Dependența excesivă de părinți - Impact personal și social imediat și pe termen lung

Dependența excesivă de părinți - Impact personal și social imediat și pe termen lung

Dependența excesivă a adolescenților de părinți este un subiect complex și important în psihologie, având efecte pe termen scurt, mediu și lung, precum și un impact semnificativ asupra societății. Iată o schiță a principalelor aspecte pe care le-ar putea include o astfel de cercetare:

 

Definiția dependenței excesive: Ce înseamnă ca un adolescent să fie excesiv dependent de părinți? Cum se manifestă acest comportament?

Dependența excesivă a adolescenților de părinți reprezintă o stare în care tinerii nu reușesc să-și dezvolte autonomia necesară vârstei lor, având nevoie constantă de aprobarea, ghidarea și sprijinul părinților în luarea deciziilor și în gestionarea aspectelor cotidiene ale vieții.

Această dependență se caracterizează printr-o lipsă de încredere în sine și în propriile abilități, o incapacitate de a face față provocărilor independente și o tendință de a evita responsabilitățile specifice tranziției către maturitate.

 

Importanța subiectului: De ce este important să studiem acest fenomen? Cum afectează dezvoltarea personală și socială a adolescenților?

Studierea dependenței excesive a adolescenților de părinți este esențială pentru a înțelege cum această dinamică influențează dezvoltarea personală și socială a tinerilor.

Prin investigarea acestui fenomen, cercetătorii și practicienii din domeniul psihologiei și educației pot identifica modalități eficiente de a sprijini adolescenții în tranziția către independență și maturitate, prevenind efectele negative pe termen scurt și lung.

 

 

EFECTE IMEDIATE ALE DEPENDENȚEI EXCESIVE DE PĂRINȚI

I. DEZVOLTAREA AUTONOMIEI:  

I.1. Limitarea dezvoltării autonomiei și a abilităților de luare a deciziilor.

 Dependența excesivă de părinți afectează semnificativ dezvoltarea autonomiei adolescenților, limitându-le abilitatea de a lua decizii independente.

Această dinamică poate fi observată în mai multe moduri concrete:

1. Decizii delegative: Adolescenții dependenți sunt adesea reticenți în a lua decizii fără consultarea părinților. De exemplu, un adolescent care vrea să aleagă un curs opțional la școală poate amâna decizia până când primește aprobarea părinților, chiar dacă are deja o preferință clară. Această lipsă de inițiativă face ca adolescenții să devină dependenți de feedback-ul și validarea parentală, împiedicându-i să-și dezvolte capacitatea de a evalua și a alege în mod autonom.

2. Gestionarea Resurselor Personale: Adolescenții cu o dependență excesivă pot avea dificultăți în gestionarea finanțelor personale sau a programului zilnic. De exemplu, un tânăr care primește o sumă de bani pentru a-și achita cheltuielile personale poate cere întotdeauna sfatul părinților înainte de a cheltui, chiar și pentru achiziții mici. Aceasta nu doar că limitează dezvoltarea abilităților de gestionare a resurselor, dar și creează o dependență continuă de judecata și aprobarea părinților.

3. Lipsa Inițiativei în Proiecte Personale: Adolescenții dependenți pot evita să-și inițieze propriile proiecte sau hobby-uri. De exemplu, un adolescent cu pasiuni artistice care dorește să participe la un atelier de pictură sau la un concurs de scriere poate întârzia participarea până când primește încurajarea și sprijinul părinților. Aceasta înseamnă că tinerii nu își dezvoltă curajul de a explora noi interese și de a-și urmări pasiunile în mod independent.

 

I.2  Scăderea încrederii în sine și a stimei de sine

Lipsa dezvoltării autonomiei are un impact direct asupra încrederii în sine și a stimei de sine a adolescenților.

Exemple concrete includ:

1. Negarea eșecurilor și succeselor: Adolescenții dependenți tind să fie mai sensibili la critici și mai puțin încrezători în abilitățile lor. De exemplu, un adolescent care obține un rezultat scăzut la un test școlar poate aștepta cu nerăbdare reacția părinților pentru a evalua succesul sau eșecul său. Aceasta înseamnă că succesul personal este adesea umbrit de opinia părinților, iar eșecurile sunt internalizate ca un refuz personal, reducând astfel stima de sine.

