Cum să găsim un echilibru între viața profesională și viața privată și să reducem anxietatea

Cum să găsim un echilibru între viața profesională și viața privată și să reducem anxietatea

Un echilibru bun între viața profesională și viața privată este cheia fericirii la locul de muncă și acasă. Putem găsi echilibrul potrivit între viața profesională și viața privată dacă ne finalizăm munca la termen pentru a petrece timp de calitate cu familia și prietenii.

Echilibrul dintre viața profesională și viața personală permite unei persoane să doarmă și să mănânce bine fără a împiedica munca.

Un echilibru sănătos dintre muncă și viață va însemna lucruri diferite pentru noi toți. Nu este atât de mult despre a ne împărți timpul 50/50 între muncă și timpul liber, ci să ne asigurăm că ne simțim împliniți și mulțumiți în ambele domenii ale vieții noastre.

 

Ce este echilibrul dintre viața profesională și viața privată?

Capacitatea de a petrece timp cu familia, de a mânca bine și de a dormi liniștiți este o rețetă pentru o viață bună. Izolarea efectivă a muncii de birou și a vieții personale este esențială pentru fericirea profesională și personală. Ne echilibrăm bine munca și viața dacă ne terminăm munca în timp util pentru a ne bucura de viața cu familia și prietenii.

Echilibrul dintre viața profesională și viața privată este cea mai importantă provocare de a urma o carieră fără a afecta calitatea plăcerilor vieții.

Echilibrarea muncii cu viața este un proces continuu atât timp cât trebuie să muncim. Mediile de birou și de acasă erau distincte în trecut. Oamenii „aduceau” foarte rar munca de la birou în mediul de acasă. În zilele noastre, noua normalitate estompează linia de demarcație dintre birou și casă.

Găsirea echilibrului corect între muncă și viață personală este mult mai dificilă pentru noua generație orientată spre carieră.

 

Putem evita stresul și anxietatea dacă învățăm să realizăm un echilibru perfect între viața profesională și viața privată.

 

Un echilibru sănătos ar putea fi:

 • respectarea termenelor limită la locul de muncă, în timp ce mai avem timp pentru prieteni și hobby-uri;
 • timp suficient rămas pentru a dormi corect și a mânca bine
 • să nu ne facem griji pentru muncă când suntem acasă.

Acest lucru poate fi o provocare dacă, de exemplu, avem și responsabilități de îngrijire, un șef exigent sau dificultăți de sănătate.

 

Cum putem obține un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată?

Menținerea unui echilibru bun între muncă și viață este o provocare, deoarece cerințele la locul de muncă și acasă continuă să crească.

 

Următoarele acțiuni pot fi utile pentru a obține un echilibru adecvat între viața profesională și viața privată:.

 • Spunem nu: Nu ne angajăm în sarcini și proiecte care ne depășesc capacitatea intelectuală și fizică. Acest lucru ne poate crea necazuri. Nu ne angajăm în nicio sarcină sau termen limită care ne poate împiedica munca curentă.
 • Delegăm responsabilități: Nu ne suprasolicităm cu responsabilități multiple.
 • Reducem timpul pe care îl petrecem în fața ecranului: Utilizarea excesivă a platformelor de rețele sociale ne poate răpi timpul prețios.
 • Pozitivitate la locul de muncă: Companiile pot crea un mediu motivant pentru angajați, oferind ore de lucru flexibile.
 • Stăpânim abilitățile de gestionare a timpului: Ne programăm activitățile alocând timp adecvat. Nu înghesuim mai multe proiecte/sarcini într-o perioadă scurtă.
 • Compartimentare: Imaginați-vă spațiul de lucru și casa ca două compartimente separate. Facem un duș după ce am ajuns acasă. Ne va ajuta să ne detașm mental și fizic de mahmureala de la birou.

 

De-a lungul timpului, stresul și anxietatea ne slăbesc sistemul imunitar și ne fac susceptibili la o varietate de afecțiuni, de la răceli la dureri de spate, până la boli de inimă. Cele mai noi cercetări arată că stresul cronic ne poate dubla riscul de a avea un atac de cord. Numai acea statistică este suficientă pentru a ne crește tensiunea arterială!

