. Aici e important să-ți stabilești obiective privind viitorul loc de muncă sau viitoarea activitate profesională.

Dar, mai întâi, află ce te împlinește, care-ți este pasiunea și cum ai putea să o transformi în sursă de venit.

 

Ce beneficii poți avea?

 • S-ar putea să trăiești mai mult

O slujbă pe care o iubești este cu siguranță mai puțin stresantă, ceea ce duce la acumulări mai mici de substanțe nocive precum cortizolul, un hormon de stres care are efecte debilitante grave în întregul corp.

 • Te vei simți mai fericit

Când munca ta este în concordanță cu pasiunea ta, nu te vei supăra să-ți petreci timpul făcând-o. Iar asta duce la un sentiment crescut de fericire și satisfacție.

 • S-ar putea să-ți îmbunătățească relațiile

Oamenii fericiți pot fi mai atractivi și, de obicei, se simt mai încrezători, așa că, pentru început, te-ar putea ajuta să atragi oameni către tine. Dar odată ce ești într-o relație, pentru că nu ești stresat din cauza jobului tău, vei putea avea o viață de cuplu armonioasă.

 • Vei fi mai productiv

Este de înțeles că atunci când faci ceva ce nu-ți place, nu ai toată atenția concentrată asupra sarcinii tale. Deci, odată ce faci cu adevărat ce te pasionează, îți vei putea dedica toată atenția muncii și, probabil, te vei bucura de mai mult succes.

 • Poți fi o inspirație pentru ceilalți

Atunci când faci ceea ce îți place ai oportunitatea de a-ți împărtăși entuziasmul cu ceilalți, iar entuziasmul este contagios. În plus, vei servi și ca model pentru alți oameni. Când văd că îți trăiești visul cu succes, s-ar putea să-și dea seama că își pot urma propriile visuri.

 • Nu vei avea regrete

Am păstrat cel mai mare beneficiu pentru final, și anume că, mult prea des, oamenii ajung spre sfârșitul vieții regretând toate visele pe care le-au lăsat să moară. Dacă nu-ți lași visul să moară, nu vei avea niciodată motive să regreți că ai făcut-o. Și dacă este deja prea târziu pentru tine să-ți urmezi acel vis pe care l-ai avut cândva, îți datorezi ție să-ți creezi un nou vis pe care îl poți realiza acum. Viața este mult prea scurtă pentru a nu avea vise.

Trăiește viața pe care vrei să o trăiești, nu cea care ți s-a spus că ar trebui!

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

 • Presedinte: 0725.161.169
 • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.