2. Dependența de validare externă: Adolescenții cu o stimă de sine scăzută pot căuta constant validarea părinților pentru a-și confirma valoarea personală. De exemplu, un adolescent care își petrece mult timp gândindu-se la modul în care părinții vor reacționa la rezultatele școlare, la activitățile extracurriculare sau la deciziile personale, își dezvoltă o autoevaluare bazată mai mult pe aprecierile externe decât pe autoaprecierile interne.

3. Îndoiala de sine în situații noi: Adolescenții care nu au avut ocazia să ia decizii independente pot manifesta îndoială de sine în situații noi. De exemplu, un adolescent care este invitat să participe la un eveniment social fără părinți poate simți o anxietate crescută și o lipsă de siguranță în abilitățile de a naviga în noi medii sociale. Aceasta este reflectată prin comportamente de evitare și printr-o tendință de a se retrage în confortul familiei, limitându-și astfel oportunitățile de socializare și dezvoltare personală.

Limitarea dezvoltării autonomiei și scăderea încrederii în sine sunt aspecte fundamentale ale dependenței excesive de părinți. Aceste probleme subliniază necesitatea intervențiilor timpurii și a strategiilor educaționale care să sprijine adolescenții în dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor și în cultivarea unei stime de sine sănătoase.

Prin promovarea unui echilibru între sprijinul parental și independența personală, putem facilita dezvoltarea unor tineri încrezători, capabili să-și gestioneze viețile cu succes și să își atingă potențialul maxim.

 

 

II. Performanța școlară la adolescenți: dificultăți de adaptare și motivație

- Impactul asupra motivației și responsabilității personale.

II.1 Posibile dificultăți de adaptare și de performanță academică

Dependența excesivă de părinți poate avea un impact semnificativ asupra performanței școlare a adolescenților, manifestându-se prin dificultăți de adaptare și rezultate academice fluctuante.

Exemple concrete includ:

1. Adaptare deficitară la schimbări educaționale: Adolescenții dependenți pot întâmpina dificultăți în adaptarea la schimbările din mediul educațional, cum ar fi tranziția de la gimnaziu la liceu sau de la liceu la universitate. Aceste tranziții necesită un nivel mai mare de autonomie și auto-gestionare. De exemplu, un adolescent care a fost mereu ghidat îndeaproape de părinți poate avea dificultăți în a-și organiza timpul, în a-și stabili prioritățile academice și în a se adapta la noi cerințe academice fără supraveghere constantă. Aceasta poate duce la stres, anxietate și performanțe academice scăzute.

2. Lipsa inițiativei academice: Adolescenții dependenți pot prezenta o lipsă de inițiativă în explorarea și abordarea materiilor de studiu. Aceștia pot evita să participe activ în clasă sau să își asume roluri de lider în proiectele de grup, preferând să lase inițiativa altora. De exemplu, un adolescent care nu a învățat să își asume responsabilitatea pentru învățare poate întârzia să-și înceapă temele sau să se pregătească pentru examene, așteptând ca părinții să îi impună aceste activități.

3. Dependenta de suportul parental: Un alt aspect al dificultății de adaptare este dependența de suportul parental pentru a rezolva probleme academice. Adolescenții dependenți pot solicita frecvent ajutorul părinților pentru temele școlare, proiectele și chiar pentru problemele interpersonale cu colegii sau profesorii. Aceasta poate împiedica dezvoltarea competențelor necesare pentru a face față în mod independent provocărilor academice și sociale.

 

II.2. Impactul asupra motivației și responsabilității personale

Dependența excesivă de părinți influențează negativ motivația și responsabilitatea personală a adolescenților, elemente esențiale pentru succesul academic.

Exemple concrete includ:

1. Motivație externă vs. motivație internă: Adolescenții dependenți pot dezvolta o motivație predominant externă, bazându-se pe recompense și pedepse venite din partea părinților. De exemplu, un adolescent poate fi motivat să studieze doar pentru a evita o pedeapsă sau pentru a primi o recompensă, mai degrabă decât pentru a obține cunoștințe sau pentru a-și atinge propriile obiective. Aceasta poate duce la o lipsă de interes și angajament în activitățile academice, afectând negativ performanța pe termen lung.