Deși cu toții avem nevoie de o anumită cantitate de stres care să ne stimuleze și să ne ajute să performăm cât mai bine, cheia gestionării stresului constă în acest cuvânt magic: echilibru.

Nu numai că atingerea unui echilibru sănătos dintre muncă și viață este un obiectiv greu de atins, dar angajații și companiile văd recompensele. Când angajații sunt echilibrați și fericiți, sunt mai productivi, își iau mai puține zile de concediu medical și au șanse mai mari să rămână la locul de muncă respectiv.

 

 

Care sunt unele dintre beneficiile echilibrului dintre viața profesională și cea privată?

O persoană poate aștepta cu nerăbdare să petreacă mai mult timp cu familia și prietenii sau să-și dedice timp pentru a practica un hobby, echilibrând munca și viața. Va îmbunătăți sănătatea mentală și fizică a individului.

Putem realiza acest echilibru prin:

 • Îmbunătățirea relațiilor: Putem avea relații mai semnificative cu soțul/soția, părinții și copiii noștri, dacă petreceți timp optim alături de ei. Nu vor exista conflicte interpersonale, deoarece putem dedica timp cultivării legăturilor.
 • Menținerea sănătății: Putem duce o viață plină de mulțumire prin menținerea unui echilibru între viața profesională și viața privată. Echilibrul dintre viața profesională și viața personală ajută la îmbunătățirea bunăstării personale. Lipsa de stres și anxietate ajută la minimizarea efectelor adverse asupra sănătății unei persoane.
 • Preluarea controlului asupra vieții și a carierei: o performanță mai bună la locul de muncă și relațiile bune susținute de un somn sănătos ne ajută să căpătăm controlul asupra vieții noastre.
 • Productivitate mai mare: echilibrul dintre viața profesională și viața privată este util la locul de muncă, deoarece îmbunătățește eficiența muncii.
 • O evoluție mai bună în carieră: ne putem aștepta la o avansare mai bună în carieră pe măsură ce productivitatea crește.

 

 

Cum știu dacă echilibrul meu dintre muncă și viață este nesănătos?

Poate fi ușor să normalizăm orele lungi de lucru sau să fim sub stres extrem, mai ales dacă o facem de mult timp sau toți colegii noștri sunt în aceeași situație. Ipotezele și obiceiurile noastre legate de muncă pot deveni adânc înrădăcinate, dacă nu facem un pas înapoi din când în când.

Nu este întotdeauna posibil să facem schimbări la locul de muncă: dacă avem un contract de zero ore, s-ar putea să nu ne simțim confortabil să vorbim, de exemplu, sau s-ar putea să fie nevoie să lucrăm ore lungi pentru a câștiga suficienți bani pentru a ne plăti facturile. Dar pentru cei care pot face schimbări, conform cercetărilor recente, echilibrul dintre viața profesională și viața privată este un ciclu, nu o realizare.

 

Aceste cercetări sugerează să ne verificăm în mod regulat echilibrul dintre viața profesională și viața privată, urmând cinci pași:

 • Este necesar să luăm o pauză: Întrebați-vă: ce îmi provoacă momentan stres sau nefericire? Cum îmi afectează asta munca și viața personală? Ce prioritizez? Ce pierd eu? Adesea, nu ne facem timp să reflectăm la muncă până când există un eveniment major de viață, cum ar fi nașterea unui copil sau pierderea cuiva apropiat. Luăm o pauză să ne gândim la prioritățile noastre care ne pot ajuta să descoperim dacă modul în care trăim și lucrăm este potrivit pentru noi
 • Atenție sporită la sentimentele noastre. Acum că suntem mai conștienți de situația noastră actuală, cum ne simțim? Suntem mai împliniți și fericiți sau furioși și resemnați? Dacă suntem conștienți de sentimentele noastre, ne poate ajuta să decidem ce schimbări vrem să facem.
 • Reprioritizare: Ne gândim la ceea ce trebuie schimbat. De exemplu, să ne întrebăm dacă merită lucrăm mult timp și să pierdem timpul petrecut cu familia. Sau dacă merită să lucrăm în weekend și să renunțăm la viața socială.
 • Luăm în considerare alternativele: Există ceva la locul de muncă pe care îl putem schimba pentru a ne îndeplini noile priorități?
 • Facem schimbări: Poate că asta înseamnă să cerem un program de muncă cu ore flexibile, să ne asigurăm că folosim tot concediul anual sau să nu ne verificăm e-mailurile în weekend.

