Studii despre conexiunea minte-corp; Bernie S. Siegel

Bernie S. Siegel studii conexiunea minte corp nlp Romania inlpsi self equilibrium

 

Bernie Siegel, scriitor american și fost chirurg pediatru, a scris despre relația dintre pacient și procesul de vindecare. Este cunoscut pentru bestseller-ul său, "Love, Medicine and Miracles" (Iubire, medicină și miracole).
Bernie Siegel a practicat medicină generală și chirurgie pediatrică până în anul 1989, an în care s-a pensionat de la Yale din funcția de Lector Universitar de Chirurgie Generală și Pediatrică.

Terapia de susținere psihosocială
Siegel este Director Academic al Programului Experiențial de Sănătate și Vindecare de la Institutul Graduate din Bethany, Connecticut. Acesta a fondat organizația non-profit Exceptional Cancer Patients (ECP) în anul 1978. ECP a fost creată pentru a asigura resurse, programe de instruire profesională și retreat-uri interdisciplinare, ajutând persoanele care se confruntă cu provocările cancerului și ale altor boli cronice. Un articol publicat în New York Times în anul 1989, descria că pacienții cu boli grave fac psihoterapie de grup și individuală și exerciții de vizualizare imagistică pentru a-și dezvălui stresul emoțional care, conform afirmațiilor dr. Siegel, contribuie semnificativ la bolile fizice ale acestora.

Siegel a afirmat că „un sistem imunitar viguros poate depăși cancerul dacă nu există interferențe cu acesta, iar o dezvoltare emoțională către auto-acceptare și realizare ajută sistemul imunitar să rămână puternic”.
Înainte de toate, ce înseamnă vindecarea? În mare parte a literaturii de specialitate, vindecarea se referă la revenirea într-o stare de întreg și poate fi cu siguranță o mișcare către sănătatea fizică. Cu toate acestea, se adresează și vindecării emoționale și, din acest motiv, pentru a restabili echilibrul și pentru a vindeca la nivel fizic, e nevoie să abordăm boala corpului și din interior.

Pentru o vindecare adevărată, trebuie să abordăm dezechilibrele emoționale, mentale și spirituale care sunt asociate bolii. Vindecarea este mult mai mult decât tratarea simptomelor. Cauza începe deseori cu un tip de traumă emoțională și cu emoțiile toxice care rezultă din aceasta.

Pentru Siegel, toate aceste aspecte au început cu una dintre pacientele sale, care avea cancer de sân și aceasta i-a spus la un moment dat: „Sunteți de treabă. Mă simt mai bine când sunt în cabinetul dvs., dar nu pot să vă iau acasă. Așadar, trebuie să-mi dau seama cum să trăiesc între consultații.” Acele vorbe l-au ajutat să-și modifice viața, gândindu-se „Mă pot simți mai bine cu ceea ce fac, dacă ajut oamenii să trăiască cu experiența prin care ei trec.” Astfel că a început să organizeze grupuri de susținere – pe la finalul anilor ’70 – și anumiți pacienți au depășit cu mult așteptările. S-au făcut bine când se presupunea că nu mai au șanse, iar acest lucru l-au uimit pe medic. De asemenea, acesta s-a simțit și furios, deoarece nu se discuta nimic în acest sens în literatura medicală. De asemenea, îl interesa și modul în care se foloseau visele pentru a interpreta o boală fizică.

Aceste lucruri se întâmplau în perioada în care studii ale UCLA arătau efectele vindecătoare ale meditației transcendentale. Aceste studii demonstrau că oamenii puteau să-și controleze funcțiile corporale prin propria vizualizare imagistică în timpul meditației – modificarea ritmului cardiac, lipsa sângelui la răni și multe altele. Conform spuselor sale, „acelea erau lucrurile pe care am început să le folosesc în sala de operații.” La început era considerat un doctor ce se comporta într-un mod bizar, ca apoi să devină un educator respectat. După câțiva ani, susținea conferințe în fața acelorași oameni care cândva îl considerau nebun. Acum, aceștia stăteau în sală și ascultau cu atenție, deoarece văzuseră rezultatele.

Siegel susține, de asemenea, că suntem obișnuiți să exersăm ceea ce este vizibil, dar ceea ce nu vedem nu are o aceeași importanță pentru noi, referindu-se aici la ceea ce se află la interior, la un nivel mai profund, la nivel de suflet. Când începem să înțelegem că ceea ce se întâmplă la interior creează mediul din jurul nostru, realizăm, de asemenea, că ne sunt afectate și sănătatea și viața și tot ceea ce face parte din existența noastră. „Credințele/convingerile tale devin comportamentul tău.” Siegel vorbește despre aceste aspecte mai pe larg și în cartea sa intitulată „101 Exercises for the Soul” (100 de exerciții pentru suflet).

Bernie Siegel este autor al multor cărți referitoare la puterea vindecătoare a corpului și spiritului, acesta încurajând cititorii, prin textile sale, nu doar să învețe din viața și sfaturile sale, ci și să-și creeze propriile manuale pentru viața lor. Cărțile sale sunt o inspirație pentru cititori să-și creeze propria carte de înțelepciune acumulată - și propria înțelegere a răspunsurilor la marile întrebări ale vieții.

De asemenea, pot fi găsite și texte audio create de Dr. Bernie Siegel (Prescriptions for Living), care sunt o combinație de imagerie ghidată, autohipnoză și meditații care ajută la eliberarea stresului, deschiderea inimii și vindecarea profundă a minții, corpului și spiritului.
Siegel afirmă că mintea și corpul, psihicul și somaticul comunică, iar când mesajele transmise de minte trupului sunt mesaje „de viață”, au loc miracole. Iubirea necondiționată - cea îndreptată spre sine, precum și cea dăruită altora - este cel mai puternic medicament. O bună relație cu medicul, în care ți se îngăduie să ai opinii proprii, poate fi salvatoare, după cum o relație „defectuoasă” cu medicul te poate ucide.

Revista Watkins’ Mind Body Spirit din Londra a scris că Bernie se numără printre primii douăzeci de oameni ai timpurilor noastre care influențează viața spirituală.

Bibliografie:

http://berniesiegelmd.com/
http://berniesiegelmd.com/about/
https://en.wikipedia.org/wiki/BernieSSiegel/
https://editura-foryou.ro/bernie-s-siegel/


Realizare articol: Elvira Tănăsescu, Trainer INLPSI

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.