2. Lipsa responsabilității personale: Adolescenții care nu au fost încurajați să își asume responsabilități personale pot avea dificultăți în a-și organiza timpul și sarcinile academice. De exemplu, un adolescent care este obișnuit ca părinții să îi amintească constant de teme și examene poate neglija aceste responsabilități atunci când nu primește aceste mementouri, ducând la întârzieri și performanțe scăzute.

3. Eșecul în stabilirea și atingerea obiectivelor: Fără dezvoltarea unei motivații interne și a unui sentiment de responsabilitate, adolescenții pot eșua în stabilirea și atingerea obiectivelor academice. De exemplu, un adolescent poate avea dificultăți în a-și stabili obiective academice realiste și în a elabora un plan pentru atingerea acestora, deoarece nu a fost învățat să facă acest lucru în mod independent. Aceasta poate duce la frustrare, dezamăgire și o stimă de sine scăzută.

Performanța școlară a adolescenților dependenți de părinți este adesea afectată negativ de dificultățile de adaptare și de lipsa unei motivații interne și a responsabilității personale.

Este esențial ca părinții și educatorii să colaboreze pentru a sprijini dezvoltarea autonomiei adolescenților, încurajându-i să-și asume responsabilități și să dezvolte motivații interne puternice.

Prin promovarea acestor abilități, adolescenții pot deveni mai bine pregătiți pentru a face față provocărilor academice și pentru a-și atinge potențialul maxim în mediul educațional și dincolo de acesta.

 

 

III. Relațiile sociale la adolescenți: dificultăți și anxietate socială

III.1 Dificultăți în formarea și menținerea relațiilor cu colegii și prietenii

Dependența excesivă de părinți poate influența negativ abilitatea adolescenților de a forma și menține relații sănătoase și durabile cu colegii și prietenii.

Aceasta se manifestă prin mai multe dificultăți concrete:

1. Lipsa abilităților sociale: Adolescenții dependenți de părinți nu au ocazia de a-și dezvolta abilități sociale esențiale, cum ar fi comunicarea eficientă, rezolvarea conflictelor și negocierea. De exemplu, un adolescent care este obișnuit ca părinții să intervină în conflictele cu colegii sau să îi organizeze activitățile sociale poate avea dificultăți în a gestiona singur aceste situații. Aceasta poate duce la izolarea socială și la dificultăți în a forma relații autentice și de durată.

2. Incapacitatea de a face compromisuri: Adolescenții care nu sunt obișnuiți să își asume responsabilități sau să ia decizii independente pot avea dificultăți în a face compromisuri în relațiile cu colegii și prietenii. De exemplu, un adolescent care depinde de părinți pentru luarea deciziilor poate fi perceput ca fiind rigid sau inflexibil în relațiile de grup, deoarece nu are experiența de a negocia și de a găsi soluții comune.

3. Evitarea responsabilităților sociale: Adolescenții dependenți pot evita asumarea rolurilor de lider sau a altor responsabilități în cadrul grupurilor sociale. De exemplu, un adolescent care nu a fost încurajat să își asume responsabilități acasă poate evita să devină liderul unei echipe de proiect sau să organizeze activități sociale, preferând să rămână în umbră și să se bazeze pe alții pentru direcție și inițiativă.

 

III. 2. Tendința de a evita situațiile sociale sau de a manifesta anxietate socială

Dependența excesivă de părinți poate conduce la evitarea situațiilor sociale și la manifestarea anxietății sociale.

Aceste comportamente pot avea consecințe negative pe termen lung asupra dezvoltării sociale și emoționale a adolescenților:

1. Evitarea evenimentelor sociale: Adolescenții dependenți pot evita să participe la evenimente sociale din teama de a nu face față situațiilor fără suportul părinților. De exemplu, un adolescent poate refuza invitațiile la petreceri sau activități de grup, preferând să rămână acasă sub supravegherea părinților. Aceasta poate duce la izolare și la lipsa de oportunități de a interacționa și de a învăța din experiențele sociale.