 

 

Sfaturi pentru reducerea anxietății

Lipsa echilibrului dintre viața profesională și viața personală ne poate reduce drastic impulsul și duce la deteriorarea sănătății noastre fizice și mentale. Stresul de acasă și teama de a pierde o promovare sau de a pierde un loc de muncă pot duce la anxietate.

Următoarele sfaturi vă pot ajuta să faceți față acestor preocupări în mod eficient:

 • Fiți vocali: este mai bine să împărtășiți presiunile de lucru cu șeful în loc să vă prăbușiți în tăcere sub ele. Luați în considerare posibilitatea unor programe de lucru diferite. Împărtășirea problemelor voastre cu soțul/soția sau prietenii vă pot ajuta.
 • Reduceți dezordinea: prioritizați-vă munca, alocând timp pentru fiecare sarcină. Nu petreceți prea mult timp în activități neproductive.
 • Acceptați circumstanțele vieții: Fiecare persoană trebuie să treacă printr-o fază a vieții în care familia merită prioritate față de responsabilitățile de muncă. Cunoașterea stadiului vieții vă poate ajuta să faceți față situației mai practic.
 • Adoptați o rutină sănătoasă: Luați în considerare practicarea yoga în fiecare zi pentru a reduce stresul și anxietatea. Yoga și meditația vă pot ajuta să vă îmbunătățiți concentrarea și puterea mentală. Acestea sunt abilități esențiale pentru a face față presiunilor de acasă și de la birou.
 • Stabiliți obiective realiste: Fiți practici atunci când vă planificați mișcările în carieră. Nu este nimic în neregulă în a urmări o poziție mai înaltă. Faceți-vă timp pentru a vă pregăti pentru avansare.
 • Obțineți sprijin profesional: Presiunile profesionale și ale familiei pot fi devastatoare din punct de vedere psihologic și fizic. Obțineți asistență profesională pentru a ști cum să faceți față anxietății și altor preocupări.

 

Realizarea echilibrului profesional și viața profesională este un proces continuu până când ieșim din câmpul muncii. Putem continua să ne simplificăm munca și viața, cunoscându-ne limitările și implementarea strategiilor.

Există o schimbare de paradigmă în epoca post-pandemică în cariere și spații de lucru. Munca hibridă, munca de acasă și munca flexibilă sunt câteva exemple de noi tendințe.

Aceste schimbări fac dificilă echilibrarea vieții profesionale și personale din cauza estompei limitelor dintre viața de muncă și cea personală. Un echilibru bun între viața profesională este un obiectiv realizabil dacă implementăm strategiile potrivite. Lipsa echilibrului profesional profesional poate duce la anxietate și depresie.

Echilibrul profesional și viața profesională are un impact pozitiv asupra satisfacției locului de muncă, a vieții de familie, a dezvoltării copiilor și a sănătății generale.

Trebuie să acordăm prioritate diferitelor aspecte ale muncii și să reducem timpul petrecut în activități neproductive la birou. Un echilibru solid între viață și viață duce la mai puțin stres și o eficiență mai bună.

De asemenea, ne permite să petrecem timp de calitate cu familia și să reducem la minimum riscul de anxietate.

În rezumat, obținerea echilibrului dintre viața personală și viața profesională necesită implementarea strategiilor care ne ajută să stabilim granițe, să acordăm prioritate sarcinilor și să reducem timpul petrecut în munca neproductivă.

Acest echilibru este important pentru sănătatea mintală, satisfacția locului de muncă și viața de familie.

 

Descoperă acum cum poți găsi echilibrul perfect între viața ta profesională și cea personală!

Redu nivelul de anxietate și emoțiile negative pentru a-ți construi o viață mai împlinită și mai liniștită.

Află mai multe informații AICI și începe să trăiești o viață echilibrată și fericită! 

Contactati-ne

INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA

Bulevardul Stirbei Voda nr. 7 Craiova. Dolj, Romania

 • Presedinte: 0725.161.169
 • Secretariat: office@inlpsi.ro

© INSTITUTUL DE NEURO-PROGRAMARE SOMATO-INTEGRATIVA.