8 blocaje mentale care ne țin pe loc

blocaje mentale convingeri limitative nlp inlpsi

De cele mai multe ori, visurile noastre, tipul de viață dorit, obiectivele noastre pe termen scurt, mediu sau lung, rămân la stadiul de dorință. Ne întrebăm un timp "de ce?", fără să căutăm cu adevărat o schimbare în profunzime. Observând că, în mod repetat, nu obținem un răspuns concret la această întrebare (eventual și o soluție), ajungem la concluzii eronate și imaginare că: "nu am avut noroc", "toate mi se întâmplă doar mie", "altora le-a fost mai ușor" ș.a. convingeri care ne fac să ne resemnăm și să renunțăm la ceea ce ne dorim. De fapt, ajungem să renunțăm chiar la Noi Înșine!

Tot acest proces interior: "vreau, nu obțin ce vreau, nu caut sursa reală, astfel decid să renunț la vis", își are rădăcina în câteva convingeri limitative care se transformă în timp în blocaje. Acestea sunt:

1. Nu pot.
2. Nu știu.
3. E greu.
4. Nu merit.
5. Nu e pentru mine.
6. Voi eșua.
7. E prea târziu pentru mine.
8. Ce va zice lumea?
 
Cum le depășim?
Parând aceste convingeri cu gânduri-întrebări ce urmăresc strategii ale realității ce verifică gradul posibil de împlinire a convingerii sau gânduri-soluții. De exemplu:

1. "nu pot" - "cum știu că nu pot dacă nu am dat măcar o șansă, sau nu am făcut toți pasii necesari ca să ajung să pot, sau nu am avut suficientă răbdare să ajung la ce-mi doresc?"
Dacă nu pot acum să fac un anumit lucru, nu înseamnă că nu voi putea niciodată. Nu pot Încă, dar pot învăța și exersa până ajung Să Pot.
 
2. "nu știu" – ”am căutat suficient informația necesară, resursele, persoanele sau contextul de care am nevoie pentru a învăța cea ce-mi doresc?”
Dacă nu știu acum să fac un anumit lucru, nu înseamnă că nu voi știi niciodată. Nu știu Încă, dar pot căuta, întreba și învăța tot ce-mi doresc.
 
3."e greu" – ”greu în comparație cu ce? Compar cu ceva real, măsurabil? Am mai făcut și altă dată în viață lucruri care păreau grele la început? Deci pot și acum!”
Orice acțiune necesită un minim de efort, deci poate părea greu dar este Posibil!
 
4."nu merit" – ”cine spune asta? A cui este această convigere și pe ce dovezi concrete se bazează?”
Orice persoană are dreptul la starea de bine și are liber arbitru, deci poate alege ce și cum ”merită” să trăiască.
 
5."nu e pentru mine" – pe ce dovezi concrete se bazează această convingere? Cum știu că ceva este sau nu pentru mine dacă nu am trăit acea experiență?”
Orice persoană are liber arbitru, deci poate alege ce și cum ”merită” să trăiască.
 
6."voi eșua" – ”cum știu fără să acționez?”
Un eșec este doar o experientă din care învăț cum să fac mai bine data viitoare. În plus, dacă îmi doresc ceva anume, înseamnă că în acest moment îmi lipsește ceva. Dacă ”risc” și acționez, poate nu-mi place rezultatul, dar cresc șansele să am ce-mi doresc. Altfel, este ca și când accept din start să mă mulțumesc cu lipsa.
 
7."e prea târziu pentru mine" – ”prea târziu pentru ce? Cu ce măsor asta și la ce mă raportez?”
Indiferent cât mai avem de trăit - tocmai pentru că mai avem de trăit - avem datoria de a face ceva bun și plăcut nouă cu viața noastră.
Niciodată nu e prea târziu să alegem să ne trăim restul vieții așa cum ne dorim! Poate că nu orice vis mai este semnificativ după un timp, dar putem alege oricând să facem o schimbare și să ne împlinim măcar o parte dintre visuri.

8."ce va zice lumea?" – ”care lume? De judecata cui mă tem de fapt? Și, dacă mă judecă, ce-i cu asta? Oricum nu putem mulțumi pe toată lumea și oricum sunt persoane care ne judecă din principiu, doar pentru că existăm!”
Atâta timp cât nu suntem experți nici în propria viață, cum putem pretinde că știm ce este bine pentru altă persoană? O părere este doar o părere, care vorbește despre experiența noastră de viață, nu despre a celuilalt. În goana după mulțumitul altora, riscăm să uităm de noi înșine, iar ”gura lumii” pe care am respectat-o nu va putea să ne vindece neîmplinirile …și nici nu-și propune de fapt s-o facă!
 
 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.