2. Anxietatea socială: Adolescenții care sunt excesiv de dependenți de părinți pot dezvolta anxietate socială, manifestată prin frica intensă de a fi judecați sau de a comite greșeli în fața altora. De exemplu, un adolescent care nu a avut ocazia să interacționeze liber cu colegii poate simți o teamă copleșitoare în situațiile sociale, cum ar fi prezentările în fața clasei sau participarea la discuții de grup. Această anxietate poate inhiba participarea activă și poate conduce la performanțe academice și sociale scăzute.

3. Dependența de prezența parentală: Un alt aspect al anxietății sociale este dependența de prezența fizică a părinților în situațiile sociale. Adolescenții dependenți pot simți nevoia ca părinții să fie aproape în orice context social, cum ar fi evenimentele școlare sau activitățile extracurriculare. Aceasta nu doar că limitează independența adolescentului, dar și interferează cu capacitatea sa de a forma relații autentice cu colegii.

Dificultățile în formarea și menținerea relațiilor sociale, precum și tendința de a evita situațiile sociale sau de a manifesta anxietate socială, sunt consecințe semnificative ale dependenței excesive de părinți.

Este crucial ca părinții și educatorii să promoveze dezvoltarea autonomiei sociale la adolescenți, oferindu-le oportunități de a interacționa în mod independent și de a-și dezvolta abilități sociale esențiale.

Prin susținerea unui mediu care încurajează explorarea socială și asumarea responsabilităților, adolescenții pot învăța să gestioneze mai bine relațiile interpersonale și să își dezvolte încrederea necesară pentru a naviga cu succes în diverse contexte sociale.

 

 

EFECTE PE TERMEN LUNG ALE DEPENDENȚEI EXCESIVE DE PĂRINȚI

I. Dezvoltarea Profesională

Dependența excesivă de părinți în perioada adolescenței poate avea consecințe pe termen lung asupra dezvoltării profesionale a individului, manifestându-se prin dificultăți în alegerea și menținerea unei cariere stabile.

I.1 Dificultăți în alegerea unei cariere: Adolescenții care au fost excesiv de dependenți de părinți pot întâmpina dificultăți în a-și identifica interesele și abilitățile personale, necesare pentru a alege o carieră potrivită. De exemplu, un tânăr care nu a fost încurajat să exploreze diferite activități extracurriculare sau să ia decizii independente poate avea o imagine neclară asupra propriilor aspirații profesionale. Aceasta poate duce la o alegere nesatisfăcătoare a carierei și la schimbări frecvente ale direcției profesionale, în căutarea unui domeniu care să le satisfacă nevoile și interesele.

I.2 Dificultăți în menținerea unui loc de muncă: Dependența excesivă de părinți poate împiedica dezvoltarea competențelor necesare pentru a menține un loc de muncă. De exemplu, un tânăr care a fost mereu sprijinit de părinți în gestionarea sarcinilor zilnice poate avea dificultăți în a respecta termenele limită, în a lucra independent sau în a face față criticilor la locul de muncă. Aceasta poate duce la o performanță profesională scăzută și la dificultăți în a păstra stabilitatea unui loc de muncă pe termen lung.

I.3 Lipsa inițiativei și a independenței profesionale: Tinerii care au crescut într-un mediu excesiv de protector pot manifesta o lipsă de inițiativă în cadrul profesional. De exemplu, un individ care a depins întotdeauna de părinți pentru luarea deciziilor poate fi reticent în a-și asuma proiecte noi sau în a lua decizii critice la locul de muncă. Aceasta poate împiedica dezvoltarea unei cariere independente și succesul profesional pe termen lung.

 

II. Cum afectează relațiile de cuplu

Dependența excesivă de părinți poate influența negativ capacitatea de a forma și menține relații romantice sănătoase și echilibrate.

Iată cîteva exemple concrete:

II.1 Dificultăți în formarea relațiilor romantice sănătoase: Adolescenții dependenți de părinți pot întâmpina dificultăți în a forma relații romantice bazate pe încredere și egalitate. De exemplu, un tânăr care nu a dezvoltat abilități de autonomie și independență poate fi perceput ca nesigur sau imatur de potențialii parteneri. Aceasta poate duce la relații instabile și nesatisfăcătoare.

