Terapia Sufletului - constelatii familiale

constel 1 01

Terapia Sufletului - atelier de Constelatii familiale cu Luminita Ionescu

Despre constelatii familiale:

Iubirea , bucuria si pacea sunt principalele ingrediente pentru o viata minunata . Pentru a trai din plin aceste sentimente avem nevoie de un corp sanatos , o minte linistita si un suflet vindecat . Imi doresc ca aceste zile sa te aduca mai aproape de ceea ce sufletul tau are nevoie . Scurt istoric despre Constelatii Sistemice si Familiale În cei peste 25 de ani de la apariția acestei metode de lucru cu sufletul, „o filosofie aplicată” – cum o numește fondatorul ei, Bert Hellinger (n. 16.12.1925, Leimen, Germania), metoda constelațiilor familiale a primit în zona anglofonă mai multe denumiri, printre care „atingerea iubirii”, „ordinea iubirii”, „ordinele iubirii”, „mișcările sufletului”, sau „așezarea unui sistem” („systemaufstellung” în germană). În mod gradat, a fost adoptată denumirea de „constelație” - analogia cu felul în care stelele și celelalte corpuri cerești se află într-o continuă dinamică și interdependență fiind considerată cea mai expresivă.

În prima parte a vieții, după ce a reușit în timpul adolescenței să rămână în afara organizației tineretului hitlerist, Bert Hellinger a fost recrutat, aproape și-a pierdut viața pe front, apoi a devenit prizonier de razboi. Ulterior, a fost preot Romano-Catolic timp de 20 de ani, din care 16 i-a petrecut ca misionar la populația Zulu. În a doua parte a vieții, a intrat în lumea psiho-terapiei experimentand terapia primală, sistemică și altele. În metoda constelațiilor se regăsesc elemente din terapia freudiană, jungiană, terapia primală (Arthur Janov), gestalt-terapia, terapia de grup, analiza tranzactională (Eric Berne), terapia familiei (Virigina Satir), Programarea Neuro Lingvistică, psihologia transpersonală, psihoterapia transgeneratională, pishodramă moreniană, filosofia fenomenologică, mecanica cuantică, câmpul morfo-genetic, teorii ale neuronilor-oglindă, incluzând elemente din metodele șamanice și ritualurile culturii Zulu privitoare la păstrarea la nivel conștient a legilor conștiinței colective. Beneficii, utilitate și obiective specifice Considerând că oamenii aparțin lumii naturale, suntem conectați (conștient sau inconștient) unii cu alții și cu lumea din jurul nostru, suntem guvernați de o conștiință individuală și, mai presus de ea, de una colectivă, iar între ele, de o conștiință familială sistemică. În aplicarea ei, metoda constelațiilor a căpătat două dimenisuni: una este cea constructivistă (care are la baza idea cauzei și efectului) în care se caută soluții, rezolvări, vindecări.

Tentația de a căuta un remediu imediat este extrem de mare, însă riscă să limiteze clientul si facilitatorul la intenția pe care ei o formulează împreună și să continue să excludă exact acele elemente care s-ar putea releva printr-o atitudine lipsită de așteptări. Cea de a doua abordare, fenomenologică, presupune observarea a ceea ce este (fenomenon = fenomen; logos = studiu), fără judecată sau critică, dintr-un loc al detașării de orice așteptare sau pretenție. Aceasta dimensiune solicită capacitatea individului de a accepta pur și simplu ceea ce este. Evenimentele de viață și faptele proprii sau ale membrilor sistemului sunt observate și recunoscute exact așa cum au fost, permițând aducerea în Arenă a elementelor din Zona Necunscută, Pata Oarbă și renunțarea la Mască. Cu alte cuvinte, aduce, prin insight, în lumina conștientului (dându-le o formă, un loc și un sens) conținuturile încă neclare, situate la marginea conștientului. Insight-ul este cel care va favoriza deschiderea către o nouă etapă a existenței, către o soluție nouă, un comportament mai adecvat, mai în acord cu propria ființă, o reducere a tensiunilor între conținuturile conștiente și inconștiente.

Adică, apropierea de congruență. Scopul unei constelații familiale sau organizaționale este acela de extindere a conștiinței și de realizare a unui insight. Acesta este un prim pas către un sentiment de eliberare, o recuperare a puterii personale, o clarificare, o soluție sau chiar o vindecare. „Poate, uneori, vom reuși să mutăm bolovanii din râu cu ajutorul unei constelații, dar nu putem să direcționăm curgerea râului. Râul va merge într-acolo unde are el nevoie să meragă”. (Întoarcerea acasă- Barbara Morgan) Ce este un sistem În constelații, sistemele sunt considerate familii, grupuri, asociații, colectivități de orice fel, constituite în jurul unei idei, valori, abilități, al unui scop sau în jurul unei carcteristici comune. De exemplu: familia de origine a unui individ, familia (tradițională, monoparentală, gay etc), cuplul, întreprinderi economice, partide politice, instituții, asociații profesionale, popoare, națiuni, alianțe etc. Sunt considerați membrii ai unui sistem familial: părinții (cunoscuți, necunoscuți, recunoscuți sau nu), bunicii și părinții lor; frații și surorile individului; frații și părinții vitregi; părinții și frații naturali ai acestora; părinții și frații nelegitimi, verișorii, frații și surorile bunicilor care au avut o soartă grea, precum și toți cei care au suferit din cauza unui membru al sistemului, în orice fel, toate victimele (actelor de violență, înșelăciune, uzurpare, ale traumelor etc.), inclusiv cele de război.