II.2 Proiectarea dependenței asupra partenerului: Persoanele care au fost excesiv de dependente de părinți pot tinde să proiecteze această dependență asupra partenerilor lor romantici. De exemplu, un individ poate căuta constant validare și sprijin din partea partenerului, manifestând comportamente de control sau de anxietate atunci când partenerul nu este disponibil. Aceasta poate crea tensiuni și conflicte în relație, afectând stabilitatea și sănătatea relației de cuplu.

II.3 Lipsa abilităților de gestionare a conflictelor: Adolescenții care nu au avut ocazia să gestioneze conflicte în mod independent pot avea dificultăți în a rezolva problemele într-o relație romantică. De exemplu, un individ poate evita confruntările sau poate depinde de părinți pentru sfaturi și soluții, în loc să abordeze direct problemele cu partenerul. Aceasta poate duce la neînțelegeri și la o lipsă de comunicare eficientă în relație.

 

III. Cum afectează sănătatea mentală

Dependența excesivă de părinți are un impact semnificativ asupra sănătății mentale pe termen lung, crescând riscurile de tulburări de anxietate și depresie, prin:

III.1 Riscuri crescute de anxietate și depresie: Adolescenții dependenți de părinți sunt mai predispuși să dezvolte tulburări de anxietate și depresie în viața adultă. De exemplu, un tânăr care nu a dezvoltat strategii de gestionare a stresului și care depinde de părinți pentru confort emoțional poate simți o anxietate crescută în fața provocărilor zilnice. Aceasta poate duce la episoade de anxietate severă sau depresie, afectând calitatea vieții și funcționarea generală.

III.2 Impact negativ asupra gestionării stresului: Dependența excesivă poate împiedica dezvoltarea rezilienței și a abilităților de gestionare a stresului. De exemplu, un individ care nu a învățat să facă față dificultăților în mod independent poate avea dificultăți în a gestiona stresul la locul de muncă sau în viața personală. Aceasta poate duce la epuizare, probleme de sănătate fizică și mentală și la incapacitatea de a face față situațiilor stresante.

III.3 Lipsa rezilienței emoționale: Adolescenții dependenți de părinți pot avea o reziliență emoțională scăzută, fiind mai vulnerabili la schimbări și la evenimente negative. De exemplu, un tânăr care a fost protejat excesiv de părinți poate avea dificultăți în a se adapta la pierderi, eșecuri sau schimbări majore în viață. Aceasta poate duce la o vulnerabilitate crescută la stres și la dificultăți în a menține o stare de bine emoțională.

Dependența excesivă de părinți în perioada adolescenței are efecte pe termen lung asupra dezvoltării profesionale, relațiilor de cuplu și sănătății mentale. Este esențial ca părinții și educatorii să sprijine dezvoltarea autonomiei și a competențelor de viață ale adolescenților, pentru a le asigura o tranziție sănătoasă către viața adultă. Prin promovarea independenței și a rezilienței, adolescenții pot deveni adulți echilibrați, capabili să gestioneze provocările vieții și să construiască relații și cariere stabile și satisfăcătoare.

 

 

IMPACTUL DEPENDENȚEI EXCESIVE DE PĂRINȚI ASUPRA SOCIETĂȚII

1. Contribuția Economică

Dependența excesivă de părinți poate avea efecte economice semnificative, afectând capacitatea indivizilor de a contribui la bunăstarea economică a societății.

- Dificultăți în a contribui economic la societate: Adolescenții care devin adulți dependenți pot întâmpina dificultăți în a se integra pe piața muncii și a contribui economic. De exemplu, aceștia pot întârzia să intre în câmpul muncii, pot schimba frecvent locurile de muncă sau pot lucra sub nivelul lor de calificare. Această instabilitate profesională poate duce la venituri mai mici și la o contribuție redusă la economia națională.

  • Creșterea poverii asupra sistemului de asistență socială și asupra resurselor familiale: Adulții dependenți de părinți pot necesita sprijin financiar continuu din partea familiilor și, în unele cazuri, din partea statului. De exemplu, aceștia pot solicita ajutoare sociale, locuințe subvenționate sau alte forme de asistență guvernamentală. Aceasta crește povara asupra sistemului de asistență socială și poate împovăra resursele familiale, care ar putea fi alocate altor nevoi.
 

2. Coeziunea Socială

Dependența excesivă de părinți poate avea un impact negativ asupra coeziunii sociale, afectând relațiile interpersonale și dinamica socială.

- Reducerea coeziunii sociale: Dificultățile în formarea de relații și rețele sociale independente pot duce la izolarea socială a indivizilor. De exemplu, adulții care nu au dezvoltat abilități sociale în adolescență pot avea dificultăți în a participa activ la viața comunității, limitându-și interacțiunile la cercul familial restrâns. Aceasta poate reduce coeziunea socială și poate duce la comunități mai puțin unite și mai puțin solidare.

- Creșterea tensiunilor intergeneraționale și a conflictelor familiale: Dependența continuă de părinți poate genera tensiuni în relațiile intergeneraționale. De exemplu, părinții pot resimți stresul și frustrarea de a-și susține financiar și emoțional copiii adulți, ceea ce poate duce la conflicte și la deteriorarea relațiilor familiale. În același timp, adulții dependenți pot simți presiunea și rușinea de a nu fi capabili să își asume responsabilitățile de adulți, exacerbând astfel tensiunile familiale.

 

3. Educația și formarea profesională

Pentru a combate efectele negative ale dependenței excesive de părinți, este esențială implementarea intervențiilor educaționale și a programelor de formare profesională care să sprijine dezvoltarea autonomiei și independenței.

- Necesitatea intervențiilor educaționale: Intervențiile educaționale pot juca un rol crucial în dezvoltarea autonomiei adolescenților. De exemplu, școlile pot oferi programe de educație pentru viață, care să includă gestionarea finanțelor personale, dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor și rezolvarea conflictelor. Aceste programe pot ajuta adolescenții să își dezvolte competențele necesare pentru a deveni adulți independenți și responsabili.

- Programe de formare profesională: Programele de formare profesională pot sprijini dezvoltarea competențelor necesare pentru integrarea pe piața muncii. De exemplu, programele de mentorat, stagiile de practică și cursurile de dezvoltare a carierei pot oferi adolescenților oportunități de a explora diverse domenii profesionale și de a-și dezvolta abilitățile necesare pentru succesul profesional. Aceste inițiative pot reduce dependența de părinți și pot încuraja dezvoltarea unor cariere stabile și independente.

Impactul dependenței excesive de părinți se extinde dincolo de individ, afectând economia, coeziunea socială și necesitatea unor intervenții educaționale și de formare profesională. Este esențial ca societatea să recunoască aceste efecte și să implementeze măsuri care să promoveze autonomia și independența adolescenților. Prin susținerea dezvoltării abilităților sociale și profesionale, putem crea o generație de adulți capabili să contribuie la bunăstarea economică și socială a comunităților lor.

 

 

ROLUL PSIHOLOGILOR, PSIHOTERAPEUȚILOR, PĂRINȚILOR ȘI PROFESORILOR ÎN SPRIJINIREA DEZVOLTĂRII AUTONOMIEI ADOLESCENȚILOR

Psihologii și psihoterapeuții joacă un rol crucial în sprijinirea adolescenților în dezvoltarea autonomiei și în gestionarea dependenței excesive de părinți. Prin intermediul diverselor strategii de intervenție și consiliere, aceștia pot contribui semnificativ la creșterea competențelor personale și sociale ale tinerilor.

 

Cum pot părinții și profesorii să sprijine dezvoltarea autonomiei adolescenților?

Prin:

1. Promovarea independenței și responsabilității: Părinții și educatorii pot sprijini dezvoltarea autonomiei prin acordarea de responsabilități progresive și adecvate vârstei. De exemplu, încurajarea adolescenților să își gestioneze propriile activități școlare, să participe la activități extracurriculare și să ia decizii în problemele cotidiene îi ajută să dobândească încredere în capacitățile lor și să se simtă mai independenți.