De asemenea, aparțin sistemului argesorii oricărui membru al sistemului, indiferent de tipul de agresiune. Deși sunt deseori uitați pentru că nu se vorbește despre ei, aparțin sistemului: copii născuți morți sau avortați (astfel, când ne referim la copii, îi vom include întotdeauna și pe aceștia), persoanele alungate din familie sau renegate, cei care s-au sinucis, copii adoptați - părinții și frații lor naturali, cei care au dispărut, persoanele ținute secrete de membrii familiei (parteneri ai aventurilor extraconjugale), supravetuitorii unor evenimente traumatice, oricine a afectat semnificativ în orice fel un membru al unui sistem si oricine a fost afectat de unul. Ordinele iubirii sau legile de bună curgere a energiei vieții și informației între membrii unui sistem familial În ciuda conotației rigide pe care o induce expresia „orders” – in limba română „ordine”, Bert Hellinger și-a dorit ca metoda lui să rămână deschisă, ne-dogmatizată și ne-limitată la teorii.

De aceea, cărțile care au apărut după multele insistențe ale colaboratorilor săi, au un stil conversațional și sunt compuse, în general, din fragmente din work-shopurile pe care le-a condus (considerând pe drept cuvânt că tot ceea ce este sistematizat în cărți și manuale se transformă în dogmă și rămâne fixat). Așadar, ordinele sau legile iubirii trebuie abordate ca legi sau reguli naturale, descoperite empiric, ce structurează (pune în ordinea firească) inconștientul colectiv al oricărui sistem, în scopul de a conserva integritatea și bunăstarea grupului și a asigura curgerea firească a energiei vieții în sistem, dinspre antecesori spre succesori. În conștiința individuală, respectarea acestor legi ale conștiinței colective determină o conștiință „bună” (un sentiment de inocență) atunci când individul are sentimentul respectării acestor legități sau o conștiință „rea” (un sentiment de vinovăție) - în cazul încălcării lor, indiferent că acest lucru se întâmplă la nivel conștient sau inconștient. Acestea sunt distorsiunile, încurcăturile, ce apar în cadrul reprezentărilor interioare arhetipale, care devin sursa dramelor sistemice.

Desfășurarea unei constelații familiale:

Facilitatorul are rolul de a coordona desfășurarea unei constelații. O condiție esențială pentru un facilitator este capacitatea de a se retrage într-o poziție de prezență (centrare) din constelația clientului, într-o atitudine calmă, atentă și receptivă, lipsită de prejudecăți, critici, aprecieri sau intenție față de client și constelația sa, de acceptare și renunțare la orice fel de control, cu deschidere și încredere față de ceea ce urmează să se întâmple. Clientului i se recomandă aceeași atitudine deschisă, onestă, de acceptare a ceea ce i se va releva în constelație. Atunci când alege reprezentanții, o va face cu respect și recunoștință față de efortul și darul celui care accepta să îl ajute. Pentru reprezentant, este recomandată aceeași abordare. Va accepta să fie reprezentant doar în măsura în care acest lucru este posibil pentru el (va da numai ce are). În momentul în care intră în câmplul constelației, va renunța la orice gând, prejudecată sau analiză, concentrându-și atenția asupra propriilor trăiri, asupra senzatiilor din propriul corp, urmând mișcările acestuia și exprimând senzațiile pe care le experimentează, atunci când i se cere. Constelația începe cu o discuție între facilitator și client, în care este expusă problematica acestuia în contextul sistemului. Deși începe cu stabilirea unei intenții (a unui „obiectiv”), pe parcursul desfășurării constelației, participanții vor păstra atitudinea de deschidere, permințând manifestarea oricărui fenomen, indiferent de intenția inițială. În funcție de problematică, clientul se va reprezenta pe sine însuși în câmpul constelației sau va alege un reprezentant pentru propria sa persoană (va participa la constelație dintr-o poziție asociată sau disociată). Apoi va alege intuitiv reprezentanți pentru intenție. Din acest moment, toți participanții rămân deschiși și atenți la propriile stări interioare. Facilitatorul sau clientul pot alege reprezentanți pentru membrii ai sistemului sau problematici, care ar putea aduce echilibru în respectarea ordinelor iubirii. Constelația va fi oprită o dată cu dinamica manifestată în câmpul constelației. Se recomandă ca, după oprirea constelației, clientul să se abțină de la orice discuție despre constelație, pentru a evita raționalizarea insightului și a permite integrarea lui în ritmul său propriu.

Pauze de confort dupa fiecare constelatie. Pauza de pranz de 45 min

Date programate pentru ateliere 2018:

• 28- iulie
• 15 - sept
• 27- oct
• 17- nov
• 15- dec

Numar de locuri limitat!

Alte cerinte: imbracaminte confortabila si pe cat posibil pantofi fara toc

Facilitator: Luminita Ionescu Trainer NLP, Formator si Consilier pentru dezvoltare Personala, Facilitator de Constelatii Sistemice si Famililiale

Inscrieri si detalii:

  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  • Psihoterapeut si trainer INPSI Laura-Maria Cojocaru, tel. 072516169

Va asteptam cu drag !

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

  • Presedinte: 0725.161.169
  • Secretariat: office@inlpsi.ro
© Copyright 2021 INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA. sg inlpsi footer

Search