2. Furnizarea unui mediu sigur pentru explorare: Este important ca părinții și educatorii să creeze un mediu sigur și acceptant în care adolescenții să poată explora și să învețe din greșeli. Încurajarea exprimării deschise a sentimentelor și a gândurilor îi ajută pe tineri să își dezvolte identitatea și să învețe să ia decizii informate.

3. Modelarea comportamentului pozitiv și a abilităților de gestionare a stresului: Părinții și profesorii pot juca un rol crucial în modelarea comportamentului pozitiv și a abilităților de gestionare a stresului. Prin demonstrarea abilităților de rezolvare a problemelor și a strategiilor de gestionare a conflictelor, ei oferă adolescenților exemple concrete despre cum să facă față provocărilor vieții într-un mod sănătos și eficient.

 

 

IMPORTANȚA CONSILIERII ȘI A INTERVENȚIILOR PSIHOLOGICE ÎN SPRIJINIREA ADOLESCENȚILOR ȘI A FAMILIILOR ACESTORA

Psihologii și psihoterapeuții pot oferi suport specializat pentru a ajuta adolescenții și familiile lor să navigheze prin dificultățile asociate dependenței excesive de părinți și să își dezvolte abilitățile de autonomie, prin:

1. Consiliere individuală și terapie familială: Sesiunile individuale și de terapie familială pot ajuta adolescenții să exploreze și să înțeleagă motivele din spatele dependenței de părinți și să dezvolte strategii pentru a deveni mai independenți. În cadrul terapiei familiale, se pot discuta dinamicile relaționale și se pot explora modalități de a îmbunătăți comunicarea și suportul reciproc în familie.

2. Dezvoltarea abilităților de gestionare a emoțiilor și stresului: Psihologii pot oferi adolescenților tehnici și strategii practice pentru gestionarea emoțiilor și stresului. De exemplu, prin tehnicile de relaxare, mindfulness sau terapia cognitiv-comportamentală, tinerii pot învăța să gestioneze anxietatea și să își îmbunătățească starea de bine emoțională.

3. Promovarea autonomiei și a independenței: Psihologii pot lucra împreună cu adolescenții pentru a stabili obiective și pentru a dezvolta planuri concrete pentru a-și asuma responsabilități și decizii în viața lor de zi cu zi. Prin susținerea progresivă și pozitivă, ei pot încuraja tinerii să își exprime vocea proprie și să își asume controlul asupra propriilor vieți.

Psihologii și psihoterapeuții au un rol fundamental în asistarea adolescenților și a familiilor lor în gestionarea dependenței excesive de părinți și în facilitarea dezvoltării autonomiei acestora. Prin intermediul strategiilor specializate de intervenție și consiliere, acești profesioniști contribuie la formarea unei generații de tineri pregătiți să înfrunte provocările vieții și să se integreze cu succes în comunitatea lor.

Psihologii și psihoterapeuții sunt adesea primii la care adolescenții și familiile lor se adresează în căutarea unei soluții pentru problemele legate de dependența excesivă de părinți.

Prin sesiuni individuale sau de terapie familială, aceștia ajută la identificarea și înțelegerea factorilor subiacenți care contribuie la această dependență. De asemenea, prin crearea și implementarea unor planuri de tratament personalizate, psihologii și psihoterapeuții oferă adolescenților instrumentele necesare pentru a-și dezvolta abilitățile de autonomie și pentru a lua decizii în mod independent.

În cadrul terapiilor, se pune accent pe promovarea unui mediu sigur și de sprijin, în care adolescenții pot explora și învăța să își exprime propriile emoții și gânduri. Aceasta nu doar că îi ajută să devină mai conștienți de sine, dar și să dobândească încredere în propriile lor capacități și să își întărească identitatea personală.

Prin abordarea lor empatică și expertiza în diverse tehnici terapeutice, psihologii și psihoterapeuții promovează nu doar dezvoltarea individuală a adolescenților, dar și îmbunătățirea relațiilor acestora cu familiile lor și cu ceilalți membri ai comunității. Astfel, ei nu doar că ajută adolescenții să devină adulți independenți și responsabili, dar contribuie și la construirea unei societăți mai echilibrate și mai empateice, în care fiecare individ își poate realiza potențialul și poate aduce o contribuție pozitivă și semnificativă.

 

 

BIBLIOGRAFIE

1. **Beyers, W., & Goossens, L. (2003).** "Psychological Separation and Adjustment to College: Moderating Effects of Gender, Parental Separation, and Dependency on Parents." *Journal of Adolescent Research*, 18(4), 363-382.

   - Acest studiu examinează rolul separării psihologice de părinți și impactul acesteia asupra adaptării studenților la viața de colegiu, evidențiind efectele dependenței parentale asupra dezvoltării autonomiei.

2. **Arnett, J. J. (2000).** "Emerging Adulthood: A Theory of Development from the Late Teens through the Twenties." *American Psychologist*, 55(5), 469-480.

   - Teoria dezvoltării lui Arnett despre perioada de tranziție de la adolescență la maturitate explorează problemele legate de dependența de părinți și cum aceasta afectează dezvoltarea personală și profesională a tinerilor adulți.

3. **Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000).** "Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being." *American Psychologist*, 55(1), 68-78.

   - Teoria autodeterminării oferă un cadru pentru înțelegerea modului în care susținerea autonomiei de către părinți poate influența dezvoltarea motivației intrinseci și a bunăstării adolescenților.

4. **Fry, P. S. (1995).** "Perceived Self-Efficacy Domains as Predictors of Adolescent Life Skills Development." *Journal of Adolescent Research*, 10(3), 315-344.

   - Acest articol discută despre autoeficacitate și cum lipsa de autonomie, din cauza dependenței excesive de părinți, poate afecta dezvoltarea competențelor de viață la adolescenți.

5. **Barber, B. K., & Harmon, E. L. (2002).** "Violating the self: Parental psychological control of children and adolescents." In B. K. Barber (Ed.), *Intrusive Parenting: How Psychological Control Affects Children and Adolescents* (pp. 15-52). Washington, DC: American Psychological Association.

   - Această lucrare explorează controlul psihologic parental și efectele sale negative asupra dezvoltării autonomiei și sănătății mentale a adolescenților.

6. **Soenens, B., & Vansteenkiste, M. (2005).** "Antecedents and Outcomes of Self-Determination in Three Life Domains: The Role of Parents' and Teachers' Autonomy Support." *Journal of Youth and Adolescence*, 34(6), 589-604.

   - Studiul investighează importanța suportului pentru autonomie din partea părinților și profesorilor și impactul acestuia asupra diferitelor aspecte ale vieții adolescenților, inclusiv dezvoltarea profesională și relațiile sociale.

7. **Steinberg, L., & Silk, J. S. (2002).** "Parenting Adolescents." In M. H. Bornstein (Ed.), *Handbook of Parenting* (2nd ed., Vol. 1, pp. 103-133). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

   - O revizuire cuprinzătoare a stilurilor parentale și impactului acestora asupra dezvoltării adolescenților, incluzând discuții despre dependența excesivă și efectele acesteia pe termen lung.

8. **Erikson, E. H. (1968).** *Identity: Youth and Crisis*. New York: W.W. Norton & Company.

   - Teoria dezvoltării psihosociale a lui Erikson oferă un cadru teoretic pentru înțelegerea provocărilor cu care se confruntă adolescenții în formarea identității, inclusiv rolul dependenței de părinți.

9. **Schiffrin, H. H., & Liss, M. (2017).** "The Effects of Helicopter Parenting on Academic Motivation." *Journal of Child and Family Studies*, 26, 1472-1480.

   - Acest studiu examinează efectele negative ale stilului de parenting helicopter asupra motivației academice și performanței școlare a adolescenților, ilustrând consecințele dependenței excesive de părinți.

10. **Côté, J. E. (2006).** "Identity Studies: How Close Are We to Developing a Social Science of Identity?—An Appraisal of the Field." *Identity: An International Journal of Theory and Research*, 6(1), 3-25.

    - Articolul analizează stadiul actual al studiilor de identitate, inclusiv impactul dependenței parentale asupra formării identității adolescenților și tinerilor adulți.

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.